REAL LIFE TRUE STORIES

«Η αναπηρία είναι κουλ»: Το αυτοσαρκαστικό προφίλ στο Instagram είναι ο καλύτερος λογαριασμός που πρέπει να ακολουθήσετε σήμερα


The Jennettes

6 Ιουλίου 2021

 «Η αναπηρία είναι κουλ»: Το αυτοσαρκαστικό προφίλ στο Instagram είναι ο καλύτερος λογαριασμός που πρέπει να ακολουθήσετε σήμερα
Αυτό το προφίλ αντιμετωπίζει με χιούμορ τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Γιατί «η αναπηρία είναι κουλ» και πρέπει όλοι να συμφιλιωθούμε με αυτό. Εξηγεί πώς οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε είναι λάθος, πόσο μπορούμε να προσβάλλουμε – έστω κι άθελά μας.

«Δεν είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, είναι άτομα με ειδικές ικανότητες». Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτήν τη φράση από ανθρώπους που θέλουν να φαίνονται ευαισθητοποιημένοι; Κι όμως, δε γνωρίζουν πως ΑμεΑ σημαίνει Άτομα με Αναπηρία.

«Δεν είσαι εσύ ανάπηρος, αυτοί είναι ανάπηροι, στο μυαλό». Μία ακόμη αγαπημένη – ας μην προσποιηθούμε πως δεν ξέρουμε κανέναν που την έχει ξεστομίσει.

Σ’ αυτήν, την απάντηση δίνει μία ανάρτηση στο Instagram. «Καταλαβαίνουμε τι θέλετε να πείτε, έχετε καλή πρόθεση (μάλλον), αλλά δεν το λέτε ωραία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΛ. Διότι η λέξη ανάπηρος δεν είναι βρισιά. Και είναι προσβλητικό́ να την χρησιμοποιούμε ως τέτοια. Επειδή είμαστε ανάπηροι/ες/α, όχι γιατί κάποιοι άλλοι άνθρωποι είναι "ανάπηροι στο μυαλό" (ΙΟΥ) αλλά γιατί μας επιβάλλονται εμπόδια μαζί με το πρότυπο του ‘κανονικού’ σώματος», γράφει  μεταξύ άλλων.

Με username «@cool_crips», αυτό το προφίλ αντιμετωπίζει με χιούμορ τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Γιατί «η αναπηρία είναι κουλ» και πρέπει όλοι να συμφιλιωθούμε με αυτό. Εξηγεί πώς οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε είναι λάθος, πόσο μπορούμε να προσβάλλουμε – έστω κι άθελά μας – κι έχει στόχο να ενημερώσει γύρω από ζητήματα που μας αφορούν περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε.

«Είμαστε ανάπηρα άτομα, γιατί είναι ζωσα κατάσταση. Βιώνουμε αποκλεισμό. Η αναπηρία δεν είναι η βλάβη μας. Η αναπηρία προκύπτει από τα εμπόδια, και ταυτίζεται με τον αποκλεισμό και την καταπίεση», αναφέρει. 

Ξεκαθαρίζει, επίσης, την κατάσταση τονίζοντας πως «είμαστε και 'μεις ανάπηρα άτομα οπότε μην σας σοκάρει αν δείτε λίγη αυτοκριτική και αυτοσαρκασμό».

«Λεζάντες όπως “συγκινητική ιστορία, μάθημα ζωής”, “ξεπέρασε το πρόβλημά του και μας εμπνέει”, “όποιος δεν έχει πόδια, έχει μυαλό», είναι απαράδεκτες.

Ας εξερευνήσουμε αυτό το προφίλ κι ας δούμε ότι η αναπηρία δεν είναι λόγος να χαρίζουμε στο διπλανό μας βλέμματα οίκτου. Ούτε τον κάνει «λιγότερο». Εμείς που επιλέγουμε να την αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο, είμαστε που υστερούμε.

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr