UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Πώς ένα κορδόνι με ηλίανθους διευκολύνει τα παιδιά ΑΜΕΑ και τους γονείς τους


The Jennettes

3 Δεκεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Πώς ένα κορδόνι με ηλίανθους διευκολύνει τα παιδιά ΑΜΕΑ και τους γονείς τους

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου που έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, από το 1992 και τα Ηνωμένα Έθνη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλου τους πιθανούς τρόπους που διασφαλίζουν την ευημερία και την αξιοπρέπεια αυτών των ατόμων.

Ως ΑΜΕΑ μπορούν να χαρακτηριστούν τα τυφλά άτομα, τα κωφά, τα άτομα με σοβαρές κινητικές διαταραχές, τα άτομα με νοητική υστέρηση, με ειδικές μαθησιακές και άλλες δυσκολίες, τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές νόσους, τα επιληπτικά άτομα, τα άτομα με τη νόσο του Χάνσεν και εκείνα που παρουσιάζουν διαταραχές προσωπικότητας.

Ειδικές ανάγκες, ειδικές ικανότητες, μορφές αναπηρίας. Η φράση που προσδιορίζει αυτά τα άτομα, κατά καιρούς έχει δεχθεί πολλούς ορισμούς σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Σημασία έχει ότι τα άτομα αυτά είναι οπλισμένα με ένα σύνολο ξεχωριστών ικανοτήτων, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να κατανοούμε.

Με αφορμή την ημέρα, θυμηθήκαμε μια σπουδαία πρωτοβουλία που ονομάζεται «SunFlower Lanyard» και διευκολύνει τη ζωή των γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ, όπως και τα ίδια τα παιδιά. «Το κορδόνι με τους ηλίανθους» είναι ιδανικό για τα ταξίδια με αεροπλάνο, όπου αποτελεί μια αγχωτική διαδικασία, σχεδόν για όλους μας. 

Αρκετά αεροδρόμια, έχουν προχωρήσει σε μια σημαντική κίνηση, δίνοντας την ευκαιρία σε οικογένειες με παιδιά με αθέατες αναπηρίες να αποφεύγουν τις ουρές και την αναμονή, με στόχο τη μείωση του άγχους και της έντασης των παιδιών.

Σύμφωνα με το BBC, η οικογένεια αποκτά ένα πράσινο κορδόνι στον λαιμό με ηλίανθους, έτσι ώστε όποιος το βλέπει, να ξέρει ότι αυτή η οικογένεια έχει προτεραιότητα. Οι επιβάτες, έχοντας πάνω τους την ειδική ένδειξη, μπορούν να έχουν, μεταξύ άλλων, περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους στους ελέγχους ασφαλείας και την επιβίβαση, σαφείς οδηγίες για κάθε στάδιο του ταξιδιού και τη δυνατότητα να μη χωριστούν καθόλου από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ακόμα και αν πρόκειται για ενήλικες.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της οργάνωσης, ο ηλίανθος επιλέχθηκε ως σύμβολο της πρωτοβουλίας, καθώς εκφράζει την ευτυχία, τη θετική ενέργεια και δύναμη. Μάλιστα, πρόκειται για ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λουλούδι, ενώ παραμένει και φυλετικά ουδέτερο. Τα χρώματα είναι επίσης επιλεγμένα με προσοχή, καθώς το φωτεινό κίτρινο και το έντονο πράσινο είναι εύκολα ορατά από μακριά.

Η συγκινητική αυτή κίνηση ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 σε αεροδρόμιο του Λονδίνου και από τότε σταδιακά εξαπλώνεται σε περισσότερα αεροδρόμια. Μάλιστα, στη σπουδαία αυτή δράση έχουν αρχίσει να συμμετέχουν και άλλες υπηρεσίες παροχής αγαθών, ακόμα και σούπερ μάρκετ. Η «SunFlower Lanyard» αποτελεί μία πρωτοβουλία που θα έπρεπε αναμφίβολα, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές ακόμη ενέργειες γύρω από τα άτομα με ξεχωριστές ικανότητες.