REAL LIFE TRUE STORIES

«Elisa & Marcela»: Η απίστευτη ιστορία του πρώτου ομοφυλοφιλικού γάμου στην Ισπανία του 1901


Σύρμα Κιουπελόγλου

7 Ιουλίου 2021

Elisa & Marcela
Το  Netflix απέκτησε την ισπανική ταινία του 2019, «Elisa & Marcela», από την Ισπανίδα σκηνοθέτη Isabel Coixet. Στην ταινία που ακολουθεί την ερωτική ιστορία δύο γυναικών πρωταγωνιστούν, η Natalia de Molina, η οποία κέρδισε το βραβείο European Shooting Star στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2015, και η Greta Fernández, η οποία πρωταγωνίστησε στην αμερικανική indie ταινία «Embers» του 2015.

Το Netflix απέκτησε την ισπανική ταινία του 2019, «Elisa & Marcela», από την Ισπανίδα σκηνοθέτη Isabel Coixet. Στην ταινία που ακολουθεί την ερωτική ιστορία δύο γυναικών πρωταγωνιστούν, η Natalia de Molina, η οποία κέρδισε το βραβείο European Shooting Star στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2015, και η Greta Fernández, η οποία πρωταγωνίστησε στην αμερικανική indie ταινία «Embers» του 2015.

Συγκεκριμένα, η ταινία βασίζεται στην απίστευτη αληθινή ιστορία του πρώτου γάμου ομοφυλοφίλων στην Ισπανία στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, καθώς η Elisa και η Marcela ήταν πραγματικά πρόσωπα.

Η Elisa Sánchez Loriga και η Marcela Gracia Ibeas ήταν δύο γυναίκες που, σύμφωνα με το BBC, παντρεύτηκαν νόμιμα στην Ισπανία το 1901, περισσότερο από έναν αιώνα πριν ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου γίνει νόμιμος στη χώρα. Να σημειωθεί ότι ο gay γάμος νομιμοποιήθηκε στην Ισπανία το 2005, δέκα χρόνια πριν γίνει νόμιμος στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Loriga και η Gracia εκπαιδεύτηκαν και οι δύο για να γίνουν δασκάλες σχολείου το 1885 στην πόλη της A Coruña όπου γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν. Όπως εξήγησε ο ιστορικός Narciso de Gabriel στο βιβλίο του για το ζευγάρι, «Elisa y Marcela: Amigas y amantes», οι οικογένειές τους έμαθαν για τη σχέση και η μητέρα της Gracia την έστειλε στη Μαδρίτη για να αποφύγει το σκάνδαλο. Ευτυχώς, αργότερα και οι δύο διορίστηκαν σε σχολεία σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και περνούσαν χρόνο μαζί κάθε μέρα μετά το μάθημα.

Πώς κατάφεραν όμως να παντρευτούν; Η Loriga μετέτρεψε τον εαυτό της σε άνδρα, υιοθετώντας έναν αρσενικό alter ego, τον Mario Sánchez. Κατασκεύασε ένα παρελθόν, υιοθετώντας την ταυτότητα του ξαδέρφου της που σκοτώθηκε σε ναυάγιο. Επιπλέον, είπε ότι είχε περάσει την παιδική της ηλικία στο Λονδίνο και ότι ο πατέρας της ήταν άθεος. Με αυτόν τον τρόπο ξεγέλασε την εκκλησία και έλαβε το επίσημο πιστοποιητικό για το γάμο της Marcela Gracia και του Mario Sánchez. Έτσι, ο πατέρας Cortiella, ιερέας της ενορίας του San Jorge, βάφτισε τον Mario στις 26 Μαΐου 1901 και στη συνέχεια πάντρεψε το ζευγάρι στις 8 Ιουνίου 1901. Η τελετή του γάμου ήταν σύντομη, οι μάρτυρες εγγυήθηκαν την εγκυρότητά της και το ζευγάρι πέρασε τη νύχτα του γάμου στο οικοτροφείο Corcubión, στον δρόμο του San Andrés. 

Τελικά ανακάλυψαν την απάτη και τους κατήγγειλαν, αλλά η Εκκλησία τεχνικά ποτέ δεν αναίρεσε το γάμο. Το παντρεμένο ζευγάρι έπρεπε όμως να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του καταδιωκόμενο. Η αποκάλυψη ότι ο γάμος τους ήταν μεταξύ δύο γυναικών, έγινε από τις εφημερίδες στις οποίες είχαν μιλήσει ορισμένοι γείτονες και οι οποίες τύπωσαν την φωτογραφία του γάμου τους, συνοδευόμενη από τον τίτλο: «Ένας γάμος χωρίς άντρα». Οι δυο τους έχασαν αμέσως τις δουλειές τους, αφορίστηκαν και φυλακίστηκαν για λίγο, πριν καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα και να βρουν καταφύγιο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1902.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μπορέσει να γίνει ο αφορισμός, ο ιερέας της ενορίας ζήτησε από έναν γιατρό να εξετάσει τον Mario για να ελέγξει αν ήταν άντρας ή γυναίκα. Ο Mario συμφώνησε. Όταν ο γιατρός εξέδωσε την ετυμηγορία του, ο Mario προσπάθησε να τους πείσει ότι ήταν ερμαφρόδιτος, του οποίου η κατάσταση είχε διαγνωστεί στο Λονδίνο. Δεν τα κατάφερε όμως και η Πολιτική Φρουρά κυνήγησε το ζευγάρι ως την πόλη Dumbrías, όπου δούλευαν και οι δύο. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρασαν από το Vigo και το Oporto κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους. Το τελευταίο που είναι γνωστό για το ζευγάρι είναι ότι κατάφεραν να επιβιβαστούν σε πλοίο που προοριζόταν για τη Νότια Αμερική, πιθανώς την Αργεντινή, όπως και πολλοί άλλοι Ισπανοί της εποχής, όπου πέρασαν το μήνα του μέλιτος και αποφάσισαν να χτίσουν τη ζωή τους. 
 

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: imdb

Δείτε ακόμη: 15 πορτρέτα του Salvador Dali σε νεαρή ηλικία 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr