«Δεν είμαι σεξιστής, αλλά…»: Πώς να απαντήσετε σε σεξιστικά «αστεία» στο χώρο εργασίας
The Jennettes
20 Ιουλίου 2021
Τα έχουμε συνηθίσει, ακόμη, έχουμε μάθει να μη μας ενοχλούν – ή, τουλάχιστον να μην το δείχνουμε. Τα γεμάτα στερεότυπα σεξιστικά «αστεία» που αντικειμενοποιούν ή θυματοποιούν τις γυναίκες, γίνονται συχνότερα απ’ όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Κι ο χώρος εργασίας πολλές φορές επιτρέπει την αναπαραγωγή τους.
«Έλα, πλάκα κάνω, σταμάτα να παρεξηγείσαι», είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις ανδρών προς τις συναδέλφους που δεν αντιμετώπισαν το «χιούμορ» τους όπως θα περίμεναν. Τις χαρακτηρίζουν υπερβολικές και γκρινιάρες. Και το χιούμορ αυτό κρύβει τόσο σεξισμό και υποτίμηση.
Η μεγάλη παγίδα είναι πως έχουμε μάθει να το δεχόμαστε, θεωρείται φυσιολογικό και, σε ελάχιστες περιπτώσεις, κατακριτέο. Ξεπερνά τα όρια, δεν υπάρχει σεβασμός. Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι όταν ο σεξισμός «κρύβεται» καλά πίσω από αστεία, με αποτέλεσμα να θεωρείται σπάνια σεξιστής εκείνος που τα αναπαράγει.
Όταν γινόμαστε θύματα τέτοιον καταστάσεων, χρειάζεται να απαντάμε. Αν ένας συνάδελφος έχει το θράσος να μας επιτεθεί – πάντα με χιούμορ, το οποίο δε θα μας κάνει να γελάσουμε – αντί να προσποιηθούμε, ας ορθώσουμε το ανάστημά μας. Κι αν εκείνος δεν σταματήσει, ή πριν κάνει την ανάρμοστη παρατήρησή του ξεκινήσει με τη φράση «Δεν είμαι σεξιστής, αλλά…», ας τον αντιμετωπίσουμε μπροστά σε όλους.
Παρακάτω, βρίσκονται μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να το καταφέρουμε:
Με σιωπή
Ο πιο «ανώδυνος» τρόπος να αντιμετωπίσουμε ένα σεξιστικό αστείο, είναι να σταματήσουμε ό, τι λέγαμε και απλώς να αποχωρήσουμε από τη συζήτηση. Θα είναι αμήχανο – αυτός είναι ο στόχος. Η σιωπή, πολλές φορές, είναι η καλύτερη απάντηση.
Με μία ερώτηση
Μερικές φορές, όταν νιώθουμε πως κάτι μας προσβάλλει, νιώθουμε την ανάγκη να απαντήσουμε. Ας το κάνουμε, μέσα από μία ερώτηση που θα επιμένει στη λέξη – κλειδί. Για παράδειγμα:
Αν κάποιος πει «Μην είσαι τόσο αυταρχική», ας τον ρωτήσουμε «Αλήθεια τώρα; Αυταρχική;»
Με επιβεβαίωση μίας αλλοτινής καλής συμπεριφοράς
Αν γνωρίζουμε προσωπικά τον άνθρωπο που μας έκανε το σεξιστικό αστείο, ας του θυμίσουμε πώς ήταν παλιά. «Θυμάμαι τότε που ήσουν πραγματικά ανοιχτόμυαλος, πραγματικά απογοητεύομαι με αυτό το σχόλιό σου», είναι η ιδανική απάντηση.
Φυσικά, τα προσβλητικά αστεία δέχονται τις παρακάτω απλές φράσεις:
«Δεν καταλαβαίνω, μου το εξηγείς;»
«Δεν είναι καθόλου αστείο.»
«Αλήθεια τώρα, άκουσα καλά;»
«Αυτό το στερεότυπο είναι απαράδεκτο.»
«Καλό είναι να προσέχεις τι λες.»
πηγή φωτογραφίας: Instagram
Δείτε ακόμη: 5+1 γυναίκες που έγραψαν ιστορία μέσα στο 2020
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits