REAL LIFE TRUE STORIES

«Walk. Ride. Rodeo.»: Η ιστορία της πρώτης παράλυτης αναβάτριας rodeo


Σύρμα Κιουπελόγλου

28 Ιουλίου 2021

Walk. Ride. Rodeo
Μία αληθινά συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της θέλησης διηγείται η ταινία «Walk. Ride. Rodeo.» του Netflix. H Amberley Snyder ήταν μία 18χρονη κοπέλα γεμάτη όνειρα, προοπτικές και ένα μεγάλος πάθος, τα άλογα και το rodeo. Ένα σοβαρό τροχαίο όμως την άφησε παράλυτη και έβαλε τις φιλοδοξίες της σε παύση. Δεν μπόρεσε όμως να τη σταματήσει γιατί τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από εμάς τους ίδιους. Η αληθινή ιστορία της Amberley είναι η απόδειξη. 

Μια αληθινά συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της θέλησης διηγείται η ταινία «Walk. Ride. Rodeo.» του Netflix. H Amberley Snyder ήταν μία 18χρονη κοπέλα γεμάτη όνειρα, προοπτικές και ένα μεγάλος πάθος, τα άλογα και το rodeo. Ένα σοβαρό τροχαίο όμως την άφησε παράλυτη και έβαλε τις φιλοδοξίες της σε παύση. Δεν μπόρεσε να τη σταματήσει ωστόσο, γιατί τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από εμάς τους ίδιους. Η αληθινή ιστορία της Amberley είναι η απόδειξη. 

Η ζωή της άλλαξε το πρωί της 10ης Ιανουαρίου 2010, όταν κατευθυνόταν στο Denver Stock Show and Rodeo. Είχε προσληφθεί ως πωλήτρια, μια καταπληκτική ευκαιρία για εκείνη να μπει στον κόσμο του rodeo υψηλού επιπέδου.

Εκείνο το κορίτσι είχε όλο τον κόσμο μπροστά του. Είχε μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο και είχε λάβει αρκετές υποτροφίες σε κολέγια. Ήταν πρόεδρος των Future Farmers of America της πολιτείας, που άνοιγε το δρόμο στο σχέδιό της να γίνει δασκάλα γεωργικής εκπαίδευσης. Είχε επίσης αγωνιστεί στο National Little Britches Rodeo Association, όπου κέρδισε δύο σέλες, 11 αγκράφες και ένα τίτλο. Η Snyder ήταν στο αποκορύφωμα της 18χρονης ζωής της.

Την ημέρα εκείνη λοιπόν, έφυγε από τη Utah στις 4:30 το πρωί, αλλά είχε στομαχόπονο και η ζώνη ασφαλείας τον έκανε χειρότερο. Μετά από στάση για βενζίνη στο Wyoming, αποφάσισε να τη βγάλει, μόνο για λίγο. Όταν περνούσε από το Sinclair του Wyo, έριξε μια ματιά στον χάρτη που είχε φέρει μαζί της. Σε αυτό το δευτερόλεπτο, παρασύρθηκε στην άλλη λωρίδα. Όταν σήκωσε τα μάτια της, είδε να κατευθύνεται πάνω σε χαλύβδινη δοκό. Προσπάθησε να την αποφύγει και για μια στιγμή, νόμιζε ότι θα ήταν εντάξει. Αλλά τότε το πίσω δεξί ελαστικό έπιασε κάποιο σκουπίδι, το φορτηγό αναποδογύρισε και τούμπαρε εφτά φορές. 

Η Snyder πετάχτηκε έξω - πιθανώς στο πρώτο τουμπάρισμα - από το παραθύρου του οδηγού, παρόλο που ήταν κλειστό. Χτύπησε σε ένα μακρύ φράχτη, το σώμα της τυλίχτηκε γύρω της, το κεφάλι της χτύπησε το γόνατό της. Η δύναμη με την οποία έπεσε, μετακίνησε το στύλο και πέταξε το κορίτσι άλλα 20 πόδια μακριά.

Αυτό που παρατήρησε η Snyder, ήταν ένα τρομακτικό χτύπημα στα αυτιά της και ένα τσαλακωμένο φορτηγό. Το δικό της. Η ίδια ξεκίνησε μια αυτοαξιολόγηση. Το κεφάλι της φαινόταν εντάξει. Μπορούσε να κουνήσει τα δάχτυλά της. Αλλά ένιωθε σαν τα πόδια της να βρίσκονται σε ζεστό νερό. Οι περαστικοί ήρθαν να βοηθήσουν. Ο ένας έφερε μια κουβέρτα, ο άλλος ένα κινητό τηλέφωνο για να καλέσει τον μπαμπά της. Το ασθενοφόρο έφτασε και την πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί της είπαν ό,τι ήδη ήξερε. Πιθανότατα δεν θα περπατούσε ούτε θα καβαλούσε άλογο ποτέ ξανά.

Εκείνο το κορίτσι με τον κόσμο στα πόδια του, έγινε ένα κορίτσι με σφιγκτήρα και μάσκα οξυγόνου, το οποίο δεν ήταν σίγουρο για το τι της επιφύλασσε το μέλλον. Ωστόσο, ήταν αποφασισμένο να ανέβει ξανά σε άλογο, παρά τις προγνώσεις. Ξεκίνησε λοιπόν, με μικρά βήματα.

Στο Wheelchair Wednesdays στο διαδίκτυο, μοιραζόταν βίντεο με τους μικρούς καθημερινούς θριάμβους της. Αυτοί ήταν κυρίως καθημερινές εργασίες, με αυξημένη όμως δυσκολία τώρα που ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Όχι, όμως ακατόρθωτες. Το να ανέβει ξανά σε άλογο, δεν ήταν κάτι που ήξερε ότι μπορούσε να κάνει μέχρι να το κάνει τελικά.

Όπως είπε η ίδια: «Θα μάθετε ότι τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή μας, συμβαίνουν όταν φτάσουμε στα όριά μας και μετά κάνουμε ένα ακόμη βήμα».

Τέσσερις μήνες μετά λοιπόν, τα κατάφερε αλλά όχι χωρίς απώλειες. Για να μπορέσει να καβαλήσει το άλογο έπρεπε να δεθεί πάνω σε αυτό. Στην πρώτη της προσπάθεια το άλογο τρόμαξε και προσπάθησε να την πετάξει κάτω, όμως αφού ήταν δεμένη το μόνο που κατάφερε ήταν να τις προκαλέσει χτυπήματα και μώλωπες. Η Snyder έκανε ένα διάλειμμα δύο ημερών πριν δοκιμάσει ξανά σε ένα διαφορετικό άλογο, τον Maximus, που φοβήθηκε επίσης, αλλά αυτήν την φορά το θέμα ήταν ότι είχε τρομοκρατηθεί και η ίδια. Είπε στη μητέρα της να πουλήσει τα άλογα και αποφάσισε πως αυτό θα είναι το τέλος της ιστορίας της. 

Η μαμά της, ωστόσο, ήξερε την κόρη της. Εννέα μήνες αργότερα, η Snyder επέστρεψε στα άλογά της, τους δίδαξε νέες εντολές χειρός και φωνής και τελικά, αγωνίστηκε ακόμη μια φορά.

Υπάρχουν ακόμα στιγμές που η Snyder αισθάνεται φοβισμένη ή νικημένη. Αλλά όπως λέει: «Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ζωή. Πρέπει να αποφασίσετε ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε. Και ποτέ δεν θα συνειδητοποιήσετε πόσο κοντά ήσασταν στην επιτυχία όταν τα παρατήσατε».

Σήμερα, είναι η μόνη παράλυτη αναβάτρια rodeo στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαγωνίζεται στις κανονικές κατηγορίες, με όλους τους άλλους και επίσης γυρίζει τη χώρα, λέγοντας την ιστορία της και εμπνέοντας ανθρώπους. 

Το μήνυμα που θέλει να διαδώσει σε όλους είναι:

«Θέλω να σας προκαλέσω να βρείτε το φως στην πιο σκοτεινή σας μέρα. Θέλω να σας προκαλέσω να βρείτε την ευτυχία στις θλιβερές στιγμές. Θέλω να σας προκαλέσω να βασιστείτε στους αγαπημένους σας για υποστήριξη και να βρείτε τη δύναμη να ξεπεράσετε τα εμπόδια σας, γιατί δεν ξέρουμε για τι είμαστε ικανοί και θα εκπλαγούμε από το πόσο φοβεροί μπορούμε να είμαστε. Δεν υπάρχει μέλλον αν εγκαταλείψουμε. Η επιλογή εξαρτάται από εμάς».

Πηγή φωτογραφίας Instagram Amberley Snyder

Δείτε ακόμη: 9 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι πριγκίπισσες και αθλήτριες ταυτόχρονα 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr