Έχετε σκεφτεί ποτέ κάτι και στη συνέχεια αποφασίσατε ότι ίσως δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα που είχατε; Το ίδιο έπαθαν και αυτοί οι επιστήμονες. Η μόνη διαφορά είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι είτε έχουν χρησιμοποιήσει είτε έχουν επηρεαστεί από τα προϊόντα των σκέψεων τους. Οι εφευρέτες που θα δούμε παρακάτω έχουν μετανιώσει για τα κατορθώματα τους και έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να γυρίσουν το χρόνο πίσω.
Ethan Zuckerman, δημιουργός των pop-up διαφημίσεων
Όταν ένας από τους διαφημιστικούς πελάτες του, μια μεγάλη εταιρεία αυτοκινήτων, φρίκαρε όταν η διαφήμισή της εμφανίστηκε σε μια σελίδα αφιερωμένη σε κάποιο είδος σεξ, ο Ethan Zuckerman βρήκε έναν τρόπο να προβάλλει διαφημίσεις μπροστά στα μάτια των καταναλωτών χωρίς να φαίνεται να σχετίζονται με το περιεχόμενο των σελίδων. Ο ίδιος ωστόσο, έγραψε σε ένα δοκίμιο για το The Atlantic, «Καταλήξαμε να δημιουργήσουμε ένα από τα πιο μισητά εργαλεία στην εργαλειοθήκη του διαφημιζόμενου: Την αναδυόμενη διαφήμιση. Συγγνώμη. Οι προθέσεις μας ήταν καλές».
Mikhail Kalashnikov, δημιουργός του AK-47
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η ρωσική στρατιωτική δύναμη δεν μπορούσε να συμβαδίσει με αυτήν της Γερμανίας. Έτσι, ο Mikhail Kalashnikov, ο οποίος υπηρέτησε σε μια μονάδα τανκ στην αρχή του πολέμου και είχε ήδη εφεύρει βελτιώσεις για τα άρματα μάχης, ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα τουφέκι για να ανταγωνιστεί τους Ναζί. Το αυτόματο όπλο του αποδείχθηκε ανθεκτικό, ελαφρύ και εξαιρετικά δημοφιλές. Ωστόσο, η δημοφιλία του, το έκανε σύντομα το αγαπημένο των τρομοκρατών και των πολέμαρχων σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος είπε στη The Guardian, «θα προτιμούσα να εφεύρω ένα μηχάνημα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και που θα βοηθούσε τους αγρότες με τη δουλειά τους - για παράδειγμα ένα χλοοκοπτικό».
Scott Fahlman, δημιουργός του emoticon
Emoticons, emojis, «αυτοκόλλητα», αποτελούν πλέον τον τρόπο που πολλοί από εμάς επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο. Γιατί να χρησιμοποιήσουμε λέξεις όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαριτωμένες εικόνες; Ποιος θα είχε πρόβλημα με αυτό; Η απάντηση είναι ο δημιουργός τους, ο Scott Fahlman. Ο καθηγητής επιστήμης υπολογιστών δημιούργησε emoticons ως δείκτες αστείων ώστε να ξέρει ο παραλήπτης ότι ο αποστολέας του email ή του μηνύματος αστειεύεται. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. «Μερικές φορές νιώθω σαν τον Dr. Frankenstein», παραπονέθηκε στη Wall Street Journal. «Το πλάσμα μου ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις αλλά εξελίχθηκε σε κάτι που δεν το εγκρίνω».
Albert Einstein, οι θεωρίες του οποίου βοήθησαν στη δημιουργία της ατομικής βόμβας
Η περίφημη εξίσωση του Einstein, E = mc2, ήταν ο χάρτης που χρειάστηκαν οι επιστήμονες για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Ο ίδιος μάλιστα υποθέτοντας ότι οι Ναζί ήταν σε καλό δρόμο για να φτιάξουν τη δική τους, ήταν ευτυχής να βοηθήσει, γράφοντας ακόμη και μια επιστολή στον Πρόεδρο Franklin Roosevelt το 1939, καλώντας τον να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας. Ωστόσο, η καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τρομοκράτησαν τον Einstein. Το 1947, είπε στο Newsweek ότι εάν γνώριζε ότι οι Γερμανοί δεν θα κατάφερναν ποτέ να αναπτύξουν ατομική βόμβα, δεν θα έκανε απολύτως τίποτα.
Δείτε ακόμη: Υπέροχοι πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν ανθρώπους να διαβάζουν
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits