REAL LIFE TRUE STORIES

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τις μαύρες γυναίκες που υπηρέτησαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


The Jennettes

22 Ιουλίου 2021

6888
Η Anita Fletcher ήξερε ότι η μαμά της είχε υπηρετήσει στο στρατό όταν ήταν νεότερη. Αλλά μόλις το 2016, το τελευταίο έτος της ζωής της μητέρας της, Audrey Whitney, η Fletcher έμαθε τις υπηρεσίες που προσέφερε η μητέρα της. Υπήρξε μέρος μιας ιστορικής μονάδας του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, που στελεχωνόταν από Μαύρες γυναίκες και υπήρξε η πρώτη τέτοια ομάδα στο Στρατό Γυναικών που έδρασε στην Ευρώπη.

Η Anita Fletcher ήξερε ότι η μαμά της είχε υπηρετήσει στο στρατό όταν ήταν νεότερη. Αλλά μόλις το 2016, το τελευταίο έτος της ζωής της μητέρας της, Audrey Whitney, έμαθε ότι υπήρξε μέρος μιας ιστορικής μονάδας του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που έδρασε στην Ευρώπη και στελεχωνόταν μόνο από Μαύρες γυναίκες. 

Οι 855 γυναίκες του 6888ου Τάγματος Κεντρικού Ταχυδρομικού Καταλόγου, κοινώς γνωστό ως «Έξι Τριπλό Οκτώ», κατάφεραν αν ξεκαθαρίσουν έναν τεράστιο όγκο καθυστερημένης αλληλογραφίας, βοηθώντας να παραδοθούν περισσότερα από 17 εκατομμύρια γράμματα εντός τριών μηνών από την άφιξή τους στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, το Φεβρουάριο του 1945. Η μονάδα τους δούλευε όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, δημιουργώντας το δικό της σύστημα εντοπισμού των παραληπτών για να διευκολύνουν την παράδοση της αλληλογραφίας. Μερικές φορές, είχαν μόνο ένα ψευδώνυμο ή ένα όνομα για να δουλέψουν, όμως με σύνθημα «Καθόλου αλληλογραφία, χαμηλό ηθικό», ήξεραν ότι είναι πολύ σημαντικό για τους στρατιώτες να λαβουν έστω δυο λέξεις από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Φέτος, 76 χρόνια αργότερα η Γερουσία των Η.Π.Α ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα έδινε στο 6888ο Τάγμα την αναγνώριση που του έπρεπε με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου. Ενώ ορισμένα μέλη της μονάδας έχουν λάβει μεμονωμένα τιμητικές κορδέλες, η μονάδα στο σύνολό της δεν είχε καν αναγνωριστεί μέχρι το 2019, όταν ο στρατός ενέκρινε τον έπαινο της με πρωτοβουλία του Γερουσιαστή Jerry Moran (R-Kan.), ο οποίος εισήγαγε επίσης το νομοσχέδιο. Αφού πέρασε από τη Γερουσία χωρίς αντιρρήσεις, το νομοσχέδιο βρίσκεται επί του παρόντος στη Βουλή, όπου πρέπει να το εγκρίνουν τα δύο τρίτα των μελών της. 

Ωστόσο, μόνο επτά γυναίκες που είναι γνωστό ότι έχουν υπηρετήσει στο τάγμα είναι ζωντανές σήμερα, ωστόσο γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν κι άλλες. 

Η Whitney ήταν από τις τελευταίες προσθήκες στη λίστα. Όταν η Fletcher είδε τις ιστορίες του 6888ου Τάγματος στην τηλεόραση, θυμήθηκε τις ιστορίες της μαμάς της. Όταν η νόσος του Αλτσχάιμερ της Whitney είχε πια προχωρήσει αρκετά, μετακόμισε με την κόρη της, όπου οι δύο τους συνήθιζαν να περνούν τα βράδια μιλώντας για τη δράση της μητέρας της στον πόλεμο. Μερικές φορές, εκείνη μπέρδευε την κόρη της με γυναίκες με τις οποίες υπηρέτησε μαζί, άλλες φορές της επιτίθονταν ζητώντας να την πάει σπίτι της και της κουνούσε το μπαστούνι όταν εκείνη αρνιόταν. Οι υποψίες της Whitney επιβεβαιώθηκαν όταν αναγνώρισε τη μητέρα της στο παραπάνω βίντεο. 

Ενώ το 6888ο Τάγμα αποτέλεσε ιστορική πρωτιά, τα μέλη του υπέμειναν ρατσιστική κακομεταχείριση και διαχωρισμό κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και της θυτείας τους. Η μονάδα δεν ήταν συνδεδεμένη με καμία αντίστοιχη ανδρική, δημιουργήθηκε ειδικά για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της αλληλογραφίας των συμμαχικών στρατευμάτων στο ευρωπαϊκό μέτωπο.Το έργο της ήταν πολύ σημαντικό και αν και παρεβλέφθηκε για χρόνια ήρθε η στιγμή να αναγνωριστεί και να γίνει επιτέλους γνωστό στο ευρύ κοινό. 

 

Πηγή φωτογραφίας Instagram ffwomenwarriors

Δείτε ακόμη: Tα αντιπολεμικά κολάζ που έχουν συγκλονίσει το διαδίκτυο

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr