REAL LIFE TRUE STORIES

«Ο γάμος που στιγμάτισε τον 20ο αιώνα»: 40 χρόνια πριν, η Diana και ο πρίγκιπας Κάρολος ένωσαν τη ζωή τους


The Jennettes

29 Ιουλίου 2021

«Ο γάμος που στιγμάτισε τον 20ο αιώνα»: 40 χρόνια πριν, η Diana και ο πρίγκιπας Κάρολος ένωσαν τη ζωή τους
Στις 29 Ιουλίου 1981, 750 εκατομμύρια άνθρωποι από 74 χώρες κάθισαν μπροστά από την τηλεόραση, για να παρακολουθήσουν τον πρίγκιπα Κάρολο και την Diana Spencer να ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Στις 29 Ιουλίου 1981, 750 εκατομμύρια άνθρωποι από 74 χώρες κάθισαν μπροστά από την τηλεόραση, για να παρακολουθήσουν τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Diana Spencer να ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης. 

Μπορεί πολλοί βασιλικοί γάμοι να έγιναν πριν και μετά από αυτόν, αλλά ακόμη και αυτοί των Πρίγκιπα William και Kate Middleton και Πρίγκιπα Harry και Meghan Markle, δεν είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο. Ο κόσμος είχε κατασκηνώσει κατά μήκος της διαδρομής για αρκετές ημέρες πριν από το μυστήριο. Την πρόβα στο St Paul  Cathedral την παραμονή του γάμου, ακολούθησε ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα που έλαβε χώρα στο Hyde Park. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι το παρακολούθησαν με θαυμασμό. Όλοι ήθελαν να πάρουν μέρος με κάποιον τρόπο σε αυτόν τον γάμο. Ανήμερα της τελετής ένα πλήθος 600.000 ατόμων στέκονταν στους δρόμους του Λονδίνου, προσπαθώντας να ρίξουν έστω και μία ματιά στο βασιλικό ζεύγος. 

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το νυφικό της Diana ήταν ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του γάμου. Το θρυλικό φόρεμα, που αυτή τη στιγμή εκτίθεται για πρώτη φορά στο παλάτι του Kensington, ήταν φτιαγμένο από μεταξωτό ιβουάρ ταφτά και antique δαντέλα, με μία ουρά που ξεπερνούσε τα 6 μέτρα. Ήταν κεντημένο με 10.000 πούλιες από φίλντισι και μαργαριτάρια και αποτελούσε δημιουργία των Βρετανών σχεδιαστών μόδας David και Elizabeth Emanuel, οι οποίοι είχαν φτιάξει και στο παρελθόν ρούχα για τη νύφη.

Η Diana έμοιαζε πολύ νευρική καθώς κατευθυνόταν στο βωμό του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου, δίπλα στον πατέρα της, John, τον 8ο κόμη Spencer, μπροστά σε 3.500 προσκεκλημένους και εκτιμώμενο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό 750 εκατομμυρίων. Ανάμεσα στις παρανύμφους της βρισκόταν και η 17χρονη κόρη της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, Lady Sarah Armstrong-Jones (τώρα Chatto), ενώ ο Πρίγκιπας Andrew και ο Πρίγκιπας Edward συνόδευαν τον γαμπρό.  

Τόσο η Diana όσο και ο Κάρολος έκαναν σημαντικά λάθη στους γαμήλιους όρκους τους, με τη νύφη να απαγγέλλει λάθος το όνομα του γαμπρού, αποκαλώντας τον Philip Charles Arthur George, αντί για Charles Philip Arthur George. Σύμφωνα όμως με το BBC, και ο Πρίγκιπας παραποίησε ελαφρώς τους όρκους του, αναφερόμενος στα «αγαθά σου» και όχι στα «κοσμικά μου αγαθά». Ωστόσο, τα μικρά αυτά παραπτώματα δεν απέσπασαν την προσοχή από την μεγάλη ημέρα και τους νεόνυμφους, οι οποίοι βγαίνοντας ως ανδρόγυνο πια από τον καθεδρικό ναό συνάντησαν τα ενθουσιώδη ζητωκραυγάσματα του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω.

Το ζευγάρι είχε διαλέξει τους αγαπημένους του ύμνους για το μυστήριο. Μεταξύ των επιλογών του Πρίγκιπα ήταν το «Pomp and Circumstance No. 4» του Elgar και η Νεοζηλανδή σοπράνο Kiri Te Kanawa με το «Let The Bright Seraphim», ενώ η Diana επέλεξε τον αγαπημένο της ύμνο από τις σχολικές της ημέρες «I Vow to Thee, My Country.».

Μετά την τελετή, ο Κάρολος και η Diana γύρισαν στο παλάτι του Buckingham με μία ανοιχτή άμαξα για να χαιρετήσουν τον κόσμο, πριν σταθούν για λίγα λεπτά στο μπαλκόνι για να μοιραστούν ένα φιλί. Στη συνέχεια απόλαυσαν ένα γαμήλιο πρωινό με την στενή οικογένεια και τους φίλους τους. Το μενού περιλάμβανε ψάρι με σάλτσα αστακού, κοτόπουλο της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, δηλαδή γεμιστό με μους αρνιού και παραδοσιακές φράουλες με κρέμα.

Μία εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι ότι το βασιλικό ζευγάρι είχε 27 γαμήλιες τούρτες για τη μεγάλη του ημέρα. Η επίσημη όμως από αυτές, είχε ύψος πάνω από 1,5 μέτρο και δημιουργήθηκε από τον David Avery, τον επικεφαλής αρτοποιό των Ναυτικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η τούρτα είχε προσωπικές πινελιές, συμπεριλαμβανομένου του θυρεού του Καρόλου, του οικόσημου της Diana και τα αρχικά των ονομάτων τους. Το επιδόρπιο συμπλήρωναν τριαντάφυλλα, κρίνα της κοιλάδας και ορχιδέες. 

Τα δώρα που έλαβαν ήταν εκατοντάδες, από το βρετανικό λαό, τις χώρες της Κοινοπολιτείας, από Ευγενείς και Βασιλιάδες από όλο τον κόσμο. Σε μια κίνηση που δεν έχουμε δει στους πρόσφατους βασιλικούς γάμους, τα δώρα εκτέθηκαν στο παλάτι του St James με τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Ενώ είναι σύνηθες στους βασιλικούς γάμους της νέας γενιάς οι νεόνυμφοι να γλεντούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στις γαμήλιες δεξιώσεις τους, ο Κάρολος και η Diana μετά τον γάμο πήγαν στο σταθμό Waterloo για να πάρουν το τρένο για το Romsey του Hampshire, όπου έκαναν το μήνα του μέλιτος.

Τίποτα από όλα αυτά δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση την δυστυχή κατάληξη αυτού του γάμου και την τραγική κατάληξη της Πριγκίπισσας Diana. Ωστόσο, ό,τι κι αν έχει συμβεί τα χρόνια που ακολούθησαν, αυτός ο γάμος ήταν αδιαμφισβήτητα ο «γάμος του αιώνα».

Δείτε ακόμη: Φορέματα της Πριγκίπισσας Diana σε δημοπρασία

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr