REAL LIFE TRUE STORIES

Η ιστορία πίσω από τη «ροζ αλυσίδα» που στοχεύει να λύσει τα δεσμά κάθε κακοποιημένης γυναίκας


Έλενα Κρητικού

4 Αυγούστου 2021

Η ιστορία πίσω από τη «ροζ αλυσίδα» που στοχεύει να λύσει τα δεσμά κάθε κακοποιημένης γυναίκας
Το @leyla.jewels βρίσκεται πίσω από την ιδέα και τη δημιουργία της «ροζ αλυσίδας» που στόχο έχει να λύσει τα δεσμά και να δώσει φωνή σε κάθε γυναίκα που φοβάται να μιλήσει για τη βία που έχει υποστεί. 

Έχετε διαβάσει την ιστορία του αλυσοδεμένου ελέφαντα στο βιβλίο «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι; Σε κάποιο σημείο, ο πρωταγωνιστής περιγράφει πως στην παιδική του ηλικία, του άρεσε να πηγαίνει στο τσίρκο. Ανάμεσα σε όσα λάτρευε να παρατηρεί, ήταν και ένας ελέφαντας που στεκόταν δεμένος συνεχώς σ΄ ένα μικρό ξύλο μπηγμένο στο έδαφος.

Μια αλυσίδα κρατούσε φυλακισμένα τα πόδια του και μολονότι η αλυσίδα ήταν χοντρή και ισχυρή, του φαινόταν ολοφάνερο ότι ένα ζώο που μπορούσε να ξεριζώνει δέντρα με τη δύναμή του, θα μπορούσε εύκολα να λυθεί και να φύγει. Ωστόσο, ο ελέφαντας δεν έκανε ποτέ προσπάθεια να το σκάσει, ήταν άλλωστε δαμασμένος αλλά πάντα τον αλυσόδεναν.

Η λύση του μυστηρίου δίνεται στις παρακάτω γραμμές: «Αυτός ο πανίσχυρος και θεόρατος ελέφαντας που βλέπουμε στο τσίρκο δεν το σκάει γιατί νομίζει ότι δεν μπορεί. Όλοι είμαστε λίγο-πολύ σαν τον ελέφαντα του τσίρκου. Περιδιαβαίνουμε τον κόσμο δεμένοι σε εκατοντάδες παλούκια που μας στερούν την ελευθερία γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ο μοναδικός τρόπος να μάθεις εάν μπορείς, είναι να προσπαθήσεις πάλι με όλη σου την ψυχή... Με όλη σου την ψυχή!».

Αυτό ουσιαστικά μας παροτρύνει να κάνουμε μια εντελώς διαφορετική αλυσίδα από εκείνη του ελέφαντα, μια αλυσίδα που σχεδιάστηκε από γυναίκες για γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση στη ζωή τους και θέλουν να απελευθερωθούν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Το @leyla.jewels βρίσκεται πίσω από την ιδέα και τη δημιουργία της «ροζ αλυσίδας» που στόχο έχει να λύσει τα δεσμά και να δώσει φωνή σε κάθε γυναίκα που φοβάται να μιλήσει για τη βία που έχει υποστεί.

Όπως μας ανάφεραν χαρακτηριστικά οι γυναίκες πίσω από το leyla.jewels: «Ονομάσαμε την πρωτοβουλία μας ροζ αλυσιδα συμβολικά, καθώς εκφράζει τη σκέψη ότι πολλές γυναίκες μπορούν να ενωθούν και να βοηθήσουν η μία την άλλη. Συζητούσαμε το φετινό καλοκαίρι την έξαρση έμφυλης βίας εις βάρος τον γυναικών, και πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Είναι πραγματικά το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σαν εταιρεία».

Αν βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση και δεν μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία, μπορείτε να παραγγείλετε τη «ροζ αλυσίδα». Εάν στείλετε χωρίς τη συνοδεία φωτογραφίας κάποιου κοσμήματος, θα δώσουν τα στοιχεία σας στο 15900. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως η άμεση δράση θα καλεστεί μόνο με σαφή χρήση του συνθηματικού.

Όπως μας ενημερώνουν: «Από την πρώτη κιόλας μέρα επικοινώνησαν μαζί μας γυναίκες που μεγάλωσαν σε κακοποιητικές οικογένειες, και που ήταν παλιά σε κακοποιητικές σχέσεις. Μας είπαν ότι το θεωρούν ωραία κίνηση. Είχαμε δύο περιστατικά όπου πήραμε στο 15900 για συμβουλές προς το παρόν. Χθες γέμισε το inbox μας με 2 συναισθήματα, αγάπη και φόβο. Αγάπη από την μία προς την άλλη και συζητήσεις για ό,τι συμβαίνει, και φόβο, καθώς είναι ΠΟΛΛΕΣ οι γυναίκες που ΘΈΛΟΥΝ να φύγουν από τα σπίτια τους».

Οι γυναίκες αυτές,όπως περιγράφεται, φοβούνται πως θα τiς σκοτώσει ο σύντροφος τους αν φύγουν... Γι' αυτό δράσεις, όπως η ροζ αλυσίδα αποδεικνύονται σωτήριες και μπορεί να σώσουν την επόμενη γυναίκα που βρίσκεται στα χέρια ενός εν δυνάμει δολοφόνου.

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση