UPDATE #NOW

«Η ροζ αλυσίδα»: Τι είναι και πώς μπορεί να σας σώσει από μια κακοποιητική σχέση


The Jennettes

3 Αυγούστου 2021

«Η ροζ αλυσίδα»: Τι είναι και πώς μπορεί να σας σώσει από μια κακοποιητική σχέση
Στα ασφυκτικά πλαίσια της εποχής που μετέτρεψε το σπίτι σε «θάλαμο βασανιστηρίων» για κάποιες γυναίκες, πραγματοποιούνται δράσεις που λειτουργούν ως τείχος προστασίας της ζωής τους. Αν βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση και δεν μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία, μπορείτε να παραγγείλετε τη «ροζ αλυσίδα». Εάν στείλετε χωρίς τη συνοδεία φωτογραφίας κάποιου κοσμήματος, θα δώσουν τα στοιχεία σας στο 15900.

Αν βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση και δεν μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία, μπορείτε να παραγγείλετε τη «ροζ αλυσίδα». Ίσως είναι η μόνη που μπορεί να σώσει τη ζωή σας... 

Σήμερα έγιναν επτά μέσα σε μία χρονιά. Επτά γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα επειδή επτά άνδρες αποφάσισαν να τους αφαιρέσουν τη ζωή... Επειδή «ύψωσαν» τη φωνή τους, επειδή προτίμησαν να μην είναι μαζί τους, επειδή ονειρεύτηκαν μια διαφορετική ζωή μακριά τους και τα τελευταία λεπτά λίγο πριν τη δολοφονία τους είχαν πάρει την απόφαση να τους εγκαταλείψουν. 

Οι γυναικοκτονίες που αυξάνονται με δραματικό τρόπο στη χώρα μας και έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμο της πανδημίας, θέτουν πολλές προβληματικές που καλλιεργούνται από την ανοχή. Η υπερ- προβολή ενός εγκλήματος έλεγαν πάντα πως κάνει κακό, οι ακραίες απόψεις ειδικών και μη, γεννούν σκέψεις σε νοσηρά μυαλά και για άλλα τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα και κάπως έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος της γυναικοκτονίας. 

H πανδημία οδήγησε σε έκρηξη βίας κατά των γυναικών και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και το lockdown ήρθε να επισφραγίσει την προσωπική «φυλακή» μιας γυναίκας μέσα από τον εγκλεισμό της στο σπίτι με το πρόσωπο που της ασκεί βία. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας πρακτικά τετραπλασιάστηκαν, αλλά το «καμία μόνη» είναι πέρα για πέρα αληθινό. 

Οι γυναίκες-θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά για πληθώρα λόγων. Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών γνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, έδωσε τη λύση της Μάσκας 19 και το @leyla.jewels μέσα από μια «ροζ αλυσίδα» τώρα δίνει φωνή σε κάθε γυναίκα που κακοποιείται αλλά δεν μπορεί να μιλήσει.

Για κάθε θύμα που λόγω της συνεχούς συνύπαρξης με το θύτη του δε μπορούσε να καλέσει βοήθεια μέσα στην καραντίνα, υπήρχε ένας φαρμακοποιός, που μπορούσε να δώσει τη βοήθειά του. Αρκούσε το θύμα να μπει στο φαρμακείο του και να ζητήσει τη Μάσκα 19. Έτσι, ο φαρμακοποιός θα ήξερε πως θα πρέπει να μιλήσει εκείνος εκ μέρους του, με τις αρμόδιες αρχές.

Στα ασφυκτικά πλαίσια της εποχής που μετέτρεψε το σπίτι σε «θάλαμο βασανιστηρίων», πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις που λειτουργούν ως τείχος προστασίας της ζωής κάποιων γυναικών. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πανδημία που επιδείνωσε την πραγματικότητα κάποιων γυναικών. Αν βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση και δεν μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία, μπορείτε να παραγγείλετε τη «ροζ αλυσίδα». Εάν στείλετε χωρίς τη συνοδεία φωτογραφίας κάποιου κοσμήματος, θα δώσουν τα στοιχεία σας στο 15900.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by leyla.jewels (@leyla.jewels)

Δεν είναι ποτέ αργά για να σώσετε τον εαυτό σας και για να αισθανθούμε ότι όλες μαζί μπορεί τελικά να αποτρέψουμε την επόμενη γυναίκα από το να γίνει το όγδοο θύμα...

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση