REAL LIFE TRUE STORIES

Καμία «ανάρμοστη ενδυμασία»: Έκκληση για παραίτηση των ανδρών που επέβαλαν πρόστιμο στις αθλήτριες handball


The Jennettes

11 Αυγούστου 2021

Καμία «ανάρμοστη ενδυμασία»: Έκκληση για παραίτηση των ανδρών που επέβαλαν πρόστιμο στις αθλήτριες handball

Ο σεξισμός δεν έχει θέση στον αθλητισμό.

Από την ώρα που οι Νορβηγίδες αθλήτριες handball κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο επειδή τόλμησαν να φορέσουν σορτς αντί για μπικίνι, γυναικείες αθλητικές οργανώσεις έβαλαν τους προέδρους τόσο της ευρωπαϊκής (EHF) όσο και της διεθνούς Ομοσπονδίας (IHF) στο στόχαστρο.

«Ανάρμοστη ενδυμασία» χαρακτήρισε τα σορτς η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η νορβηγική Ομοσπονδία handball, μάλιστα, η οποία είχε ήδη κάνει επίσημη δήλωση ενάντια στον κανόνα που επέβαλε τα μπικίνι, ανέλαβε να πληρώσει το πρόστιμο των αθλητριών. Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό – ο κανονισμός χρειάζεται να αλλάξει. Υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν «αθλητικά τοπ και μπικίνι», ενώ τους άνδρες «φανελάκια και σορτς».

«Είναι ένας ξεκάθαρα σεξιστικός κανόνας που πρέπει να τελειώσει εδώ», είπε η Luisa Rizzitelli , πρόεδρος της ιταλικής ένωσης Asist που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αθλητριών. 

Σε επιστολή που υπογράφουν όχι μόνο η Asist, αλλά και το ίδρυμα Alica Millit από τη Γαλλία και η γερμανική οργάνωση Discover Football, γίνεται λόγος για την παραίτηση του Προέδρου της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Michael Wiederer, αλλά και εκείνου της διεθνούς Ομοσπονδίας, Hassan Moustafa.

«Έχουν βρεθεί σε ένα εξευτελιστικό σημείο χωρίς επιστροφή, σχετικά με την εικόνα τους ως διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες», τονίζει η επιστολή. Η Rizzitelli, μάλιστα, στράφηκε ενάντια στην IHF, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «όχι μόνο δεν πήραν πίσω τον κανονισμό, αλλά επιβεβαίωσαν το πρόστιμο – αυτό είναι που προκαλεί ντροπή».

 

Δείτε ακόμη: 9 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι πριγκίπισσες και αθλήτριες ταυτόχρονα 

jenny.gr