#Tokyo2020: Η χρονιά που οι γυναίκες άλλαξαν για πάντα τον αθλητισμό
Στεφανία Παπαδημητρίου
10 Αυγούστου 2021
48,8%. Αυτό ήταν το ποσοστό των γυναικών στη φετινή Ολυμπιάδα – το υψηλότερο στην ιστορία.
Τώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό, δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως στο #Tokyo2020 καταρρίφθηκαν τα στερεότυπα. Οι αθλήτριες έσπασαν ρεκόρ, πήγαν κόντρα σε σεξιστικούς κανόνες, έβαλαν σε προτεραιότητα την ψυχική τους υγεία κι έδειξαν πως ο αθλητισμός είναι πολλά περισσότερα από τα μετάλλια.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Η πανδημία κράτησε πάνω τις γυναίκες, ανάγκασε πολλές να επιλέξουν μεταξύ καριέρας και μητρότητας. Οι κορυφαίες αθλήτριες δεν αποτέλεσαν εξαίρεση – κλήθηκαν να ταιριάζουν τη φροντίδα των μωρών τους με το απαιτητικό πρόγραμμα, τον κατ’ οίκον περιορισμό με την πειθαρχία. Γνωρίζοντάς το από πρώτο χέρι, λοιπόν, η Allyson Felix έκανε τη διαφορά. Ίδρυσε το ταμείο The Power of She: Child Care Grants, μέσω του οποίου παρείχε δάνεια σε όλες εκείνες τις μαμάδες που χρειάζονταν οικονομική βοήθεια προκειμένου να διαγωνιστούν. Τη βοήθειά της, μάλιστα, χρησιμοποίησαν η χρυσή Ολυμπιονίκης βόλεϊ και τέσσερις φορές Παραολυμπιονίκης Lora Webster,αλλά και η δρομέας Aliphine Tuliamuk.
Έπειτα, ήρθε το ζήτημα του θηλασμού. Η αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης από την Ισπανία, Ona Carbonell, εξέφρασε μέσω Instagram την οργή της για τη διοργάνωση, τονίζοντας πως της απαγόρευαν να ταΐσει το μωρό της με αυτόν τον τρόπο. Από εκείνη την ώρα, μίλησαν κι άλλες. Στάθηκαν στο πλευρό της και, ενωμένες, νίκησαν. Η Ολυμπιακή Επιτροπή απέσυρε τον κανονισμό και όλες είχαν τη δυνατότητα να ταΐσουν τα παιδιά τους.
Λίγο μετά, στο προσκήνιο ήρθε το dress code – ή, καλύτερα, οι αθλητικές ενδυμασίες που σεξουαλικοποιούν το γυναικείο σώμα. Αντλώντας έμπνευση από τις Νορβηγίδες, οι οποίες αρνήθηκαν να παίξουν handball φορώντας αποκαλυπτικά και άβολα σορτς (πληρώνοντας, τελικά, πρόστιμο), οι αθλήτριες ενόργανης από τη Γερμανία μπήκαν στο γήπεδο με ολόσωμες φόρμες.
Φέτος, για πρώτη φορά, αθλήτρια μίλησε για την έμμηνο ρύση χωρίς ταμπού. «Μισώ το να έχω περίοδο κατά τη διάρκεια αγώνα», είπε η Danusia Francis από την Τζαμάικα. Κι ο λόγος που αυτό είναι σημαντικό, είναι πως πριν από εκείνη, όλες δέχονταν κριτική. Ας μην ξεχνάμε την Ολυμπιάδα του Ρϊο, πέντε χρόνια πριν. Η Κινέζα κολυμβήτρια Fu Yuanhui τόλμησε να θίξει το ζήτημα σε συνέντευξη και την κατηγόρησαν πως εκμεταλλεύεται τη γυναικεία φύση της για να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου.
Στο πλευρό των γυναικών, στάθηκαν και οι άνδρες. Τρία μέλη της αμερικανικής ομάδας ξιφασκίας φόρεσαν ροζ μάσκες, κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο και πέρασαν ισχυρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας.
Στο Τόκιο, φέτος, δεν επιτεύχθηκε η ισότητα στο σημείο που θα έπρεπε. Έγιναν, όμως, μεγάλα βήματα προς αυτήν. Ο φεμινισμός τάραξε την ηρεμία του χώρου, οι γυναίκες μίλησαν και, επιτέλους, ακούστηκαν.
Δείτε ακόμη: 9 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι πριγκίπισσες και αθλήτριες ταυτόχρονα
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits