REAL LIFE TRUE STORIES

Τα δύο μεγάλα σκάνδαλα βιασμού που ξύπνησαν το #MeToo στην Κίνα


The Jennettes

11 Αυγούστου 2021

Τα δύο μεγάλα σκάνδαλα βιασμού που ξύπνησαν το #MeToo στην Κίνα

Πολλές φορές, μία φωνή αρκεί για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου – πόσο μάλλον δύο. 

Όλα ξεκίνησαν με τη σύλληψη του pop star Kris Wu για βιασμό. Λίγο μετά, μία υπάλληλος του Alibaba – του «Amazon της Κίνας», όπως το αποκαλούν πολλοί – κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.  

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας, ο προϊστάμενός της την ανάγκασε να τον συνοδεύσει σε επαγγελματικό ταξίδι στα βορειοανατολικά της χώρας, στις 27 Ιουλίου. Το ίδιο βράδυ, την πίεσε να πιει πολύ. Εκείνη μέθυσε και έχασε τις αισθήσεις της. Το επόμενο πρωί, ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι κάποιος την είχε βιάσει.

Εξετάζοντας προσεκτικά το βίντεο των καμερών ασφαλείας από τους διαδρόμους του ξενοδοχείου, πρόσεξε πως ο διευθυντής της είχε μπει στο δωμάτιό της τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στις 2 Αυγούστου, η εργαζόμενη κατήγγειλε στα κεντρικά της εταιρείας αυτό που είχε συμβεί. Τέσσερις μέρες μετά, της είπαν πως «δεν υπήρχε τρόπος» να τον απολύσουν, «εξαιτίας μίας μόνο φήμης». Στην 11σέλιδη αναφορά της, περιέγραψε λεπτομερώς τα πάντα. «Γράφοντάς τα, δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Και όσο το σκέφτομαι, το αισθάνομαι εξωπραγματικό, σαν έναν εξαντλητικό εφιάλτη που  μου παίρνει κάθε ελπίδα», κατέληξε.

Δεν άργησε να γίνει viral στο κινέζικο Internet. Στο Weibo, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως Facebook ή Twitter της χώρας, η λέξη «Alibaba» βρέθηκε στην πρώτη θέση των trending, ενώ πολλοί χρήστες στάθηκαν στο πλευρό εκείνης της γυναίκας.

Ο CEO του Alibaba, Daniel Zhang, έσπασε τη σιωπή του τη Δευτέρα. «Ο κατηγορούμενος έχει παραβεί την πολιτική της εταιρείας. Θα απολυθεί και δεν θα προσληφθεί ποτέ ξανά. Το αν είναι ένοχος ή όχι, θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη. Όσο για την υπάλληλό μας, αυτό το περιστατικό την έβλαψε τρομερά. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε», δήλωσε.

Δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό, ούτε μόνο στο Alibaba», αναφέρει η εταιρεία Pocket Sun η οποία έχει την έδρα της στην Κίνα και τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, «δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένοι είναι η ανισότητα και ο μισογυνισμός στις επιχειρήσεις της Κίνας».

Τώρα πια, οι γυναίκες φοβούνται λιγότερο. Σύμφωνα με το Human Rights Watch, «όλο  και περισσότερες τολμούν να μιλήσουν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Φαίνεται πως η κοινωνία είναι πιο έτοιμη να κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον τομέα τώρα, σε σχέση με την περασμένη δεκαετία».

Δεν έχει όνομα, όμως αυτό που γίνεται βαδίζει στα χνάρια του #MeToo. Και μέχρι τώρα, η φράση «σεξουαλική παρενόχληση» δεν γίνεται αντικείμενο λογοκρισίας στα social media. Την ίδια ώρα, το hashtag #GirlsHelpGirls έγινε τάση. 

Αυτό θα ήταν αδύνατο να συμβεί, μερικά χρόνια πριν. Το πιθανότερο θα ήταν να είχαν κρυφτεί όλα κάτω από το χαλί. Ίσως, επιτέλους, ήρθε η ώρα για αλλαγή.

 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

jenny.gr