REAL LIFE TRUE STORIES

Βette Davis VS Joan Crawford: Η αιώνια αντιζηλία των δύο θρυλικών σταρ του Hollywood


Σύρμα Κιουπελόγλου

21 Αυγούστου 2021

Feud: Bette and Joan
Οι καλύτερες σειρές είναι αυτές που κρύβουν αληθινές ιστορίες από πίσω. Όταν μάλιστα οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτές είναι πλούσιοι και διάσημοι, τότε αποκτούν άλλο ενδιαφέρον. Μία τέτοια σειρά είναι το «Feud: Bette and Joan», που πραγματεύεται την αντιζηλία μεταξύ των δύο μεγάλων ηθοποιών του χρυσής εποχής του Hollywood, Bette Davis και Joan Crawford. 

Οι καλύτερες σειρές είναι αυτές που κρύβουν αληθινές ιστορίες από πίσω. Όταν μάλιστα οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτές είναι πλούσιοι και διάσημοι, τότε αποκτούν άλλο ενδιαφέρον. Μία τέτοια σειρά είναι το «Feud: Bette and Joan», που πραγματεύεται την αντιζηλία μεταξύ των δύο μεγάλων ηθοποιών του χρυσής εποχής του Hollywood, Bette Davis και Joan Crawford

Οι δυο τους δεν παραδέχτηκαν ποτέ δημοσίως ότι υπήρχε έχθρα μεταξύ τους και ήταν πάντα χαμογελαστές όποτε τις ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι ή τις έγραφαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Η Crawford μάλιστα διέψευσε κάθε φήμη σε ένα άρθρο περιοδικού του 1947 με τίτλο «Μπορούν οι γυναίκες να εμπιστεύονται η μία την άλλη;» λέγοντας, «Γιατί πρέπει να υπάρχει μια κόντρα; Πιστεύω ότι υπάρχει μια θέση για κάθε ηθοποιό σε αυτή την υπέροχη βιομηχανία. Σίγουρα εγώ και η Bette δεν φοβόμαστε η μία την άλλη». Ωστόσο, η αλήθεια ήταν αρκετά διαφορετική. 

Η όλη διαμάχη μεταξύ τους ξεκίνησε για έναν άντρα. Ο άντρας αυτός ήταν ο κομψός Franchot Tone, γνωστός σήμερα για τον συμπρωταγωνιστικό του ρόλο στο «Mutiny on the Bounty», του 1935. Η Crawford ήταν αρραβωνιασμένη με τον Tone, όταν εκείνος έπαιξε τον παρτενέρ της Davis στο «Dangerous». Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η Davis τον ερωτεύτηκε και οι δυο τους χάνονταν στο τρέιλερ της για πολύωρες συζητήσεις. Νιώθοντας τον κίνδυνο, η Crawford άρχισε να συναντά τον Tone για μεσημεριανό γεύμα και τον άφηνε να επιστρέψει στο πλατό με το πρόσωπό του μουτζουρωμένο με το κραγιόν της. Ο Tone έκανε την επιλογή του και παντρεύτηκε τελικά την Joan Crawford. Η Davis, ωστόσο, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ Α 'Γυναικείου Ρόλου, χάρη στο «Dangerous». 

Η Bette Davis θεωρούνταν μία από τις καλύτερες ηθοποιούς του Hollywood. Έχει κερδίσει δύο Όσκαρ Α 'Γυναικείου Ρόλου και ήταν υποψήφια συνολικά δέκα φορές. Ήταν η αδιαμφισβήτητη «Βασίλισσα» του στούντιο των Warner Brothers, μέχρι που η Crawford αποδεσμεύτηκε από το μακροχρόνιο συμβόλαιό της με την MGM και υπέγραψε με το στούντιο. Η Davis θύμωσε με αυτήν την εξέλιξη και επέμεινε όλοι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι να περνάνε πρώτα από αυτήν. Όταν όμως απέρριψε το σενάριο για το «Mildred Pierce», η Crawford  το άρπαξε αμέσως, μετατρέποντάς το σε μια εκπληκτική επιστροφή και κατακτώντας το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού του 1945. Η διαμάχη τους βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Το 1962, όταν και οι δύο ήταν πια στη δύση της καριέρας τους, συμφώνησαν να συμπρωταγωνιστήσουν στην ταινία «What Ever Happened to Baby Jane?». Η υπόθεση αφορούσε δύο αδελφές. Η μία ήταν παιδί σταρ που τρελάθηκε και η άλλη διάσημη ηθοποιός καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από τροχαίο ατύχημα με την αδερφή της. Η ηλικιωμένη «Baby Jane» (την οποία υποδύεται η Davis) τρομοκρατεί την Blanche (την οποίο υποδύεται η Crawford) σε αρκετές σκηνές που περιγράφονται ως Grand Guignol, μέχρι που τελικά η Blanche πεθαίνει. Η ταινία, όταν κυκλοφόρησε, έκανε τρομερή αίσθηση.

Η Davis αποφάσισε ότι η Baby Jane, που ζούσε σε έναν φανταστικό δικό της κόσμο, θα έμοιαζε «εξωφρενική». Αποφάσισε λοιπόν να φορέσει μια βρώμικη μπερδεμένη περούκα και μακιγιάζ με άσπρη κιμωλία, μαύρη σκιά ματιών και έντονο κραγιόν. Η Joan Crawford όμως, που ήταν μια διάσημη καλλονή, δεν θέλησε να θυσιάσει τη γοητεία της και παρόλο που η Blanche ζούσε απομονωμένη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Davis, η Crawford φρόντιζε να μοιάζει εκθαμβωτική. 

Να σημειωθεί ωστόσο ότι κατά τα γυρίσματα η Crawford έκανε μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσει μία αρμονική σχέση με την Davis. Της έστελνε λουλούδια και διάφορα μικρά δώρα μέχρι που εκείνη της έστειλε ένα σημείωμα ζητώντας της να σταματήσει, το οποίο έγραφε, «Δεν έχω χρόνο να βγω έξω και να ψωνίσω». 

Το περιστατικό αυτό ήταν η αρχή ενός νέο γύρου αψιμαχιών. Οι δυο ηθοποιοί ήταν εξαιρετικά ευγενικές μεταξύ τους στο πλατό, αλλά μόλις τελείωναν τα γυρίσματα καλούσαν τον σκηνοθέτη, κάθε νύχτα, βομβαρδίζοντας τον με παράπονα για ώρες.

Λέγεται μάλιστα ότι η Crawford, για να ανταποδώσει τα χρόνια υπεροψίας και χλευασμού σαμποτάρισε την Davis στα γυρίσματα. Σε μία σκηνή η Baby Jane καλούνταν να κουβαλήσει την αδελφή της Blanche, δεμένη και φιμωμένη, από το κρεβάτι της. Όταν η Davis το έκανε, άρχισε ξαφνικά να φωνάζει «Η πλάτη μου! Η πλάτη μου!». Η Crawford είχε βάλει μέσα από τα ρούχα της  μία ειδική ζώνη με βάρη από μόλυβδο. Καθώς λοιπόν, η Davis έκλαιγε με αγωνία, η Crawford επέστρεψε στο καμαρίνι της, με ένα μικροσκοπικό χαμόγελο στα χείλη της. Είχε πάρει την εκδίκηση της!

Δείτε ακόμη: Που ακριβώς γυρίστηκαν διάσημες ταινίες και σειρές;

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr