REAL LIFE TRUE STORIES

Που πήγαν οι Κινέζοι celebrities; Ο λόγος που χάνονται τα ίχνη τους από το Internet


Στεφανία Παπαδημητρίου

27 Αυγούστου 2021

Που πήγαν οι Κινέζοι celebrities; Ο λόγος που χάνονται τα ίχνη τους από το Internet

Η Κίνα είναι αποφασισμένη να εξαλείψει το fan culture από το Internet. Το θεωρεί «χαοτικό» και, σιγά σιγά, εξαφανίζει τα διαδικτυακά ίχνη των celebrities. Όλα ξεκίνησαν από τη διασημότερη, ίσως, σταρ της χώρας, Vicki Zhao Wei, η οποία «εξορίστηκε». Λίγο μετά, το ίδιο συνέβη στην ηθοποιό Zheng Shuang, εξαιτίας ενός σκανδάλου φοροδιαφυγής.

Το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας της Κίνας εξέδωσε δύο ανακοινώσεις που συνδέονταν μεταξύ τους. Η πρώτη, ανέφερε πως θα ληφθούν μέτρα που θα τιμωρούν όσους προωθούν ψευδείς πληροφορίες σε fan groups επωνύμων, ενώ δωμάτια διαδικτυακών συζητήσεων είναι πιθανό να κλείσουν. Η δεύτερη, ανακοίνωσε την αλλαγή αλγορίθμων που ενθαρρύνουν τους χρήστες να ξοδεύουν μεγάλα ποσά με τρόπους που «ταράζουν τη δημόσια τάξη». Επιπλέον, θα είναι δυσκολότερο να δημιουργηθούν fake προφίλ.

Ενώ αυτό φαίνεται σωστό και λογικό, οι celebrities βρέθηκαν ξαφνικά στο στόχαστρο. Ναι, στην περίπτωση του superstar Kris Wu, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό, τα μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν και να διαγραφεί κάθε προφίλ του. Άλλοι, ωστόσο, «εξαφανίζονται» χωρίς σοβαρή αιτία.

Η περίπτωση του Zhang Zhehan είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κατηγορήθηκε πως «πλήγωσε τα συναισθήματα των Κινέζων», επειδή ανάρτησε φωτογραφίες από το Ναό Yasukuni, ο οποίος τιμά τους θανάτους εκείνους που πέθαναν στην υπηρεσία της Ιαπωνίας από τον πόλεμο Boshin. Όχι μόνο διαγράφηκαν οι λογαριασμοί του στα social media, αλλά «κατέβηκαν» όλες οι ταινίες και οι σειρές στις οποίες έχει συμμετάσχει, από κάθε πλατφόρμα. Η κρατική εφημερίδα έγραψε πως ο Zhang «διώχθηκε από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας».

Σύμφωνα με το WWD, δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που η Zhao Wei βλέπει τα έργα της να εξαφανίζονται από το κινεζικό Internet. Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τους διασημότερες της χώρας, ενώ είναι το πρόσωπο του ιταλικού brand, Fendi. Υπάρχουν υποψίες πως πίσω από όλο αυτό  βρίσκεται η στενή της σχέση με τον συνιδρυτή του Alibaba, Jack Ma, ο οποίος έχει πολλές φορές κατακρίνει δημόσια το οικονομικό σύστημα της Κίνας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zhao Wei (@zhaoweiofficial)

Δείτε ακόμη: 9 celebrities που δεν χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα

jenny.gr