Έχουμε 2021 και σε αυτά τα 5 μέρη του κόσμου ακόμα δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες
The Jennettes
4 Σεπτεμβρίου 2021
Σε περίπτωση που δεν το είχατε προσέξει, έχουμε μπει για τα καλά στον 21ο αιώνα. Kι αν φανταζόμασταν ότι μπαίνοντας στο millennium όλα τα σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας θα είχαν λυθεί, σήμερα ο ρατσισμός, ο πόλεμος, οι ασθένειες και οι ανισότητες μαστίζουν ακόμα τον κόσμο.
Το πόσο καλά τα πάμε ως είδος εξαρτάται πολύ από τα προνόμιο και τις προοπτικές που έχουμε. Όμως, ενώ τα πράγματα παραμένουν αρκετά καλά για τους άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θέσεις εξουσίας. Είτε μιλάμε για πολιτική είτε για επιχειρήσεις, το γεγονός είναι ότι οι γυναίκες έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν όσον αφορά την πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μέρη στον κόσμο στα οποία απαγορεύεται, ακόμα, η πρόσβαση στις γυναίκες. Παρακάτω ακολουθούν 5 από αυτά.
Όρος Ōmine, Ιαπωνία
Το μοναστήρι γνωστό ως Όρος Ōmine στη Nara της Ιαπωνίας και το δύσκολο μονοπάτι πεζοπορίας που οδηγεί σε αυτό χτίστηκε τον 7ο αιώνα από τον En no Gyoja για τους ασκούμενους της θρησκείας Shugendō, που είναι γνωστοί ως Yamabushi. Το Shugendō μερικές φορές περιγράφεται ως «θρησκεία του βουνού» και συνδυάζει στοιχεία του Βουδισμού και του Σιντοϊσμού με τις αρχαίες τοπικές πεποιθήσεις. Το μονοπάτι έχει μήκος μεγαλύτερο από 50 μίλια και είναι αρκετά απομακρυσμένο και απαιτητικό. Αυτό φυσικά το καθιστά δημοφιλές μέρος για τους επισκέπτες, αρκεί βέβαια να είναι άντρες.
Σύμφωνα με την The Boston Globe, η αρχαία απαγόρευση κατά των γυναικών στο βουνό οφείλεται στις πεποίθηση των Yamabushi ότι χωρίς γυναίκες δεν υπάρχει πειρασμός. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σχεδόν μηδενική εφαρμογή αυτού του κανόνα. Η είσοδος στο μονοπάτι έχει μια πινακίδα στα ιαπωνικά και τα αγγλικά που προειδοποιεί ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπονται, αλλά δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή σημείο ελέγχου που να σταματά τις γυναίκες να περπατούν στο μονοπάτι και να ανεβαίνουν στο βουνό. Η απαγόρευση στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον σεβασμό των ανθρώπων στην παράδοση και τις θρησκευτικές πρακτικές.
Άγιον Όρος, Ελλάδα
Το Άγιον Όρος, που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988, καλύπτει το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής και φιλοξενεί περίπου 20 μοναστήρια. Η χερσόνησος αυτή λειτουργεί ως ημιαυτόνομη δημοκρατία και αποτελεί έναν ιερό χώρο για την ελληνορθόδοξη θρησκεία από τον 11ο αιώνα.
Είναι ένα εντυπωσιακά όμορφο μέρος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Ωστόσο μόνο άνδρες γίνονται δεκτοί στο Άγιον Όρος. Τα μοναστήρια επιτρέπουν κάθε μέρα την είσοδο σε 100 ορθόδοξους και 10 μη ορθόδοξους προσκυνητές, οι οποίοι επιτρέπεται να μείνουν εκεί για τρεις ημέρες.
Οι γυναίκες δεν επιτρέπονται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτογραμμή. Το περιοδικό Smithsonian Magazine αναφέρει ότι ο λόγος γι’αυτό είναι τόσο πνευματικός όσο και πρακτικός. Από τη μία πλευρά, η μη ύπαρξη γυναικών σίγουρα βοηθά τους μοναχούς να διατηρήσουν τους όρκους της αγαμίας. Από την άλλη, ολόκληρη η χερσόνησος είναι αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία υποτίθεται ότι είναι η μόνη γυναίκα που περπάτησε εκεί.
Γήπεδα, Ιράν
Σίγουρα το Ιράν δεν αποτελεί χώρα πρότυπο όσον αφορά την ισότητα των φύλων, αλλά οι πολιτικές τους όσον αφορά την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων είναι ιδιαίτερα περίεργες. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προκειμένου να αλλάξουν, το Ms. Magazine αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις σε μεγάλα γήπεδα στο Ιράν.
Όπως σημειώνεται από το NPR, η απαγόρευση επιβλήθηκε το 1979 αφού η ιρανική επανάσταση έθεσε μια αυστηρά θρησκευτική θεοκρατία στη χώρα. Το Radio Free Europe εξηγεί ότι η απαγόρευση βασίστηκε στην ιδέα ότι η ανάμειξη των φύλων απαγορεύεται και ότι οι γυναίκες θα εκτίθενται σε άντρες ντυμένους με ακατάλληλα ρούχα (π.χ. σορτς) και ενδέχεται να γίνουν μάρτυρες κάποιας χοντροκομμένης συμπεριφοράς.
Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Όπως αναφέρει το BBC News, το 2019 μια γυναίκα που ονομάζεται Sahar Khodayari συνελήφθη όταν αψήφησε τον νόμο και προσπάθησε να μπει σε ένα γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα. Όταν αφέθηκε ελεύθερη, αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το τοπικό δικαστήριο. Η κατακραυγή οδήγησε σε αυξημένη διεθνή πίεση και το Ιράν άρχισε να επιτρέπει μερικές γυναίκες σε γήπεδα. Αλλά όπως σημειώνεται από το NPR, πολλοί το βλέπουν ως μια ανούσια χειρονομία, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός εισιτηρίων επιτρέπεται να πωλούνται σε γυναίκες.
Ναός του Kartikeya, Ινδία
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πολλά από τα μέρη που απαγορεύουν τις γυναίκες το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους. Οι θρησκείες αποτελούν συνήθως αρχαίες οργανώσεις, έτσι πολλοί από τους κανόνες τους διατυπώθηκαν σε εποχές, όπου η πατριαρχία ήταν αδιαμφισβήτητη. Αλλάζουν όμως οι καιροί. Στην Ινδία, για παράδειγμα, μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανάγκασε έναν ινδουιστικό ναό με παράδοση απαγόρευσης της εισόδου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 10 και 50 ετών (επειδή μπορεί να έχουν εμμηνόρροια), να επιτρέπει σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες να μπουν μέσα. Η απόφαση ήταν αμφιλεγόμενη και πυροδότησε διαμαρτυρίες.
Υπάρχουν όμως και άλλα θρησκευτικά ιερά στην Ινδία που συνεχίζουν να εμποδίζουν την είσοδο στις γυναίκες, αν και συχνά ανεπίσημα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι The Times of India, ο Ναός του Kartikeya στο Pushkar δεν απαγορεύει πραγματικά την είσοδο στις γυναίκες, απλώς τις ενημερώνει ότι θα τις βρίζουν τρομερά αν επιμένουν να μπουν.
Στις ινδουιστικές παραδόσεις, ο Kartikeya είναι ο μεγαλύτερος γιος του Shiva και ο ινδουιστικός θεός του πολέμου. Ο μύθος λέει ότι ο Shiva έκανε τους δύο γιους του, τον Ganesha και τον Kartikeya, να αγωνιστούν για να καθοριστεί ποιος θα ήταν ο κληρονόμος του. Όταν ο Ganesha κέρδισε με ένα έξυπνο κόλπο, ο Kartikeya κατηγόρησε τη μητέρα του και δήλωσε ότι αν μια γυναίκα τον έβλεπε θα ήταν «χήρα για επτά διαδοχικές γεννήσεις». Και στην Ινδία αυτό είναι αρκετό για να πείσει τις περισσότερες γυναίκες να μείνουν μακριά.
White´s Club, Λονδίνο
Οι Λέσχες Κυριών του Λονδίνου έχουν μακρά ιστορία που ξεκινά από τον 17ο αιώνα. Όπως εξηγεί το Time, αυτά τα κοινωνικά club μόνο για άντρες ξεκίνησαν την εποχή πριν από την ύπαρξη εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων. Οι πλούσιοι και οι ισχυροί χρειάζονταν μέρη όπου θα μπορούσαν να συναντηθούν ή να δειπνήσουν και έτσι δημιούργησαν αποκλειστικές ιδιωτικές λέσχες ως ένα μέρος όπου οι άνδρες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν και να κάνουν παρέα, με τραπεζαρίες και καζίνο, αφού ο τζόγος τότε ήταν νόμιμος σε ιδιωτικό χώρο.
Το White's είναι ένα από τα παλαιότερα clubs, ιδρύθηκε το 1693 και υπάρχει ακόμα και σήμερα. Και αν αναρωτιέστε πόσο αποκλειστικό είναι, να σας ενημερώσουμε ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος είναι ένα από τα μέλη. Όπως επισημαίνεται από το Business Insider, το club εξακολουθεί να μην επιτρέπει τις γυναίκες να γίνουν μέλη αλλά ούτε και να μπουν. Η μόνη γυναίκα που το έχει επισκεφθεί είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β για μία και μοναδική φορά το 1991. Αυτό σημαίνει ότι στο νούμερο 37 της οδού St. James Place στο Piccadilly του σύγχρονου Λονδίνου, υπάρχει ένα κτίριο όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να μπουν.
Να σημειώσουμε ότι το White's δεν είναι το μόνο club για άντρες που έχει απομείνει. Σύμφωνα με την The Guardian, υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα προκειμένου αυτοί οι σύλλογοι να δεχτούν γυναίκες, αλλά αρκετοί, συμπεριλαμβανομένων του White, αντιστέκονται. Βέβαια, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί γρήγορα από μόνο του, καθώς τα μέλη στο White's έχουν μειωθεί σε περίπου 500.
Πηγή φωτογραφιών: Instagram georgecara_sngpr, Instagram shugendo11, Instagram tsumizo, getty images,Instagram sarthak_lad, PAUL FARMER / White's Club St James's Street / CC BY-SA 2.0
Δείτε ακόμη: 12 φωτογραφίες από τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας που αποτυπώνουν τη μαγεία της άνοιξης
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits