REAL LIFE TRUE STORIES

Το κορίτσι που δε γελούσε ποτέ: Η ιστορία της «Sober Sue»


Στεφανία Παπαδημητρίου

19 Σεπτεμβρίου 2021

Το κορίτσι που δε γελούσε ποτέ: Η ιστορία της «Sober Sue»

Τη φώναζαν Sober Sue και δε γελούσε ποτέ. Ούτε ο καλύτερος κωμικός δεν κατάφερε να της κλέψει ένα χαμόγελο.

Από το 1880 ως τη δεκαετία του ’30, ένα από τα αγαπημένα είδη διασκέδασης των Αμερικανών ήταν το Vaudeville – ένα θεατρικό είδος που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως πρόγονο της ποπ κουλτούρας. Περιλάμβανε ενδιαφέροντα και παράξενα «νούμερα» διαρκείας το πολύ 15 λεπτών, από μαγικά κόλπα μέχρι σόου με ζώα.

Κάθε μεγάλη πόλη είχε το δικό της θέατρο. Για τη Νέα Υόρκη, ήταν εκείνο του Oscar Hammerstein που είχε το όνομα Victoria. Από το 1904 μέχρι το 1914, τη διεύθυνσή του είχε αναλάβει ο γιος του, William, ο οποίος πρόσφερε εξαιρετικά θεάματα στο κοινό. Ένα από αυτά, ήταν η Sober Sue.

Eμφανίστηκε στη σκηνή για πρώτη φορά το 1907. Την περιέγραφαν ως «το αγέλαστο κορίτσι», ενώ ο άνθρωπος που θα κατάφερνε να την κάνει να γελάσει, θα κέρδιζε 1.000 δολάρια - αστρονομικό ποσό, για την εποχή.

Στην αρχή, οι θεατές στέκονταν ένας – ένας μπροστά της και έκαναν γκριμάτσες ή έλεγαν τα καλύτερα αστεία τους. Πάντα, όμως, αποτύγχαναν. Παρέμενε ανέκφραστη. Αργότερα, κέρδισε το ενδιαφέρον των διασημότερων κωμικών, οι οποίοι δε φάνηκαν αρκετά ικανοί για να της χαρίσουν έστω ένα χαμόγελο. Όπως είναι επόμενο, έγινε διάσημη και όλοι λάτρευαν να βλέπουν ακόμη και τους επαγγελματίες να αποχωρούν ηττημένοι.

jenny.gr

Πολλοί προσπάθησαν να τη γωρίσουν, οι θεωρίες συνωμοσίας οργίαζαν και ο κόσμος αναρωτιόταν τι μπορεί να συμβαίνει. Κάποιοι, υποστήριζαν πως ήταν τυφλή ή κωφή, οπότε δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε. Τελικά, η αλήθεια βγήκε στο φως. Οι μύες του προσώπου της είχαν παραλύσει και ο Willy Hammerstein, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, της έδινε 20 δολάρια την εβδομάδα για να εκτίθεται. Με ελάχιστο κόστος, είχε καταφέρει να κάνει τους κορυφαίους κωμικούς να δώσουν παραστάσεις εν αγνοία τους - είχαν, μάλιστα, πληρώσει και εισιτήριο! Όταν μαθεύτηκε η απάτη του, φυσικά, όλοι του γύρισαν την πλάτη και κανείς δεν κατάφερε να τον συγχωρέσει.

Όσο για τη Sober Sue, το πραγματικό της όνομα ήταν Susan Kelly. Υπέφερε από Σύνδρομο Moebius, μία σπάνια νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία ή παράλυση πολλών νευρών του προσώπου. Ελάχιστες φωτογραφίες της έχουν σωθεί, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί πως ανήκουν σε εκείνη. Παραμένει, λοιπόν, ένα από τα μεγαλύτερα «αινίγματα» του περασμένου αιώνα.

Δείτε ακόμη: Οι πιο παράξενες φωτογραφίες από το αρχείο του Guinness World Records 

jenny.gr

TAGS