REAL LIFE TRUE STORIES

Μετά τον καρκίνο, τι; Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των survivors


Στεφανία Παπαδημητρίου

3 Οκτωβρίου 2021

Μετά τον καρκίνο, τι; Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των survivors

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, νοσούν περισσότερες από 450.000 γυναίκες κάθε χρόνο, με τις 140.000 να χάνουν τη ζωή τους. 

Η μάχη με τον καρκίνο δεν κρατάει για λίγο. Είναι μακρόχρονη και δε σταματά στην ίαση. Πέρα από τις χημειοθεραπείες, τις ακτινοβολίες, την ψυχική και σωματική εξάντληση, πολλές γυναίκες καλούνται να γνωρίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω της χημειοθεραπείας, έχει τεράστιο συναισθηματικό κόστος. Κι αυτό γιατί επηρεάζεται η ξηρότητα του κόλπου, ο ύπνος, η libido – μπορεί να είμαστε στα 30 και το σώμα μας να βρίσκεται δύο δεκαετίες μπροστά.

Η ογκολόγος Fran Boyle, μιλώντας στο Refinery29 ανέλυσε περισσότερο τις «αόρατες» πλευρές της ασθένειας. Μαζί της, η Angus που νόσησε, η οποία εξήγησε πως στην αρχή «έχασε τον εαυτό της».

«Ήταν τεράστιο σοκ, πραγματικά δεν πίστευα ότι θα πάθαινα καρκίνο στο μαστό. Δεν ήταν στο ραντάρ μου», εξήγησε η δεύτερη. 

«Θεωρώ πως παύεις να εμπιστεύεσαι το σώμα σου. Και, προσωπικά, δε μου άρεσε ο άνθρωπος που γινόμουν. Χάνεις μαλλιά – δεν ήθελα να με βγάζουν φωτογραφίες, ήθελα να το αντιμετωπίσω όλο μόνη, στο σπίτι μου. Δεν πίστευα ότι θα έπαιρνα πίσω την αυτοπεποίθησή μου και έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά χωρίς μαλλιά, οπότε δε γινόταν να μην αποδεχθώ αυτό που συνέβη και να μη μάθω να το συζητάω. Δε γινόταν να το αποφύγω. Πρέπει να μάθεις να είσαι καλός με τον εαυτό σου», πρόσθεσε.

Άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε το σώμα της, κάτι φυσιολογικό. Όπως τόνισε η Boyle, «αν ξαφνικά περάσεις εμμηνόπαυση, ίσως δεις περισσότερες τρίχες στο πρόσωπό σου. Ασθενής μου μού είπε ότι ένιωθε αρρενωπή, ότι είχε τρίχες στο πρόσωπό της, η φωνή της βάθυνε, έχασε τη θηλυκότητά της. Αυτό επηρεάζει την ταυτότητα των ανθρώπων, πάνω απ’ όλα».

Φυσικά, οι παραπάνω δυσκολίες περνούν και στη σεξουαλική ζωή των ασθενών. H Angus δεν ήθελε καν να εξερευνήσει τη δική της, στην αρχή.

«Αναρωτιέσαι αν ο άνθρωπος που γίνεσαι θα ελκύει τον σύντροφό σου όπως πριν. Γίνεσαι προσεκτική και σκέφτεσαι τα πάντα, επειδή όλοι έχουμε σεξουαλικές ανάγκες αναρωτιέσαι αν θα μπορέσεις να καλύψεις τις δικές του. Όταν είσαι άρρωστη και κουρασμένη, απλώς δεν έχεις όρεξη να το κάνεις αυτό», είπε.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει κατανόηση και επιβεβαίωση. Να είναι διατεθειμένοι και οι δύο να προσπαθήσουν, να εξερευνήσουν τα νέα δεδομένα και να πειραματιστούν. Χρειάζεται χώρος, χρόνος και οικειότητα, χωρίς αυτή να συνεπάγεται το σεξ.

Όσον αφορά στον καρκίνο, δεν υπάρχει «επιστροφή στην κανονικότητα». Υπάρχει η ζωή πριν και μετά. Και το μετά είναι δύσκολο. 

Τα ζευγάρια μπορούν να πάρουν πίσω την ερωτική τους ζωή – με τη βοήθεια ειδικού, αν χρειαστεί. Οι σκοτεινές ημέρες είναι πολλές και αναπόφευκτες, όμως υπάρχει ελπίδα.

«Όπως κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο γυναικείο σώμα, αν τις αποδεχθείς και τις δουλέψεις, τότε θα βρεθεί η λύση. Πάλεψέ το, μην τα παρατήσεις», τόνισε η Boyle. «Ας δούμε τη θετική πλευρά – με την εμμηνόπαυση περνούν οι ημικρανίες και ο φόβος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης εξαφανίζεται. Δεν είναι όλα τόσο άσχημα, ακόμη κι αν δε φαίνεται στην αρχή».

jenny.gr