REAL LIFE TRUE STORIES

Σεξιστικές φράσεις που ήρθε (επιτέλους) η ώρα να πάψετε να χρησιμοποιείτε


Στεφανία Παπαδημητρίου

11 Οκτωβρίου 2021

Σεξιστικές φράσεις που ήρθε (επιτέλους) η ώρα να πάψετε να χρησιμοποιείτε

«Τι έκανε μόνη της τέτοια ώρα στο σκοτάδι; Με αυτά τα ρούχα; Φυσικά και θα τη βίαζε». Από το 1 μέχρι το 10, πόσο μισείτε αυτήν τη φράση; Μία φράση γεμάτη μισογυνισμό και vicim-blaming, η οποία θα έπρεπε να έχει φύγει εδώ και καιρό από την ελληνική κοινωνία. Τη λένε πολλοί όμως- κι αυτό σημαίνει πολλά. 

«Χαμογέλα και λίγο», «βγάλε τα γυαλιά να δούμε τα ματάκια σου», «Ντύσου και λίγο γυναίκα, όλο φαρδιά φοράς». «Είναι αντράκι». «Έλεος με τις παρενοχλήσεις, δεν είναι όλα παρενόχληση. Σε λίγο δε θα μπορούμε να φλερτάρουμε». Μπορώ να συνεχίσω για πάντα.

Είναι πράγματα που δε λένε μόνο άνδρες – ο μισογυνισμός δε γνωρίζει φύλο. Διαιωνίζουν επικίνδυνα στερεότυπα τα οποία πηγαίνουν την κοινωνία μας πίσω. Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε τις φράσεις γεμάτες σεξισμό που θέλουν ολοκληρωμένες απαντήσεις. Δεν αρκεί να τις αγνοούμε. Για να δεχθούν όλοι, επιτέλους, ότι είναι απόλυτα εντάξει το να αλλάξουν το χιούμορ τους, αλλά και το να συνειδητοποιήσουν πως μερικά «αστεία» αλλά και πολλές παρατηρήσεις απλώς δεν έχουν θέση στο 2021.

«Μην την κρίνετε. Είναι μάνα/κόρη/αδελφή κάποιου»

Εμείς θα λέγαμε πως είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα από μόνη της και δε χρειάζεται να την καθορίσει κανείς με βάση έναν άνδρα συγγενή της. Μπορούμε απλώς να μην την κρίνουμε. Τελεία. Χωρίς να το δικαιολογήσουμε.

«Είσαι διαφορετική»

Ή αλλιώς, «δεν είσαι σαν τις άλλες». Μοιάζει με κοπλιμέντο, αλλά δεν είναι. Είναι βαθιά μισογυνιστικό. Το ίδιο ισχύει κι αν κάποια το λέει για τον εαυτό της. Πώς, δηλαδή, είναι όλες οι άλλες; Υπερβολικά γυναικες, μάλλον. Αδύναμες, προβλέψιμες, που λατρεύουν το κουτσομπολιό, σιχαίνονται το ποδόσφαιρο και μιλούν μόνο για άνδρες με τις φίλες τους. Τι, όχι;

«Πάλι κλαις. Έχεις περίοδο;»

Υστερικές, υπερβολικές, υπερευαίσθητες – για όλα φταίει η περίοδος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Έτσι δεν είναι; Μάλλον όχι. Ίσως, μάλιστα, είναι καιρός να κοιτάξουν οι άλλοι τη συμπεριφορά τους, μήπως κάνουν λάθος.

«Σαν κορίτσι»

Σαν κορίτσι, επομένως όχι αρκετά καλά; Μάλλον κάτι πηγαίνει λάθος εδώ. Γιατί με τόσες υπέροχες γυναίκες σε όλον τον κόσμο, αυτό όχι απλώς δεν είναι υποτιμητικό, αλλά τεράστιο κοπλιμέντο.

jenny.gr