REAL LIFE TRUE STORIES

«Προσπαθούσαν να με “βάλουν στη θέση μου”»: Η Claudia Weill μιλά για το σεξισμό στο Hollywood των '70s


Στεφανία Παπαδημητρίου

21 Ιουλίου 2021

«Προσπαθούσαν να με “βάλουν στη θέση μου”»: Η Claudia Weill μιλά για το σεξισμό στο Hollywood των '70s
H Claudia Weill έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο το 1978 και η καριέρα πίσω από την κάμερα κράτησε μόνο δύο χρόνια. Δε σταμάτησε, όμως, να ασκεί επιρροή και αποτελεί πηγή έμπνευσης – σ’ εκείνη βασίζονται οι Greta Gerwig και Lena Dunham. 

H Claudia Weill έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο το 1978 και η καριέρα πίσω από την κάμερα κράτησε μόνο δύο χρόνια. Δε σταμάτησε, όμως, να ασκεί επιρροή και αποτελεί πηγή έμπνευσης – σ’ εκείνη βασίζονται οι Greta Gerwig και Lena Dunham

Πίσω στα ‘70’s, το Hollywood δεν ήταν φιλόξενο για τις γυναίκες που τολμούσαν να διεκδικήσουν τη θέση του σκηνοθέτη. Ήταν «ανδρική δουλειά».

«Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που είχε μόνο μία προσδοκία από εμένα, να παντρευτώ και να κάνω παιδιά», δήλωσε στην Guardian η 74χρονη, σήμερα, Weil. «Το έκανα κάποια στιγμή, αλλά δεν ήταν ο δρόμος που ήθελα να ακολουθήσω».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by claudiaweill (@claudiaweill)

Πριν σκηνοθετήσει την πρώτη της ταινία με τίτλο Girlfriends, δημιουργούσε ντοκιμαντέρ. «Ήταν μεγάλη σχολή για εμένα. Έμαθα να διαβάζω συμπεριφορές», αποκάλυψε. Τη διετία που έμεινε ενεργή, γνώρισε πραγματική επιτυχία. Πήγε στις Κάννες από την αρχή κι επέστρεψε στα στούντιο για το My Turn, μία ρομαντική κομεντί με τους Jill Clayburgh και Michael Douglas. Η εμπειρία δεν της άρεσε, ήταν η leader μίας ομάδας ανδρών που την υποτιμούσαν διαρκώς.

«Δεν είχα καταλάβει πως σημαντικό ρόλο στο να είσαι σκηνοθέτης του Hollywood, έπαιζε και η πολιτική. Το πώς θα κινείσαι για να πάρεις αυτό που θέλεις».

Η μεγαλύτερη «μάχη» που έδωσε ήταν με τον παραγωγό Ray Stark. Όπως αποκάλυψε, αν πεις σε έναν άνδρα αυτού του βεληνεκούς πως «δεν είμαι σίγουρη αν ο τάδε είναι κατάλληλος για το ρόλο», θα σε δει αμέσως ανταγωνιστικά. «Ως γυναίκα, δε θα μπορούσες ποτέ να τους κάνεις – και το «τους» αναφέρεται αποκλειστικά σε άνδρες – να νιώσουν απειλή. Ειδικά ως νέα, σέξι γυναίκα. Ήμουν 30 και οι περισσότεροι άνδρες με τους οποίους ερχόμουν σε επαφή ήταν μεσήλικες, ή μεγαλύτεροι. Δεν είχαν ξαναδεί γυναίκα να σκηνοθετεί. Σαν από ένστικτο, προσπαθούσαν να με “βάλουν στη θέση μου”».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by claudiaweill (@claudiaweill)

Μία μέρα, ο Stark γύρισε και της είπε πως «Claudia, δε φοράς σουτιέν σήμερα». Κι εκείνη δεν απάντησε. Αν άφηνε το θυμό της να φανεί μπροστά σε ηθοποιούς και συνεργείο, θα έχανε τα πάντα. Τότε ήταν που αποφάσισε ότι δεν της άξιζε όλο αυτό και γύρισε για πάντα την πλάτη της στον κινηματογράφο. 

Σήμερα, είναι καθηγήτρια σκηνοθεσίας και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει. Δεν της λείπει. «Υπάρχουν, όμως, αυτές οι ταινίες, αυτές οι ιστορίες που δεν είπες ποτέ. Ποιος ξέρει τι θα κάνω μ’ αυτές;»

 

πηγή φωτογραφίας: Instagram
 

Δείτε ακόμη: 10 Celebrities που συμμετείχαν στο κίνημα #Metoo

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr