REAL LIFE TRUE STORIES

Πώς μία survivor καρκίνου του μαστού δημιούργησε app, για να κάνουμε την αυτοεξέταση καθημερινή υπόθεση


Στεφανία Παπαδημητρίου

19 Οκτωβρίου 2021

Πώς μία survivor καρκίνου του μαστού δημιούργησε app, για να κάνουμε την αυτοεξέταση καθημερινή υπόθεση

Ο καρκίνος του μαστού απασχόλησε την Jessica Baladad όχι μία, αλλά δύο φορές. Η πρώτη, στα 23. Η δεύτερη, δέκα χρόνια μετά. Δεν ήταν τυχερή που τον νίκησε – όλα έγιναν χάρη στην αυτοεξέταση. 

Σήμερα, στα 36 της χρόνια, γνωρίζοντας πως η δική της ζωή σώθηκε επειδή ακριβώς έλεγχε τακτικά το στήθος της, αποφάσισε να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Δημιούργησε λοιπόν μία εφαρμογή, η οποία υπενθυμίζει πότε πλησιάζει η ώρα της αυτοεξέτασης, ενώ δίνει μερικές συμβουλές.

«Δεν είμαι προγραμματίστρια», δήλωσε σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό κανάλι του Nashville. «Προσπαθώ απλώς να ενημερώσω. Οι γυναίκες δε μαθαίνουν πώς να κάνουν τέτοια πράγματα».

Με όνομα Feel For Your Life, η εφαρμογή είναι εδώ για να βάλουμε την ψηλάφιση στη ζωή μας. «Εγώ, τυχαία έπιασα έναν όγκο στο στήθος. Τελικά, ήταν ινομύωμα που αφαιρέσαμε με χειρουργική επέμβαση – αυτή η εμπειρία με ταρακούνησε κι άρχισα να ελέγχω τακτικά το στήθος μου», εξήγησε.

Μετά από ένα σημείο χαλάρωσε, βέβαια. Δέκα χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2018, πήγε στη χειροπρακτικό της, η οποία εξέτασε το στήθος της και δεν ανέφερε τίποτα παράξενο. Δύο εβδομάδες αργότερα, σκέφτηκε να ψηλαφίσει τους μαστούς της στο σπίτι. Το θεωρούσε αχρείαστο, βέβαια, εφόσον είχε ήδη επισκεφθεί την ειδικό, ωστόσο προχώρησε και ανακάλυψε έναν όγκο.

Πήγε σε γιατρούς, έκανε εξετάσεις, δε θέλησε να πιστέψει τη διάγνωση. Πέρασε τρία βασανιστικά χρόνια, έκανε 16 κύκλους χημειοθεραπείας, διπλή μαστεκτομή, 24 κύκλους ακτινοβολιών και υστερεκτομή. Της έχει μείνει μία ακόμη επέμβαση: Η ανάπλαση στήθους, την οποία ανέβαλε λόγω της πανδημίας.

«Στατιστικά, μία στις οχτώ γυναίκες παθαίνει καρκίνο του μαστού», δήλωσε. «Αλλά αν διαγνωστεί νωρίς, ξέρετε, υπάρχουν επιλογές. Το μόνο που θέλω είναι να πάρουμε λίγο πιο σοβαρά την υγεία των γυναικών και να αποτινάξουμε το στίγμα. Οι γυναίκες μιλάμε για την περίοδό μας, αλλά όχι για την υγεία του στήθους μας. Ήθελα να μπορούμε να καταγράφουμε την πρόοδο των εξετάσεων, να βάζουμε υπενθύμιση για να ξέρουν πότε φτάνει η ώρα της αυτοεξέτασης». 

Έτσι, δημιούργησε την Feel For Your Life που είναι διαθέσιμη τόσο για Android, όσο και για iOS.

jenny.gr