REAL LIFE TRUE STORIES

Ναρκωτικά, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές: 3 πρώην μοντέλα της Victoria's Secret ξεσκεπάζουν το brand


Στεφανία Παπαδημητρίου

20 Οκτωβρίου 2021

Ναρκωτικά, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές: 3 πρώην μοντέλα της Victoria's Secret ξεσκεπάζουν το brand

Με όνομα Fallen Angel, ένα νέο podcast έρχεται να αποκαλύψει το πιο σκοτεινό πρόσωπο της Victoria’s Secret. Όχι απλώς βγάζει στο φως την ύποπτη σχέση του ιδρυτή του brand, Les Wexner, με τον Jeffrey Epstein, αλλά και την αρρωστημένη σχέση των μοντέλων με το σώμα τους.

Οι παρουσιάστριές του, Vanessa Grigoriadis και Justine Herman, μίλησαν με πρώην «αγγέλους». Οι ιστορίες τους, γροθιά στο στομάχι. Κι αυτό γιατί τους προωθούνταν ανθυγιεινά πρότυπα, με πολλές πανέμορφες γυναίκες να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους, να αποκτούν διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Μία από εκείνες, η Erin Heatherton, δήλωσε ότι έπαιρνε καθημερινά μία ουσία που υποσχόταν απώλεια ενός κιλού σε 24 ώρες. Ήταν μόλις 25, είχε δει ότι το σώμα της άλλαζε – το ίδιο και οι managers της. Την πίεσαν πολύ να αδυνατίσει, οπότε πήγε σε ειδικό διατροφολόγο. 

«Μου έδωσε αυτό το χάπι, την φεντερμίνη, το οποίο ο ψυχολόγος μου αποκάλεσε αργότερα “ελαφριά μεθαμφεταμίνη”. Δεν ξέρω, σκεφτόμουν ότι έπρεπε να το κάνω για να μη χάσω τη δουλειά μου. Άρχισα και τις ενέσεις με HCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, μερικές φορές σε συνδυασμό με τη φεντερμίνη)».

«Μιλάμε για ένα ήδη αδύνατο μοντέλο που συνέχιζε να χάνει βάρος», είπε η Harman. «Μπορεί να χάνει μυϊκή μάζα και ο θεατής στο σπίτι να σκεφτεί “α, μα δε φαίνεται υγιής”. Αλλά αυτές οι γυναίκες έχουν αυτούς τους κοιλιακούς και τα γραμμωμένα χέρια, ακόμη κι αν είναι τόσο λεπτές, που λέμε στον εαυτό μας ότι είναι γυμνασμένη, απλώς έτσι είναι το σώμα της».

Πράγματι, για χρόνια, οι «άγγελοι» έκαναν εντατική γυμναστική και αυστηρή διατροφή – Train Like An Angel λεγόταν το πρόγραμμα, το οποίο μοιράζονταν στα social media.

Για τα απαράδεκτα πρότυπα ομορφιάς του brand, μίλησε και η Bridget Malcolm. Το μοντέλο από την Αυστραλία έχει αναφερθεί μέσω των social media στη διατροφική διαταραχή της, χάρη στην οποία χωρούσε στα μικρότερα μεγέθη. Παράλληλα, έχει εξηγήσει πώς οι σχεδιαστές την ενθάρρυναν να πάρει κοκαΐνη για να αδυνατίσει περισσότερο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ανάρτησε βίντεο στο οποίο έδειχνε το μικροσκοπικό σουτιέν που φορούσε στην πασαρέλα. Αποκάλυψε μάλιστα πως όταν, έναν χρόνο μετά την επίδειξη εκείνη, ανέβηκε νούμερο, ο πρώην διευθυντής marketing της VS, Ed Razek, την έδιωξε καθώς δεν ήταν «αρκετά ωραία».

Ο Razek αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του το 2019, έπειτα από μία σειρά τρανσφοβικών σχολίων του. Όπως είχε δηλώσει, δεν θα προσλάμβανε τρανς γυναίκες «γιατί τo show είναι μία φαντασίωση». Το 2020, του έγινε μήνυση για «κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση».

Η Malcolm εξήγησε στο podcast ότι παρότι πεινούσε διαρκώς, έκανε γυμναστική δύο φορές την ημέρα. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, αν δεν έπαιρνα ηρεμιστικά… Το σώμα μου δε λειτουργούσε. Δεν ένιωθα παρούσα. Δεν ήμουν εκεί», εκμυστηρεύτηκε.

«Είμαι μία από τις αμέτρητες γυναίκες, όχι μόνο μοντέλα, αλλά γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που καταστράφηκαν από την ιστορία που έβγαζαν προς τα έξω», είπε. «Διαγνώστηκα με διαταραχή μετατραυματικού στρες, πάθαινα κρίσεις πανικού, απέκτησα ψυχικά προβλήματα που ήταν στη ζωή μου πριν τη Victoria’s Secret και το modeling».

Η Sharam Diniz μοιράστηκε τη δική της εμπειρία. Η ζωή της, μάλιστα, άλλαξε για πάντα από τη στιγμή που πήρε την θέση της στην ομάδα της VS. 

«Άλλαξε η προπόνησή μου. Άλλαξε η διατροφή μου. Άλλαξε η επαγγελματική μου συμπεριφορά», δήλωσε. 

Τώρα, το brand αλλάζει πρόσωπο για να συμπεριλάβει όλες τις γυναίκες. Ή μήπως όχι; Μήπως όλα γίνονται για να κρυφτεί αυτή η συναισθηματική κακοποίηση κάτω από το χαλί;

Μήπως, αντί να δίνουμε συγχαρητήρια για αυτήν την στροφή 180 (περίπου) μοιρών, να περιμένουμε να αναλάβει κάποιος τις ευθύνες του για τις τέσσερις δεκαετίες πλύσης εγκεφάλου στις γυναίκες;

jenny.gr