REAL LIFE TRUE STORIES

Ο πιο θαυματουργός οργανισμός στη φύση δεν είναι ζώο ή φυτό (και χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η σοκολάτα)


The Jennettes

12 Νοεμβρίου 2021

Ο πιο θαυματουργός οργανισμός στη φύση δεν είναι ζώο ή φυτό (και  χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η σοκολάτα)
Γνωρίζατε ότι οι μύκητες προστατεύουν το κλίμα και ότι χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε το ψωμί, η σοκολάτα, το τυρί, η σάλτσα σόγιας, η μπύρα και το κρασί;

Γνωρίζατε ότι οι μύκητες προστατεύουν το κλίμα και ότι χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε το ψωμί, η σοκολάτα, το τυρί, η σάλτσα σόγιας, η μπύρα και το κρασί;

Από τα πρώτα πράγματα που συγκρατήσαμε, διαβάζοντας ένα άρθρο του Guardian, ήταν ότι εάν δεν υπήρχε ο παρακάτω οργανισμός στη φύση, δεν θα υπήρχε και η σοκολάτα! Το μυστικό, που κάνει πολλαπλά θαύματα στη φύση, δεν κρύβεται πίσω από κάποιο ζώο ή φυτό αλλά αποκαλύπτεται... μέσα από τους μύκητες και τα οφέλη τους. Και ευτυχώς, υπάρχει ανάμεσά μας και έτσι και η σοκολάτα. 

Ως υπεύθυνοι σχεδόν για κάθε παραγωγή φαγητού και των περισσότερων επεξεργασμένων υλικών, οι μύκητες είναι επίσης στο κέντρο του ενδιαφέροντος πολλών ερευνών της παραδοσιακής ιατρικής. Κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο κάνουν μελέτες αξιολόγησης της φαρμακευτικής τους αξίας και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραδοσιακή ανατολική ιατρική εδώ και αιώνες. 

Σε μέρη, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ρωσία, οι μύκητες αποτελούν μέρος μιας φιλοσοφίας που ορίζει την καθημερινή διατροφή. Είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένα για τις ευεργετικές και σχεδόν θαυματουργές τους ιδιότητες και υιοθετούνται στον τομέα των υπερτροφών, των ποτών και κυρίως στον τομέα των καλλυντικών. 

Μάλιστα, βρίσκονται πίσω από πολλά σύγχρονα φαρμακευτικά προϊόντα, από την πενικιλίνη μέχρι αντικαρκινικά φάρμακα. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και τη στεφανιαία καρδιακή νόσο. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι οι μύκητες είναι φυτά. Ωστόσο, δεν είναι ούτε φυτά, ούτε ζώα αλλά είναι οργανισμοί που διαμορφώνουν μοναδικά το δικό τους βασίλειο. 

Ο τρόπος που τρέφονται είναι πολύ διαφορετικός από των υπόλοιπων οργανισμών, για παράδειγμα δεν φωτοσυνθέτουν όπως τα φυτά, ούτε προσλαμβάνουν το φαγητό τους όπως τα ζώα. Στην πραγματικότητα, ζουν μέσα στο φαγητό τους και εκκρίνουν ένζυμα για να διαλύσουν θρεπτικά συστατικά που στη συνέχεια απορροφούν. 

Στο βασίλειό τους ανήκουν οι ζυμομύκητες, τα μανιτάρια και η μούχλα αλλά και πολλά είδη υποθαλάσσιων οργανισμών και διαφορετικών οικοσυστημάτων στον πλανήτη. Σε έναν κόσμο χωρίς μύκητες, τα πάντα θα ήταν διαφορετικά. Τα περισσότερα φυτά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς νερό και η επιβίωση τους εξαρτάται από τους μύκητες. Δεν θα υπήρχαν δάση ή η γεωργία και πολλά από όσα απολαμβάνουμε σήμερα στο τραπέζι μας. 

Τα φυτοφάγα όπως οι αγελάδες δεν θα μπορούσαν διασπάσουν το χορτάρι για να το μασήσουν χωρίς τους μύκητες και πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί δεν θα είχαν εξασφαλισμένη τροφή. Η λίστα με τα οφέλη γύρω από τους μύκητες δεν έχει τέλος, καθώς παράλληλα έχει ανακαλυφθεί ότι μειώνουν σημαντικά στη χοληστερόλη. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι διατηρούν το υγιές βάρος ενός ατόμου και ευνοούν τη μακροζωία. 

Είναι επίσης τεράστια πηγή βιταμίνης D και σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, καταπολεμώντας οποιαδήποτε φλεγμονή. Έτσι λοιπόν, το μυστικό στη φύση δεν κρύβεται πίσω από ό,τι φανταζόσασταν μέχρι σήμερα αλλά ξεδιπλώνεται μέσα από ένα από τα πέντα θαυματουργά βασίλεια των έμβιων όντων. 

Δείτε ακόμη: Φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη μαγεία της φύσης