Το viral tweet που θα αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιείς μέχρι σήμερα τις μάσκες προστασίας
The Jennettes
7 Δεκεμβρίου 2021
Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Göttingen και του πανεπιστημίου Cornell και δημοσιεύτηκε στο PNAS, όταν φοράμε μάσκα προστασίας, (ακόμη και όταν δεν εφαρμόζεται τέλεια στο πρόσωπο), είμαστε πιο προστατευμένοι από τον Covid- 19 παρά με το social distancing.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν την έρευνα σε επτά άτομα, τα οποία ανέπνεαν κανονικά από τη μύτη. Όπως διαπιστώθηκε, όταν τα άτομα αυτά ήταν εκτεθειμένα στο ιικό φορτίο, είχαν 90% πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό παρά την κοινωνική απόσταση που είχαν μεταξύ τους, (περίπου 3 μέτρα).
Η επιστημονική ομάδα από την άλλη, ανακάλυψε ότι όταν κάποιος φοράει μάσκα προστασίας και βρίσκεται δίπλα σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί σε απόσταση 1,5 μέτρου, το ρίσκο είναι πολύ πιο αυξημένο. Μάλιστα, όταν κανείς φορά χειρουργική μάσκα και δίπλα του μιλάει χωρίς κάποιο μέτρο προστασίας ένα άτομο που έχει Covid, υπάρχουν 30% πιθανότητες νόσησης μετά από μία ώρα ενώ αν και οι δύο φορούν μάσκα, οι πιθανότητες περιορίζονται στο 0,4%.
Από τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν, παρατηρήθηκε ότι «όταν τα άτομα φορούν κατάλληλες μάσκες παρέχουν εξαιρετική προστασία στους γύρω τους αλλά και στον εαυτό τους με αποτέλεσμα το social distancing να μην κρίνεται πια τόσο σημαντικό». Σχετικά με τις «ιδανικές» μάσκες, οι ειδικοί συνιστούν τις FFP2/N95 σε σύγκριση με τις χειρουργικές σχεδόν 100 φορές περισσότερο.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου Χημείας στο πανεπιστήμιο του Denver, Alex Huffman, εξήγησε τα αποτελέσματα της έρευνας, με ένα viral tweet.
Στο tweet, ο Huffman δείχνει με εύστοχο τρόπο όσα διαπιστώθηκαν στην έρευνα, συγκρίνοντας τις FFP2 μάσκες (που είναι συγκρίσιμες με τις N95 μάσκες), με τη χρήση της χειρουργικής μάσκας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μάσκες λιγότερο ποιοτικής τεχνολογίας βοήθησαν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου νόσησης ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητά τους.
Μεγάλο ρόλο επίσης έπαιξε και η ώρα της έκθεσης σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.