REAL LIFE TRUE STORIES

Baron Justus von Liebig: Η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου που δημιούργησε τα μοντέρνα χριστουγεννιάτικα στολίδια


JTeam

22 Δεκεμβρίου 2021

Baron Justus von Liebig: Η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου που δημιούργησε τα μοντέρνα χριστουγεννιάτικα στολίδια
Ο Baron Justus von Liebig κρύβεται πίσω από τα μοντέρνα χριστουγεννιάτικα στολίδια κι αν δεν υπήρχε ο χημικός του 19ου αιώνα, τα Χριστούγεννα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Κάθε χρόνο φορτώνουμε ή απλά στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με μπάλες και γιρλάντες. Τοποθετούμε πάνω του ό,τι πιο festive και στο τέλος της καλής ή αποτυχημένης προσπάθειας, καμαρώνουμε για το αποτέλεσμα. Αλήθεια όμως, έχετε σκεφτεί ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την κατασκευή κάθε μοντέρνου στολιδιού που χρησιμοποιούμε σήμερα;

Αν δεν υπήρχε ο Γερμανός χημικός, Baron Justus von Liebig, τα Χριστούγεννα θα είχαν άλλη διακόσμηση και σίγουρα πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. Είναι απίθανο να μην έχετε ακούσει γι' αυτόν έστω μία φορά στη ζωή σας αφού έβαλε όλη του την τέχνη σε διάφορους τομείς: από τους κύβους ζωμού στις σάλτσες που φτιάχνουμε μέχρι τους καθρέφτες στο σπίτι μας.

Πέρα από τον τίτλο του ως ένας από τους κορυφαίους δασκάλους της χημείας όλων των εποχών, ο Baron βρίσκεται πίσω από τα στολίδια που κρέμονται αυτή τη στιγμή στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου. Για την ιστορία, το χριστουγεννιάτικο δέντρο των νεότερων χρόνων προέρχεται από την Γερμανία και συνήθως στολιζόταν ένα έλατο διακοσμημένο με μήλα, το οποίο συμβόλιζε τον Κήπο της Εδέμ.

Οι Γερμανοί έστηναν το δέντρο του Παραδείσου μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου και στην αρχή κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα ενώ στη διακόσμηση πρόσθεταν συχνά και κεριά. Οι πρώτες γυάλινες διακοσμήσεις στα δέντρα χρονολογούνται πίσω στον 16ο αιώνα όταν άρχισαν να παράγονται από την οικογένεια Greiner στην πόλη Lauscha της Γερμανίας.

Περίπου 250 χρόνια μετά, η οικογένεια συνέχιζε να παράγει στολίδια και ο Hans Greiner έγινε γνωστός για τους περίτεχνους καρπούς από γυαλί αλλά και για τα καρύδια, μήλα, πορτοκάλια και λουλούδια που στόλιζαν κάθε δέντρο.

Καθώς ο Hans δημιουργούσε και πειραματιζόταν με τις χριστουγεννιάτικες μπάλες του, ο Liebig έκλεψε τα πρωτεία γιατί ανέπτυσσε έναν πολύ πιο ασφαλή τρόπο για να επαργυρώσει τα γυάλινα στολίδια, παράγοντας το αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε σήμερα.

Γρήγορα ανέπτυξε μια τεχνική που εξελίχθηκε και κρύβεται μέσα σε κάθε χριστουγεννιάτικη κούτα με γυάλινες, διάφανες και πολύχρωμες μπάλες. Στον Liebig χρωστάμε λοιπόν όλες τις διακοσμήσεις που μπορούμε να κάνουμε με γιορτινές μπάλες, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και όλο τον χρόνο.