Κάθε φορά που τσεκάρεις email εκτός γραφείου, το σώμα σου δεν περνά καθόλου καλά
JTeam
31 Δεκεμβρίου 2021
Από την αρχή της πανδημίας, η εμμονή να τσεκάρουμε μονίμως το κινητό και τα emails μην τυχόν και μας διαφύγει κάτι που δεν πρέπει στη δουλειά, έχει αυξηθεί. H αίσθηση ότι μένουμε μακριά από το γραφείο στα πλαίσια της τηλεργασίας μας έκανε να θέλουμε να δείχνουμε πιο τυπικοί με αποτέλεσμα το κινητό να έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας.
Αυτό αύξησε και τον χρόνο της δουλειάς μας στο σπίτι αφού πάψαμε να έχουμε ωράριο. Σήμερα όμως, την τελευταία ημέρα του χρόνου, είναι ιδανική στιγμή για να αφήσεις λίγο στην άκρη email και υποχρεώσεις και να αφιερώσεις πολύτιμο χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Εκτός από αυτό, η επιστήμη λέει πως υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για να απομακρυνθείς για λίγο από το διαδίκτυο και το διαρκές τσεκάρισμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, γιατί αυτό θα προσφέρει μερικά οφέλη στον εγκέφαλό σου.
Σύμφωνα με έρευνα του 2016, που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια Lehigh, Virginia Tech και Colorado State, όταν τσεκάρουμε συνέχεια τα email μας, έχουμε περισσότερο άγχος γιατί νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε 24 ώρες τη μέρα αφοσιωμένοι στο εργασιακό καθήκον. Αν παραλείψουμε έστω κι ένα μήνυμα, νιώθουμε ενοχικά και όλο αυτό είναι αρκετά επιζήμιο για την ψυχική μας υγεία.
Το εμμονικό τσεκάρισμα των mail δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν έχουμε φύγει από τον χώρο εργασίας οπότε όλο αυτό μας φορτίζει τόσο συναισθηματικά με αποτέλεσμα να μην αδειάζει καθόλου το μυαλό μας. Κάντο εικόνα και θα ταυτιστείς γιατί σίγουρα το έχεις ζήσει πάνω από μία φορά. Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ με τα παιδιά σου, χτυπάει ο χαρακτηριστικός ήχος και αφήνεις το καρότσι να τρέχει μόνο του στον διάδρομο γιατί νιώθεις την υποχρέωση να τσεκάρεις το email εκείνη τη στιγμή -και φυσικά νιώθεις το καθήκον να απαντήσεις.
Ο βομβαρδισμός από τις απανωτές ειδοποιήσεις, προκαλεί υπερφόρτωση στον εγκέφαλό σου με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι δεν ξεκουράζεσαι ποτέ, καταλήγουν οι επιστήμονες. Όπως εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής, Dr. Daryl Appleton, «όλη αυτή η διαδικασία μας φέρνει πιο κοντά στο Burnout καθώς παράγεται η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη».
Κάπως έτσι αρχίζουν να συμβαίνουν τρία πράγματα στον εγκέφαλό μας όταν το άγχος πια κυριαρχεί στη ζωή μας.
Πρώτον, αμυγδαλή, που είναι η έδρα των συναισθημάτων, υπεραντιδρά με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα πάντα ως απειλή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαβάζουμε ένα mail και να νομίζουμε λανθασμένα ότι ο υπεύθυνος είναι επιθετικός ή θυμωμένος μαζί μας.
Δεύτερον, ο προμετωπιαίος φλοιός είναι μάλλον σε δυσλειτουργία με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική, έτσι γινόμαστε πιο ευάλωτοι.
Τρίτον, ο ιππόκαμπος, το κέντρο της μνήμης, συρρικνώνεται κι έτσι αρχίζεις να ξεχνάς πράγματα. Νομίζεις ότι δεν απάντησες σε κάποιο σημαντικό μήνυμα, ξανατσεκάρεις τα ίδια και όλο αυτό δεν έχει τελειωμό.
Οι λόγοι που πρέπει να μείνεις μακριά από το κινητό σου και τα mail αυτό το τριήμερο τελικά είναι πολλοί, κυρίως όμως είναι επειδή το χρωστάς στον εαυτό σου και σε όσους βρίσκονται δίπλα σου. Ίσως η σημερινή μέρα -με όλες αυτές τις νέες αποφάσεις και τα σχέδια που περιλαμβάνει και συμβολίζουν νέες αρχές- να είναι και μια καλή αφορμή για να κάνεις το τσεκάρισμα των email εκτός γραφείου μια μακρινή ανάμνηση.