REAL LIFE WANNA BE MARY POPPINS

7+1 συμβουλές για να διαλέξετε τη σωστή σχολική τσάντα για το παιδί σας


Ελένη Κεχαγιά

3 Σεπτεμβρίου 2018

shutterstock_667196284.jpg

Η σχολική χρονιά είναι προ των πυλών και όλοι οι γονείς είμαστε έτοιμοι - προσπαθούμε τουλάχιστον - για να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την νέα χρονιά.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς για εμένα χωρίζεται σε 3 βασικές κατηγορίες.

Οι προ την έναρξη ημέρες:

Η περίοδος που ξεκινάει η προετοιμασία τόσο υλική όσο και ψυχολογική από προγραμματισμό μαθημάτων μέχρι σωστή επιλογή σε σχολικές τσάντες και από προσαρμογή και αναδιάταξη ωραρίου, μέχρι σχετικά πιο μαζεμένης ώρας ύπνου και γενικά προγράμματος.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η ημέρα της έναρξης για εμένα είναι από μόνη της μια κατηγορία. Συμμαθητές, σμίξιμο, τα νέα του καλοκαιριού, πιτσιρίκια χαρούμενα να βρίσκουν τους φίλους τους, περιέργεια και αγωνία για το ποιος δάσκαλος θα έχει φέτος τα παιδιά και φυσικά η κλασική συνειδητοποίηση κάθε φορά του πόσο «μεγάλωσε».

Η επόμενη του αγιασμού

Για την ακρίβεια οι πρώτες επόμενες μέρες από τον αγιασμό που πρέπει να μπούμε ξανά όλοι σε πρόγραμμα, να συντονιστούμε όλοι μαζί, να τρέξουμε για γραφική ύλη, ντύσιμο βιβλίων (αυτή είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία), προγράμματα, πρωϊνά ξυπνήματα και γενικά "χειμερινή" ροή.

Και ενώ και τις 3 κατηγορίες νιώθω ότι με τα χρόνια σχεδόν τις έχω αυτοματοποιήσει, δεν σας κρύβω ότι αρκετές φορές την έχω πατήσει με την επιλογή της σωστής τσάντας.

Και σε συζητήσεις με φίλους οι οποίοι έχουν παιδιά διαφόρων ηλικιών, διαπίστωσα ότι δεν είμαι η μόνη. Μάζεψα λοιπόν τις καλύτερες συμβουλές και ιδού τα αποτελέσματα.

1. Η πρώτη και βασική επιλογή είναι το αν θα επιλέξετε τσάντα με ροδάκια ή τσάντα πλάτης. Και οι δύο επιλογές έχουν φανατικούς υποστηρικτές.

Οι μεν πρώτες είναι ιδανικές αν τα παιδιά κουβαλούν πολλά βιβλία - για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού- οι δε δεύτερες, δίνουν μεγαλύτερη άνεση κινήσεων εάν ειδικά το φορτίο δεν είναι υπέρβαρο και τις προτιμούν παιδιά σε μεγαλύτερες τάξεις δημοτικού αλλά και στις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες.

2. Focus στην ανθεκτικότητα και την ποιότητα της τσάντας. Σε όλες τις μαθητικές ηλικίες η ποιότητα της τσάντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού τα περισσότερα παιδιά την φτάνουν στα όρια της. Για να μην ψάχνουμε λοιπόν νέα τσάντα στη μέση της χρονιάς και μαζί και έξτρα bugdet αγοράς της, αξίζει να επενδύσουμε σε μία τσάντα επώνυμη από εταιρίες που έχουν παράδοση και γνώση πάνω στη σχολική τσάντα.

3. To σωστό μέγεθος. Από μακροοικονομικής απόψης είναι σωστή η σκέψη να πάρουμε μία τσάντα που να κρατήσει για χρόνια, αλλά πριν την αγορά της πρέπει να υπολογίσουμε την ηλικία του παιδιού καθώς και την εξέλιξη των μαθημάτων στις επόμενες τάξεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να συμβαδίζει η τσάντα με τον σωματότυπο του παιδιού ώστε να μπορεί να την χειρίζεται και όχι να είναι ένα μόνιμο βάρος.

4. Το στυλ. Μεγάλο κεφάλαιο. Αλλού προσανατολίζονται τα νηπιάκια, αλλού τα παιδιά στην αρχή του δημοτικού αλλού προς το τέλος του και φυσικά άλλου οι μαθητές λυκείου και γυμνασίου. Τσάντες με ήρωες, τσάντες με γκλίτερ, τσάντες ρομαντικές, τσάντες ροκ, τσάντες με χρώματα, οι επιλογές είναι τόσες πολλές που μπορεί να πελαγώσει ένας ενήλικας, πόσο μάλλον ένα παιδί! Το καλό είναι ότι στα public βρήκαμε επώνυμες τσάντες, οι οποίες εξυπηρετούν από τον μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο μαθητή, σε χρώματα σχέδια και στυλ. Συν την ευκολία ότι μέσα στο public.gr μπορείς να τις αναζητήσεις τόσο με βάση τη μάρκα όσο και με βάση την ηλικία.

5. Το περιθώριο της επιλογής. Αφήνουμε στο παιδί την δυνατότητα να επιλέξει. Το παίρνουμε μαζί μας, είμαστε οπλισμένοι με υπομονή και με αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας - μια φορά τον χρόνο γίνεται αυτό ας του δώσουμε το περιθώριο αν το θέλει να χαζέψει! Του εξηγούμε κάποια πράγματα τα οποία τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα, πχ. το μέγεθος, το μπάτζετ μας και τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και το αφήνουμε να επιλέξει αυτό που του αρέσει πραγματικά! Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αλλά ακόμα και η τσάντα μπορεί να επηρεάσει στη συνολική διάθεση του παιδιού για το σχολείο.

6. Φροντίζουμε η τσάντα που θα επιλέξουμε να έχει τις σωστές θήκες ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή. Θήκη για νερό αν είναι πιο μικρής ηλικίας και φυσικά ξεχωριστή θήκη για την γραφική του ύλη.

7. Τσεκάρουμε το βάρος της τσάντας. Αν από μόνη της είναι μία τσάντα βαριά χωρίς να έχει τίποτα μέσα της, φανταστείτε πόσο κουραστική θα είναι όταν γεμίσει.

+1. Δοκιμάζουμε την τσάντα στο παιδί, για να δούμε αν στέκεται σωστά στην πλάτη του. Εάν είναι με ροδάκια το αφήνουμε να κινηθεί δοκιμαστικά λίγο μαζί της.

Είστε έτοιμοι!

Καλή σχολική χρονιά!

Υ.Γ. Το Public σου κάνει δώρο την πιο απίθανη τσάντα αξίας 24,90€, σε 9 διαφορετικά υπέροχα χρώματα, με αγορές σε χαρτικά, είδη ζωγραφικής και κασετίνες 50€ και άνω. Πρόλαβε την.