REAL LIFE WANNA BE MARY POPPINS

Mαμά, όταν τα παιδιά στην τηλεόραση λένε φινόκιο, εννοούν Πινόκιο;


Ελένη Κεχαγιά

17 Σεπτεμβρίου 2018

37522514_293610804766966_1275304162459910144_n.jpg

Εναλλακτικός τίτλος σε αυτό το άρθρο, θα ήταν "Νιώθετε και εσείς περίεργα βλέποντας μικρά παιδιά να ξέρουν τόσα πράγματα γύρω από τη μαγειρική;".  Χθες είδα πρώτη φορά μαζί με τα παιδιά μου, το Master Chef junior. Η αλήθεια είναι ότι μας μαγνήτισε. Τον καθένα από εμάς για διαφορετικούς λόγους. 

Τα παιδιά μου γιατί έβλεπαν παιδιά συνομίληκά τους, να μαγειρεύουν, να μη φοβούνται ότι θα κοπούν, να ξέρουν τεχνικές, να πλησιάζουν άφοβα το λάδι που έκαιγε! Καθώς τα παρατηρούσα, έβλεπα τις αντιδράσεις τους και την αγωνία τους. Έκλειναν τα μάτια όταν έλεγε κάποιο από τα παιδάκια κόπηκα! Κολλούσαν στην τηλεόραση, όταν τους έλεγαν ότι ο χρόνος τελειώνει. Έτρεχαν στις διαφημίσεις στην κουζίνα, να βρουν κάτι να δημιουργήσουνε και αυτά. Ο γιος μου μάλιστα προσπαθεί να με πείσει να τον προετοιμάσω για να δηλώσει συμμετοχή όταν φτάσει 12. Η κόρη μου από την άλλη, η οποία πρόσφατα έκλεισε τα 7 , έβγαλε ένα μπολ, έβαλε μέσα κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, νερό και γάλα και ήθελε να με πείσει να δοκιμάσω το αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν αρκετά γενναία και το αρνήθηκα, πράγμα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων!

Ευτυχώς η εκπομπή ξανάρχισε, οι μικροί μάγειρες, είχαν να διαχειριστούν και να δημιουργήσουν μία συνταγή με καλαμάρι και διάφορα λαχανικά μεταξύ των οποίων και το φινόκιο. Εκεί άρχισαν τα "Φινόκιο; Εννοούν Πινόκιο;" "Τελικά, φινόκιο με πινόκιο τι σχέση έχουν" και άλλες ξεκαρδιστικές απορίες. 

Την ίδια ώρα το δικό μου το μυαλό ψιλοκάηκε, γιατί πραγματικά μου φαίνεται εντυπωσιακό πως τόσο μικρά παιδιά έχουν την ευχέρεια να διαχειρίζονται με τέτοια ευκολία υλικά και τρόπους μαγειρέματος, που πολλοί από εμάς τους ενήλικες που ξέρουμε να μαγειρεύουμε - ψάχνουμε οδηγίες.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω αν είναι καλό ή κακό να μπαίνουν σε δημόσια θέα, παιδιά σε συνθήκες τόσο έντονου ανταγωνισμού και πίεσης, αλλά θα προσπαθήσω να κρατήσω αυτό που μπορεί να κάνει καλό τόσο στα παιδιά μου όσο και στα υπόλοιπα πιτσιρίκια που βλέπουν την εκπομπή και έχουν ένα θέμα με τα "πράσινα" και την ποικιλία των γεύσεων. 

Λέτε τελικά να καταφέρει μία εκπομπή να τους πείσει τουλάχιστον να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν και άλλες γεύσεις;