REAL LIFE WHO

Η φιλοδοξία δεν είναι προνόμιο των ανδρών


17 Απριλίου 2013

«Lean In: Women Work, and the Will to Lead».

Είναι ο τίτλος του βιβλίου της Sheryl Sandberg, της γενικής διευθύντριας επιχειρήσεων του Facebook. Όπως χαρακτηρίζει η ίδια το βιβλίο της, πρόκειται για ένα φεμινιστικό μανιφέστο/αυτοβιογραφία, στο όποιο τόλμησε να αρθρώσει μια «βρώμικη» λέξη για το θηλυκό σύμπαν: Φιλοδοξία.

Η Sheryl Sandberg μιλάει με απόλυτη ειλικρίνεια και θάρρος. Τίποτε άλλο δεν κράτα μια γυναίκα μακριά από τις ανώτερες θέσεις παρά τα «εσώτερα εμπόδια» που ορθώνονται μέσα στο μυαλό της. «Σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους μας», λέει στο αμερικάνικο «Time» . «Πολύ λιγότερες από εμάς αποβλέπουν σε ανώτερες θέσεις». Δεν είναι οι ίδιες οι γυναίκες που ευθύνονται γι’ αυτό. Για τη Sheryl Sandberg, οι περισσότερες ανατρέφονται εξ απαλών ονύχων έτσι ώστε να έχουν μικρότερες προσδοκίες από τον εαυτό τους: «Υπάρχει ένα κενό φιλοδοξία, και αυτό συνιστά ολοκληρωτική καταστροφή για τη δυνατότητα των γυναικών να προχωρήσουν». Η Sheryl Sandberg προφανώς απευθύνεται για τις γυναίκες που βρίσκονται ήδη στα πάνω πάνω σκαλιά της εργασιακής ανεμόσκαλας.

Ωστόσο, κατά πόσο μπορούν οι γονείς να επηρεάσουν και να καλλιεργήσουν το αίσθημα της φιλοδοξίας στα παιδιά τους. Οι γονείς συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στις αδυναμίες των παιδιών διαφορετικού φύλου. Είχε ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ένας πατέρας που αποφασίζει να φτιάξει με το εξάχρονο παιδί του ένα παζλ, στο πρώτο σημάδι κόπωσης, θα είναι πολύ πιο ενθαρρυντικός ή και πιεστικός αν έχει απέναντί του ένα αγόρι και πολύ πιο επιεικής απέναντι στη θυγατέρα. Γενιές και γενιές γυναικών εξακολουθούν να γαλουχούνται με το «δεν μπορείς να τα έχεις όλα», όσο ψηλά και αν φτάνουν οι φιλοδοξίες σου, κάποια στιγμή η θέση σου στο οργανόγραμμα της εταιρείας δεν θα είναι παρά ένα βουνό λερωμένες πάνες. Κοίτα γύρω σου. Όλες οι επιτελικές θέσεις καπαρώνονται κατά κανόνα από γυναίκες ελεύθερες «ευθυνών».

Αναρωτιέται κανείς πόσες γυναίκες θα κατορθώσουν τελικά να υπερπηδήσουν τα «εσώτερα εμπόδια» και να εκφράσουν αυτό που είχε εκφράσει κάποτε ο σουρεαλιστής Salvador Dali «Στα έξι μου ήθελα να γίνω μάγειρας. Στα επτά μου, ήθελα να γίνω Ναπολέων. Και η φιλοδοξία μου δεν έπαψε εφεξής να γιγαντώνεται».

Πηγή: ΒHmagazino