AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

REAL LIFE WHO

Οι ειδικοί λύνουν το μυστήριο της Gioconda


28 Αυγούστου 2013

MONA-LISA-K.jpg

Ποια ήταν τελικά η "Mona Lisa";

Κοντά στην ανακάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της Gioconda φαίνεται πως βρίσκονται Ιταλοί ερευνητές. Οι ειδικοί άνοιξαν έναν τάφο πολλών αιώνων στη Φλωρεντία αναζητώντας τα λείψανα με τα οποία θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα της γυναίκας, το χαμόγελο της οποίας απαθανάτισε ο Leonardo DaVinci στον πίνακά του «Mona Lisa».

Άνοιξαν μια μικρή τρύπα στο πέτρινο πάτωμα της εκκλησίας όπου βρίσκεται η οικογενειακή κρύπτη του Φλωρεντινού εμπόρου μεταξιού Francesco del Giocondo η σύζυγος του οποίου, η Lisa Gherardini, πιστεύεται ότι ήταν μοντέλο του DaVinci, στις αρχές του 16ου αιώνα.

Μπορεί να έχουν διατυπωθεί χιλιάδες θεωρίες για το πορτρέτο της «Mona Lisa» ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που να καταδεικνύουν την ταυτότητα της αινιγματικής αυτή φιγούρας. Την δουλειά αυτή έχει αναλάβει ο Silvano Vinceti, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Προώθηση της Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, ο οποιός σκοπεύει να κάνει εξετάσεις DNA στα οστά που θα βρει στην κρύπτη και να συγκρίνει τα αποτελέσματα με εκείνα από τις εξετάσεις DNA στα οστά τριών γυναικών που είχαν ενταφιαστεί σε ένα γειτονικό μοναστήρι.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο Vincenti και οι συνεργάτες του ψάχνουν με μανία τα υπολείμματά της, τα οποία θα τους προσφέρουν το DNA της. Η αναζήτηση ξεκίνησε πέρυσι από ένα μοναστήρι στη Φλωρεντία, όπου πιστεύεται ότι έχει ταφεί.

Ο Vincenti ελπίζει τώρα ότι κάποια από τα οστά που βρίσκονται στην κρύπτη θα ανήκουν σε κάποιον συγγενή εξ αίματος της μούσας του Λεονάρντο, ενδεχομένως στο γιο της.

Οταν ταυτοποιηθούν τα DNA των δύο σορών οι ειδικοί θα μπορέσουν να αναδημιουργήσουν το πρόσωπο της Gherardini από τα οστά της και να το συγκρίνουν με την εικόνα του πίνακα. «Εάν βρούμε τη σύνδεση μεταξύ μητέρας και παιδιού, τότε θα έχουμε βρει τη Mona Lisa» τόνισε ο ίδιος.

Οι ειδικοί θα μπορέσουν έτσι να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν ιστορικούς και τους λάτρεις της τέχνης όπως για το τελικά αν η Gherardini ήταν το μοντέλο του πίνακα ή απλά αποτέλεσε δημιούργημα της φαντασίας του DaVinci. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα πάντως η Gioconda θα εξακολουθεί να εκπλήσσει με το αινιγματικό της χαμόγελο.

Δείτε τις φωτογραφίες στο Koolnews.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.