REAL LIFE WHO

Η Σοφία Κοκοσαλάκη σχεδιάζει κοσμήματα για καλό σκοπό


25 Ιουνίου 2014

KOKOSALAKI_SOPHIA-Copy.jpg

Η διεθνούς φήμης ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη στηρίζει την Ελλάδα και ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του International Foundation for Greece σχεδίασε μία πρωτότυπη συλλογή ασημένιων χειροποίητων βραχιολιών με στόχο την επίτευξη ενός πολύ σημαντικού από τους στόχους του Ιδρύματος: τη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Πρόκειται για τέσσερα πρωτότυπα βραχιόλια, δύο εξ ολοκλήρου ασημένια, ένα από δέρμα και ασήμι, κι ένα από ασήμι και καουτσούκ, μία ιδέα που η ίδια η σχεδιάστρια είχε προκειμένου να συνεισφέρει με τον δικό της τρόπο. Έτσι το IFG με τη σύμπραξη των ΕΛΤΑ έκαναν την ιδέα της πραγματικότητα και σε λίγες μέρες τα βραχιόλια της διάσημης ελληνίδας σχεδιά στριας θα βρίσκονται σε ξεχωριστές προθήκες σε κεντρικά σημεία πώλησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, όσο και σε νησιά μας όπως π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος κ.α., καθώς και στο διαδίκτυο, στο eshop των ΕΛΤΑ http://eshop.philotelismos.gr. σε προσιτές τιμές.

kokosalaki

Η Σοφία Κοκοσαλάκη μίλησε στο Jenny.gr για αυτή την ενέργεια καθώς και για την επιρροή της πατρίδας της στη δουλειά της.

  • Πώς ήρθατε σε επαφή με το έργο του International Foundation of Greece και δεχθήκατε να αναλάβετε το ρόλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως του ιδρύματος;

Μου ζητήθηκε να συνεισφέρω από την κα Λεβέντη. Δεν τη γνώριζα προσωπικά, αλλά δέχτηκα γιατί αυτό που μου ζητήθηκε ήταν πολύ απλό και ξεκάθαρο: Χρησιμοποιώντας τις ικανότητές μου μπορώ να προσφέρω στο σύνολο. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πού σημαντικές και χρήσιμες. 'Ίσως ήθελα επίσης να δώσω και ένα παράδειγμα ότι ναι! οι προσωπικές επιτυχίες είναι σημαντικές αλλά δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν είσαι άνθρωπος. Αν κάνει όποιος μπορεί κάτι μικρό και δείξει αλληλεγγύη, αντισταθμίζεται κάπως η δύσκολη πραγματικότητα στη χώρα μας. Αν μπορώ με τα σχέδιά μου να προσφέρω ένα ασθενοφόρο ή ακόμα καλύτερα ασθενοφόρα να τρέχουν στους ελληνικούς δρόμους, θα το θεωρήσω τεράστιο κατόρθωμα. Πιο σημαντικό από άλλα προσωπικά και επαγγελματικά.

  • Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό των βραχιολιών και πως καταλήξατε σε κόσμημα κι όχι σε ένδυμα;

Τα βραχιόλια είναι προσιτά και μινιμαλιστικά, ακριβώς γιατί ήθελα να είναι ευρείας αποδοχής. Είναι από ασήμι και δέρμα και είναι καλύτερα φορεμένα όλα μαζί. Διατίθενται στα ΕΛΤΑ και ίσως και σύντομα και σε άλλους χώρους.

Σε ποιο βαθμό επηρεάζει η ελληνική κουλτούρα τα σχέδιά σας;

Η ελληνική κουλτούρα σίγουρα επηρεάζει τη δουλειά μου, ο ελληνικός κλασσικισμός και η πολιτιστική κληρονομιά μας περισσότερο. Έχει να κάνει με ισορροπία, απλότητα, με “οικονομία” γραμμής και διαχρονικότητα.

Από πού αντλείτε έμπνευση; Διακρίνετε μια κυρίαρχη τάση στις συλλογές του ερχόμενου χειμώνα που να αντανακλά τις νέες ανάγκες των γυναικών όπως η άνεση και η λειτουργικότητα;

Πιστεύω πως πια οι τάσεις δεν ισχύουν ιδιαίτερα. Η μόνη τάση είναι να φοράς ότι σε βοηθάει να λειτουργήσεις καλύτερα σαν γυναίκα. Υπάρχει τόση προσφορά από σχεδιαστές που μπορεί κανείς να βρει τα πάντα κάθε σεζόν. Διαλέγεις και παίρνεις ότι σου ταιριάζει. Το να ακολουθείς κάποια τάση που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα ή γελοία, επειδή το πρότεινε κάποιο έντυπο ή σχεδιαστής είναι το πιο démodé και παρωχημένο πράγμα.

*Το International Foundation for Greece - www.if-gr.org -, ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη, με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου στήριξης των ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Η μοναδική αυτή συνεργασία ανήκει στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες το IFG και συνεχίζει δυναμικά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αγοράς στόλου ασθενοφόρων για το δημόσιο όφελος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.