REAL LIFE WHO

Πώς να συμπληρώσετε σωστά το επαγγελματικό βιογραφικό σας


5 Δεκεμβρίου 2014

961392_10152919620279456_596068641_n.jpg

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εργασία στις ημέρας μας και η αναγκαιότητα ορθής συμπλήρωσης του επαγγελματικού βιογραφικού σημειώματος είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Μιλήσαμε με την ομάδα της πλατφόρμας Topcvmakers.com θέλοντας να μας διαφωτίσουν σε σχέση με έναν σωστό και πρακτικό προσανατολισμό που οφείλει να έχει το κομμάτι χαρτιού που θα μας εξασφαλίσει την επιθυμητή θέση εργασίας.

Ποια είναι τα 3 συνηθέστερα λάθη που κάνουμε στο βιογραφικό μας σημείωμα;

Ένα από τα συνηθέστερα λάθη στο βιογραφικό ενός υποψηφίου είναι τα ορθογραφικά, γραμματικά ή συντακτικά λάθη. Σύμφωνα με έρευνες, το 58% των υποψηφίων έχουν στο βιογραφικό τους τυπογραφικά λάθη. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι υποψήφιοι πηγαίνουν μπρος-πίσω πολλές φορές προκειμένου να τελειοποιήσουν το βιογραφικό τους και είναι αναμενόμενο, ένα υποκείμενο ή ένα ρήμα να μην ταιριάζει, μια τελεία να βρίσκεται σε λάθος σημείο, ή οι ημερομηνίες να μην έχουν τη σωστή στοίχιση. Τα τυπογραφικά λάθη είναι θανατηφόρα για την αίτηση ενός υποψηφίου, καθώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων τα εκλαμβάνουν ως έλλειψη έμφασης στη λεπτομέρεια και ως έλλειψη συνείδησης προς την ποιότητα.

Ένα ακόμη λάθος που παρατηρείται συχνά είναι η κακή μορφοποίηση ενός βιογραφικού. Οι πολλές γραμματοσειρές, η κακή στοίχιση και τα αυθαίρετα πλαίσια που βάζει κάποιος υποψήφιος, όχι μόνο δεν αναδεικνύουν το βιογραφικό του, αλλά αναγκάζουν τον εργοδότη να τον απορρίψει απευθείας από τη διαδικασία πρόσληψης. Γι’ αυτό φροντίσαμε να δημιουργήσουμε templates καθαρά και ευανάγνωστα.

Τέλος, κάποια άλλα βασικά λάθη που κάνουν πολλοί υποψήφιοι στην αγορά εργασίας είναι πως δίνουν έμφαση στα καθήκοντα εργασίας και όχι στα επιτεύγματα τους στις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Με αυτό τον τρόπο δεν δείχνουν στον εργοδότη τι έχουν πετύχει στην εταιρία τους, αλλά περιορίζονται μόνο σε μια λίστα με τα καθήκοντα εργασίας της θέσης τους, κάτι το οποίο δεν τους ξεχωρίζει σε τίποτα από τον επόμενο υποψήφιο στη λίστα. Γι’ αυτόν τον λόγο παροτρύνουμε τους χρήστες μας να δίνουν έμφαση στα επιτεύγματα τους, με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά και τις εξειδικευμένες φράσεις που χρησιμοποιούνται στον κλάδο τους ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή εντύπωση.

10846623_10152919621564456_1629731829_n

Ποια σημεία κερδίζουν τις εντυπώσεις των εργοδοτών σε ένα βιογραφικό; Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος εργοδότης διαβάζει το βιογραφικό μέσα σε μόλις 6 δευτερόλεπτα. Ποιο σημείο όμως κερδίζει τις εντυπώσεις; Αρχικά, ο εργοδότης βλέπει το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας του υποψηφίου. Έπειτα, προχωράει στην τωρινή θέση εργασίας του, βλέποντας το όνομα της εταιρίας, τη θέση που κατείχε και στη συνέχεια τις ημερομηνίες αρχής/λήξης συνεργασίας με την εταιρία. Στη συνέχεια, διαβάζει τις προηγούμενες θέσεις εργασίας και τις σχετικές ημερομηνίες και τέλος, βλέπει την εκπαίδευση του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όλα τα παραπάνω στοιχεία να έχουν μια σαφή οπτική ιεραρχία και μια καθαρή δομή, ώστε άμεσα ο εργοδότης να καταλάβει αν είσαι τελικά ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση.

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος ενός επαγγελματικού βιογραφικού; Δεν υπάρχει ένας απόλυτος αριθμός σελίδων όσον αφορά το μήκος ενός επαγγελματικού βιογραφικού. Ένας πρακτικός κανόνας για το βιογραφικό σου είναι 1 σελίδα για κάθε 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Δύσκολο να χωρέσουν όλα μέσα, σωστά; Αλλά και ένα βιογραφικό των 3-4 ή 10 σελίδων δε θα διαβαστεί προσεκτικά από τον εργοδότη. Το βιογραφικό είναι το εργαλείο που σου εξασφαλίζει την πρώτη συνέντευξη, μόλις γίνει αυτό, το βιογραφικό σου δεν θα μετράει τόσο πολύ πια. Συνεπώς, μίκρυνε το βιογραφικό σου αν είναι πολύ μακρύ. Ένα συνεκτικό και εστιασμένο βιογραφικό δείχνει στον εργοδότη την ικανότητα σου να συνθέτεις, να βάζεις προτεραιότητες και να μεταδίδεις τις σημαντικότερες πληροφορίες για εσένα.

961392_10152919620279456_596068641_n

Πως πρέπει να φτιάξεις το βιογραφικό σου όταν αλλάζεις καριέρα; Πολλοί επαγγελματίες λόγω οικονομικής κρίσης αναγκάζονται να στραφούν σε κάποιο άλλο επάγγελμα, εκτός της ειδικότητας την οποία έχουν σπουδάσει και εξασκούσαν μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό στο βιογραφικό τους είναι αναγκαίο να περιγράψουν τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που κέρδισαν μέσα από την επαγγελματική εμπειρία τους και όχι απλά τα καθήκοντα εργασίας τα οποία ανέλαβαν. Για παράδειγμα, εάν μεταφέρεσαι από τη διαχείριση κατασκευαστικών έργων σε έναν ευρύτερο ρόλο, τότε κάποιες βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο βιογραφικό σου είναι: η ικανότητα να διαχειρίζεσαι ομάδες και εργολάβους, η ικανότητα να ανταποκρίνεσαι αποτελεσματικά σε προθεσμίες και η ικανότητα να συμμορφώνεσαι με εσωτερικούς και εξωτερικούς κανονισμούς. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες είναι σχετικές με πολλές θέσεις εργασίας, εκτός από την κατασκευή έργων, και γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δείξουν την αξία σου σε οποιαδήποτε θέση κι αν προσληφθείς από τον μελλοντικό σου εργοδότη.

Πως μπορεί να σε βοηθήσει το Topcvmakers.com να δημιουργήσεις το δικό σου επαγγελματικό βιογραφικό; Το Topcvmakers.com είναι μια online πλατφόρμα σύνταξης βιογραφικού που σε βοηθάει να δημιουργήσεις το δικό σου επαγγελματικό βιογραφικό γρήγορα, εύκολα και πάνω απ’ όλα σωστά! Ανάλογα με το επάγγελμα και την ειδικότητα που έχεις επιλέξει, λαμβάνεις λέξεις-κλειδιά και έτοιμες προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να το στήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς επίσης, σου παρέχεται η δυνατότητα να δεις συμβουλές σε κάθε βήμα, ώστε να συμπληρώσεις όλα τα πεδία σωστά. Στο τέλος, μπορείς να δεις ανοιχτές θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στην ειδικότητα και τις δεξιότητες που έχεις δηλώσει, ώστε να βρεις τη δουλειά που σου ταιριάζει!

Βρείτε τους Topcvmakers εδώ.