REAL LIFE WHO

Shafilea Ahmed: δολοφονήθηκε από τους γονείς της με μια σακούλα


17 Ιανουαρίου 2015

Capture2.png

To βρετανικό Cosmopolitan φιλοξενεί στο ομολογουμένως σοκαριστικό εξώφυλλό του μια αποτρόπαια ιστορία που πάγωσε πριν πολλά χρόνια την κοινή γνώμη. Πριν 12 χρόνια, η 17χρονη Πακιστανή Shafilea Ahmed δολοφονήθηκε από τους ίδιους της τους γονείς, μπροστά στα αδέλφια της, επειδή αρνήθηκε το συνοικέσιο που της "προτείνανε". Το νεαρό κορίτσι πέθανε από ασφυξία που προκλήθηκε από μια πλαστική σακούλα που τύλιξαν στο κεφάλι της. Είχε ντροπιάσει άλλωστε την οικογένειά της...

Το εξώφυλλο του τεύχους Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Shafilea και όλων των ουκ ολίγων θυμάτων τιμής. Παρουσιάζει το πρόσωπο μιας γυναίκας που ασφυκτιά μέσα στο PVC και ο αναγνώστης νιώθει επιτακτική την ανάγκη να σκίσει το πλαστικό περιτύλιγμα και να την απελευθερώσει. Δύσκολο. Τα θύματα τιμής και η βία στην οποία υπόκεινται είναι ένα μαρτύριο τυλιγμένο από όρκους σιωπής, βαριές παραδόσεις και ευνουχιστικές ιδέες. Στόχο λοιπόν, έχει να μας καταδείξει αυτό που συμβαίνει πίσω από σφαλιστές πόρτες και να αφυπνίσει τη Βρετανία και όχι μόνο, σχετικά με τα θύματα τιμής.

Οι ανάλγητοι γονείς οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης 9 χρόνια μετά το στιγερό τους έγκλημα. "Η έννοια σας να μην ντροπιαστείτε στην κοινωνία ήταν μεγαλύτερη από την αγάπη για το παιδί σας" είπε ο δικαστής πριν τους καταδικάσει σε 25 χρόνια φυλάκισης. Η 14η Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων της Shafilea, ορίστηκε φέτος σαν μέρα μνήμης των θυμάτων των εγκλημάτων τιμής.