REAL LIFE WHO

Η Έφη Παρούτσα άφησε τον έρωτα να της αλλάξει εντελώς τη ζωή


24 Φεβρουαρίου 2015

IMG_8984a1.jpg

Η Έφη είναι ταξιδιωτική φωτογράφος που εδώ και 4 χρόνια ζει στην Κρήτη. Η καλοστημένη καριέρα στη ΝΥ και στην Αθήνα δεν την εμπόδισε, όταν γνώρισε τον άντρα της ζωής της, να μετακομίσει μαζί του στους Αρμένους Ρεθύμνου και να αλλάξει εντελώς τη ζωή της ή μάλλον...να κάνει αυτό που ένα κομμάτι της ήθελε πάντα. Σήμερα συνεργάζεται με την Καθημερινή, κάνει ταξίδια, απολαμβάνει την ήρεμη ζωή της υπαίθρου και θα είναι αισίως μια από τις ομιλήτριες της TEDx Ηρακλείου. 

IMG_8984a

Πόσο εύκολο είναι εντέλει να μετακομίσει μια δημιουργική γυναίκα σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, μετά από σπουδές, δουλειά και ταξίδια στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα και σε πολλά ακόμη μέρη; Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα αλλά το χωριό ή η επαρχία δεν σε δεσμεύει από το να είσαι δημιουργικός. Αντιθέτως, κάποιες φορές λειτουργεί βοηθητικά αφού η δημιουργία έχει άμεση σχέση με τη ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη. Όταν αισθάνεται καλά γιατί βιώνει ηρεμία, απομόνωση ή οποιαδήποτε άλλο συναίσθημα, μπορεί να οδηγηθεί σε πιο επιθυμητά αποτελέσματα. Το μυστικό είναι να εκμεταλλεύεσαι αυτά που μπορεί να σου δώσει η επαρχία και να συνεχίζεις το ταξίδι αφού τελικά αποτελεί μέρος αυτού που είσαι.

Vietnam4Ο έρωτας ήταν αυτός που σου άλλαξε εντελώς τα πλάνα. Ήθελες να μείνεις στην επαρχία ή ήσουν παιδί της πόλης και η γνωριμία με τον άντρα σου ήρθε και συντάραξε τον κόσμο σου; Ήμουν σίγουρα παιδί της πόλης αφού ζούσα από επιλογή μου 11 χρόνια στην Νέα Υόρκη. Όταν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα, μου φαινόταν σαν να ήταν ένα μεγάλο χωριό με όλα τα αρνητικά που θα μπορούσε να έχει μια πόλη. Όταν μετακόμισα σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, εκεί κατάλαβα τη ζωή στην επαρχία, με όλα τα καλά και τα κακά της. Ο έρωτας τις πιο πολλές φορές μάς αλλάζει τα πλάνα. Στη δική μου περίπτωση ήταν η αφορμή για να κάνω κάτι που ήταν βαθιά κρυμμένο μέσα μου. Όταν ταξίδευα στην επαρχία κι ειδικά στα νησιά, γυρνούσα ενθουσιασμένη κι έλεγα ότι κάποια μέρα θέλω να ζήσω σε ένα από αυτά. Απλά σκεφτόμουν ότι θα το κάνω σε μεγαλύτερη ηλικία. Η γνωριμία με τον άνδρα μου συντάραξε τον κόσμο μου από πολλές πλευρές κι όλη αυτή η ανατροπή στη ζωή μου, μου δίδαξε πολλά πράγματα.

Peru1Αν έπρεπε να δώσεις το δικό σου ορισμό για τη φωτογραφία συνοπτικά, ποιος θα ήταν αυτός; Η Φωτογραφία για μένα είναι η αποτύπωση μιας στιγμής. Ένα κλικ που κλειδώνει μέσα του και κουβαλά εικόνες, μηνύματα, συναισθήματα. Μια σκηνή που «μίλησε» σε μένα και ίσως έχει κάτι να πει-το ίδιο ή διαφορετικό-σε εκείνον που θα τη δει.

Ποιον τόπο δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί; Πολλές φορές με ρωτάνε ποιο είναι το αγαπημένο μου ταξίδι. Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση γιατί κάθε τόπος σου δίνει κάτι το ξεχωριστό και τόσο διαφορετικό από τα άλλα. Το Βιετνάμ, η Ινδία και το Περού είναι μέρη που δεν θα ξεχάσω ποτέ για πολλούς λόγους. Το πιο βασικό είναι για τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που αισθάνθηκα και γιατί με σημάδεψαν ως προσωπικότητα. Όμως, ο τόπος  που υπήρξε για μένα αληθινή αποκάλυψη είναι η  Όλυμπος στην Κάρπαθο. Ίσως γιατί εκεί αισθάνεσαι  ότι ο χρόνος σταματάει.

India0

Ποιοι καλλιτέχνες σε έχουν εμπνεύσει και τους έχεις ως σημείο αναφοράς; Ο ζωγράφος Vermeer & οι φωτογράφοι Dorothea Lange, Henri Cartier-Bresson, Manuel Alvarez Bravo, Sebastian Salgado και Steve McCurry είναι πηγή έμπνευσης για μένα.

Μετά από πολλά ταξίδια και ακόμα περισσότερες λήψεις, ποιο μυστικό «έκλεψες» από τον κόσμο και θα εμπιστευτείς στην κόρη σου; Το να είσαι αληθινός και να ζεις ελεύθερος! Είναι δύο πράγματα που θα ήθελα να μοιραστώ με την κόρη μου και να την βοηθήσω να τα κατακτήσει…

Είναι εύκολη η επαγγελματική σου δραστηριοποίηση από τους Αρμένους Ρεθύμνου, ιδίως σε μια τέτοια εργασιακή αρένα όπως η τέχνη & μάλιστα αυτή την περίοδο της οικονομικής ύφεσης; Νομίζω ότι είναι πιο εύκολη από ότι αν ήμουνα στην Αθήνα, ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Σίγουρα στερούμαι κάποια πράγματα αλλά, έχοντας τη βάση μου εδώ, μπορώ να ταξιδεύω  συνεχίζοντας την συνεργασία μου με την Καθημερινή και κάνοντας δουλειά σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Κρήτη έχει άπλετο υλικό πάνω στο οποίο μπορεί να δουλέψει κάνεις. Όπως προανέφερα, ίσως το γεγονός ότι δραστηριοποιούμαι από τους Αρμένους Ρεθύμνου με βοηθά τελικά να είμαι πιο δημιουργική και συγκροτημένη στους καλλιτεχνικούς μου στόχους. Εδώ μπορώ να εστιάσω, να κάνω…focus-για να χρησιμοποιήσω μια φωτογραφική έννοια-σε αυτό που με ενδιαφέρει και να υλοποιήσω τις ιδέες μου απερίσπαστη από τη «βοή» και τους αποπροσανατολισμούς της μεγάλης πόλης.

India1

Τί αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στην TEDx Ηρακλείου; Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στο TEDx Ηρακλείου. Αισθάνομαι ότι θα είμαστε μια παρέα που θα μοιραστούμε διαφορετικές ιστορίες. Αν η ιστορία μου αγγίξει ή εμπνεύσει έστω και έναν, νομίζω ότι θα αξίζει τον κόπο.

Σου λείπει η Αθήνα; Αν ναι, τι; Ναι, είναι στιγμές που μου λείπει η Αθήνα. Αυτό που μου λείπει, πέρα από οικογένεια και φίλους, είναι η επιλογή. Η επιλογή να κάνεις κάποια πράγματα (πχ. εκθέσεις, θέατρα) κι ας μην τα έκανα τόσο συχνά όταν ζούσα εκεί. Αλλά φροντίζω να πηγαίνω συχνά και να γεμίζω τις μπαταρίες με δόσεις "μεγαλούπολης". Έτσι βρίσκω την ισορροπία μεταξύ της απλής και ήρεμης ζωής μου εδώ και της πολύπλοκης του παρελθόντος που κάποιες φορές ακόμα αναζητώ.