REAL LIFE WHO

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί 14χρονη Valentina που ζητά να της επιτραπεί η ευθανασία


2 Μαρτίου 2015

2082192.jpg

Η 14χρονη Valentina Maureira νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Χιλής και πάσχει από κυστική ίνωση. Η Κυστική Ίνωση (ΚΙΝ) είναι μια ανίατη, ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, γενετική, κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια. Ένα ελαττωματικό γονίδιο προκαλεί το σώμα να παράγει μια αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα που φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε επικίνδυνες μολύνσεις τους. Αυτές οι παχιές εκκρίσεις επηρεάζουν επίσης το πάγκρεας, το συκώτι και τα οστά.

Μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείο τράβηξε ένα βίντεο στο οποίο με λίγα και απλά λόγια ζητά από την πρόεδρο Michelle Bachelet να επιτρέψει στους γιατρούς να της προσφέρουν έναν ανώδυνο θάνατο. Η νεαρή δεσποινίς έχει χάσει το κουράγιο της και δηλώνει με ψυχραιμία ικανή να στοιχειώσει τον ύπνο μας, πως δεν αντέχει να ζει άλλο. Μας γνωστοποιεί πως από την ίδια ανίατη ασθένεια έφυγε και ο αδερφός της και εκλιπαρεί την πρόεδρο της Χιλής να τερματίσει τη ζωή της με την άδειά της.

"Ζητώ απεγνωσμένα να μιλήσω με την πρόεδρο επειδή κουράστηκα να ζω με αυτή την αρρώστια", λέει η έφηβη στο βίντεο και συνεχίζει "Θέλω την έγκρισή της για να μου κάνουν την ένεση που θα με κοιμίσει για πάντα". Η πρόεδρος της Χιλής την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, μα αρνήθηκε το αίτημα μας, καθώς η ευθανασία απαγορεύεται στη Χιλή και η θέση της είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.