REAL LIFE WHO

Safetipin: το App που προστατεύει από τις σεξουαλικές επιθέσεις


26 Ιουνίου 2015

SAFETIPIN.jpg

Η σιωπή μετά τον εφιάλτη είναι ο χρυσός του εγκληματία και ο τάφος του θύματος. Ο λόγος για τη φρίκη που βιώνουν χιλιάδες ανθρώπων και κυρίως γυναικών σε όλο τον κόσμο κι αυτός δεν είναι άλλος από τις σεξουαλικές επιθέσεις και το βιασμό.

5.000 βιασμοί διαπράττονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη περίπου το 12% - 15% των γυναικών εκτιμάται ότι είχαν κάποια "βίαιη σχέση" μετά την ηλικία των 16 ετών. Τα στατιστικά συνεχίζουν να σοκάρουν καθώς μόνο το 6% καταλήγουν να καταγγέλλονται στις αρχές.

Η Ινδία είναι μια χώρα που κρατάει καλά τα ηνία τέτοιου είδους παραβατικών πράξεων. Κάθε 22 λεπτά, μια γυναίκα στην Ινδία πέφτει θύμα βιασμού. Ο κανόνας της σιωπής ακολουθείται κι εκεί ακροποδητί καθώς οι καταγγελίες και οι καταδίκες σπανίζουν.  Μια μηχανικός, η Kalpana Viswanath και ο επιχειρηματίας Ashish Basu σκέφτηκαν πως ίσως υπάρχει τρόπος να προλάβουν το κακό. Έτσι σε συνεργασία με την οργάνωση "Jagori" σχεδίασαν και υλοποίησαν μια εφαρμογή που προστατεύει τις γυναίκες από πιθανές σεξουαλικές επιθέσεις.

SAFETIPIN

Η εφαρμογή ονομάζεται Safetipin και δείχνει τις πιο ασφαλείς διαδρομές που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες ώστε μην κινδυνεύουν. "Το Safetipin, μέσω της συμμετοχής του κόσμου, δίνει τη δύναμη στους ανθρώπους να πάρουν μέρος, να δράσουν και να ορθώσουν ανάστημα λέγοντας “ως εδώ”", αναγράφεται στην επίσημη ανακοίνωση που υπάρχει στο site της εφαρμογής. "Αυτό το εννοιολογικό και τεχνολογικό επίτευγμα συνδυάζει τον ακτιβισμό, την κρίση του κοινού και την αφήγηση για να προωθήσει μια κοινωνική αλλαγή".

Η λειτουργία του είναι απλή. Το App εντοπίζει την τοποθεσία του χρήστη μέσω του GPS του κινητού του ή με χειροκίνητη εισαγωγή της διεύθυνσης. Έπειτα, όταν ο επιθυμητός προορισμός εμφανιστεί στην οθόνη, η γυναίκα πατά πάνω στο σημείο που θέλει να πάει και η εφαρμογή εμφανίζει την πιο ασφαλή διαδρομή μέσα από τις πέντε επικρατέστερες, βάσει της αξιολόγησης που έχουν παραθέσει οι χρήστες του Safetipin. Υπάρχει ακόμα και το κουμπί έκτακτης ανάγκης το οποίο μπορεί να πατήσει η χρήστρια και να εμφανίσει εναλλακτική πιο ασφαλή διαδρομή προς το πλησιέστερο κέντρο βοήθειας.

Η εφαρμογή ξεκίνησε από το Δελχί, μα έγινε πολύ δημοφιλής καλύπτοντας μια ανάγκη ζωτικής σημασίας και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τον φρικαλέο κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες όλου του κόσμου.