REAL LIFE WHO

Ο Ηλίας και ο Χάρης ανακρίνουν τον Vassilios Kostetsos


ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ & ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ

9 Μαρτίου 2016

Η επαναστατική παρουσία του στη μόδα τον ανέδειξε γρήγορα σε «enfant terrible» της ελληνικής σκηνής και συνετέλεσε στο να θεωρείται συνώνυμο του fashion designer. Αποτελεί pop icon για το ευρύ κοινό, αφού το όνομά του είναι γνωστό ακόμα και στους μη μυημένους του χώρου. Πρωτοπόρος και ανήσυχος δημιουργικά, μέσα από το ανατρεπτικό του design εφεύρει συνεχώς δικούς του κανόνες, ταράζοντας με γοητευτική αυθάδεια τα ήσυχα και, πολλές φορές ανιαρά νερά του καθωσπρέπει συντηρητικού και «κλειστοφοβικού» περιβάλλοντος της μόδας, ανοίγοντας παραθυράκια στο κοινό για να την παρακολουθήσει.

Τα μεγαλοπρεπή fashion shows του, regular venues για τους insiders του χώρου, επιλέγει να γίνονται σε στάδια, προκαλώντας υστερικές εισροές πλήθους ενδιαφερόμενων. Τα ρούχα του, επιλεκτικά εμπνευσμένα, διαφέρουν σκόπιμα προκαλώντας την αμηχανία του τύπου. Συγχρονίζει την ελληνική με τη διεθνή μόδα, επιλέγοντας global super models για τα runways, δίνοντας τη δυνατότητα στον ελληνικό τύπο να τα γνωρίσει και στους επαγγελματίες της μόδας να αποκτήσουν εμπειρία δουλεύοντας μαζί τους. Απέδειξε, ως ο μοναδικός Έλληνας συμμετέχων στο επίσημο πρόγραμμα της New York Fashion Week για πολλές σεζόν, πως ένας designer με όραμα και σωστό προγραμματισμό, μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει τους αυστηρούς κανόνες της διεθνούς μόδας.

Οι fashion editors Ηλίας Μιχαλόλιας και Χάρης Γκοτζαμανίδης συζητάνε με τον Vassilio Kostetso για την ανιδιοτελή, βιοτικής ανάγκης, αγάπη του για τη μόδα και τα βήματα που αυτή πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου η υπόστασή της να εδραιωθεί διεθνώς.

Πώς διατηρείς την αγάπη σου γι’ αυτό που κάνεις;

Με τη μόδα έχω μία σχέση αγάπης που με κάνει ευτυχισμένο καθημερινά και δεν με έχει προδώσει ποτέ. Από πολύ μικρό παιδί, τα ενδιαφέροντα μου κινούνταν γύρω της με ένα φυσικό, έμφυτο και παθιασμένο τρόπο. Αυτό το πάθος το διατηρώ, απορροφώντας και προσλαμβάνοντας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου.

Tι είναι αυτό που σε εμπνέει αυτήν την περίοδο;

Σήμερα, η έμπνευση μου είναι πιο δυνατή και έντονη, γιατί δημιουργώ ρούχα που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνοτροπίες και υλικά που είναι οικονομικά προσβάσιμα, πειραματίζομαι πάνω σε καινούριες φόρμες, δημιουργώντας διαφορετικού ύφους ρούχα που δεν κοστίζουν μια περιουσία.

Πώς ενημερώνεσαι για τα καινούρια πράγματα στη μόδα;

Ξεκινώντας να δημιουργήσω μια καινούρια συλλογή, οραματίζομαι να παρουσιάσω κάτι νέο, καταθέτοντας μια πρόταση που θεωρώ ότι λείπει από την αγορά τη συγκεκριμένη περίοδο. Θέλω πάντα να πηγαίνω ένα βήμα μπροστά και έτσι αποφεύγω να ακολουθώ τις διεθνείς τάσεις, που εφόσον τις έχουν ήδη παρουσιάσει, παύουν να μου φαίνονται φρέσκες και πρωτοποριακές.

Σου αρέσει ο τρόπος που ντύνονται οι Ελληνίδες;

Λόγω της οικονομικής στενότητας, η πλειοψηφία των γυναικών σταμάτησε να κρύβεται πίσω από πανάκριβα labels προσπαθώντας να φανεί περισσότερο δημιουργική ως προς την εμφάνιση. Σε μεγάλο βαθμό, θεωρώ ότι ο τρόπος που ντύνονται είναι λίγο επίπεδος, χωρίς έμπνευση και ιδιαίτερο statement. Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Πότε κάποιος έχει στιλ στον τρόπο που ντύνεται;

Μου αρέσουν, οι γυναίκες που έχουν την δική τους προσωπικότητα και δεν ακολουθούν τυφλά τα trends, δημιουργώντας ένα μοναδικό και ξεχωριστό στιλ στο ντύσιμο τους. Έτσι, όταν συνδυάζουν τα ρούχα τους με έναν mix & match τρόπο και φοράνε τα χρώματα και τις γραμμές που τους πηγαίνουν, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ικανοποιητικό.

Πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από τα social media στην αισθητική μας;

Ο βομβαρδισμός πληροφοριών από τα social media και η συνεχής ενημέρωση σχετικά με τη μόδα, βοήθησε κάποιες γυναίκες που παλαιότερα δεν θα πειραματίζονταν, να προβούν σε τολμηρές επιλογές επιλέγοντας περισσότερο extreme ρούχα. Η αρνητική πλευρά του φαινομένου αυτού είναι ότι, ταυτόχρονα, μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει τυφλά μια hot τάση που όμως δεν την κολακεύει ιδιαίτερα και δεν αναδεικνύει το στιλ της.

Πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος για μεγάλο αριθμό designers στην Ελλάδα;

Υπάρχει πολύς κόσμος που έλκεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μόδα και ιδιαίτερα με τη δημιουργία ρούχου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μοιράζεται το μερίδιο της αγοράς σε πολλά κομμάτια. Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό πελατών ακολουθεί και αγοράζει πολλούς σχεδιαστές, ενώ ένα άλλο αδιαφορεί και βολεύεται με καταστάσεις φθηνών μεγάλων καταστημάτων.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για έναν σχεδιαστή προκειμένου να κάνει ένα επαγγελματικό βήμα στο εξωτερικό;

Η πορεία προς το εξωτερικό, όσο ταλαντούχος κι αν είναι κανείς, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Αρχικά θα πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο και παράλληλα να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας ώστε με τις κατάλληλες δημόσιες σχέσεις, να προβληθεί η δουλειά του. Η συλλογή θα πρέπει να έχει ειρμό, ταυτότητα και μια μοναδικότητα που να μη θυμίζει καμία άλλη. Χρειάζεται τεράστια υπομονή και σωστό timing όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει αυτή την κίνηση.

kostetsos c.001

Πολλές γυναίκες από τη showbiz, με έντονη κινητικότητα στα social media, θεωρούνται style icons. Ποια είναι η γνώμη σου;

Τα τελευταία χρόνια πολλοί celebrities, χρησιμοποιώντας την επωνυμία τους, εμφανίζονται σαν fashion icons, φορώντας ρούχα χωρίς άποψη και αισθητική, τις περισσότερες φορές με το άλλοθι ότι υποστηρίζουν και βοηθούν την ελληνική μόδα. Οι κινήσεις αυτές, κατά τη γνώμη μου, υποβαθμίζουν τη βιομηχανία, γιατί παραδειγματίζεται ένας μεγάλος αριθμός των followers τους, νομίζοντας ότι είναι σωστός ο τρόπος που ντύνονται, ενώ η αισθητική που αποπνέουν είναι λάθος. Η ελληνική βιοτεχνία βρήκε σαν δούρειο ίππο τους celebrities για το εύκολο κέρδος.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος opinion leader σε θέματα μόδας, δεδομένου ότι βλέπουμε συχνά, τηλεοπτικά κυρίως, πολλούς να την κρίνουν;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λύση στο λυπηρό αυτό φαινόμενο που παίρνει γιγαντιαίες διαστάσεις. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων της τηλεόρασης και του θεάματος γενικότερα, θεωρούν ότι έχουν γίνει γνώστες της μόδας και την κρίνουν καθημερινά μέσα από εκπομπές. Μόδα δεν είναι να παρακολουθεί κάποιος τις συλλογές των ξένων σχεδιαστών, αλλά να έχει μια οπτική και μια κουλτούρα, να δουλεύει πάνω σε αυτή και να την καλλιεργεί.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο τώρα σε σχέση με το παρελθόν;

Λόγω της οικονομικής στενότητας, έγινε ένα ξεκαθάρισμα ανθρώπων μέσα στα επαγγέλματα της μόδας, με αποτέλεσμα να έχουν παραμείνει αυτοί που πραγματικά αξίζουν.

Τα ελληνικά περιοδικά στηρίζουν την ελληνική μόδα;

Τα περισσότερα editorials των περιοδικών είναι αγορασμένα από το εξωτερικό και όταν γίνεται μια ελληνική παραγωγή, συνήθως είναι με ρούχα του εξωτερικού. Είναι κατανοητό, γιατί τίθεται θέμα εσόδων απαραίτητων για τη λειτουργία τους. Γενικά, λίγοι είναι αυτοί που θα προβάλουν τη μόδα δημοσιογραφικά, παρουσιάζοντας για παράδειγμα την καινούρια συλλογή κάποιου Έλληνα designer.

Είσαι πολύ ενεργός στα social media. Θεωρείς ότι είναι ένα εργαλείο για τη δουλειά σου;

Μου αρέσει πολύ η επικοινωνία μέσα από τα social media και είναι για εμένα ένας τρόπος έκφρασης, ο οποίος τυχαίνει να έχει αποτέλεσμα και στην πώληση. Ανά πάσα στιγμή, μια γυναίκα μπορεί να δει κάτι που της κεντρίζει το ενδιαφέρον και να το αναζητήσει.

Ποιο είναι το top model που θα ήθελες να φέρεις για ένα μελλοντικό σου show;

Θα ήθελα να είναι η Gigi Hadid.

Μια ταινία που θεωρείς ότι κάποιος που σχετίζεται με τη μόδα θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσει;

Μια ταινία που ξεχωρίζω είναι το «Eyes of Laura Mars», του 1978, με σκηνοθέτη τον Irvin Kershner και πρωταγωνίστρια τη Faye Dunaway.

Πώς περνάς τις Κυριακές σου;

Όταν έχει πολύ κρύο, μου αρέσει να περπατάω τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και να πηγαίνω σε κάποιο από τα καφέ του Θησείου. Συνήθως κάθομαι δίπλα στο παράθυρο του πάνω ορόφου και, πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα, χαζεύω την Aκρόπολη. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, λατρεύω να πηγαίνω στο Ηραίον, έξω από το Λουτράκι. Απολαμβάνω το συνδυασμό του αρχαιολογικού χώρου και της θάλασσας.

Ποια τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Βρίσκομαι στη διαδικασία δημιουργίας της επόμενης συλλογής μου, την οποία θέλω να παρουσιάσω στα τέλη της άνοιξης, ενώ συγχρόνως ετοιμάζω ένα e-shop, για να μπορεί κάποιος που ζει μακριά να έχει πρόσβαση στα ρούχα μου. Παράλληλα έχω δεχτεί μια πρόταση από gallery του Λονδίνου, για να παρουσιάσω ρούχα από το αρχείο μου, με τη μορφή ρετροσπεκτίβας.

Μια ευχή/πρόταση για τη μόδα στην Ελλάδα;

Εύχομαι να δημιουργηθεί ένα σωστά οργανωμένο Fashion Week, το οποίο θα αντιπροσωπεύεται από μια επιτροπή και θα προσεγγίζει όλους τους designers, παλαιότερους και νέους, για να υπάρχει πολυφωνία. Θα ήθελα να γίνει μια σύμπραξη σχεδιαστών και Ελλήνων βιοτεχνών ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν σε ξένες αγορές και να είναι συνεπείς στην παραγωγή των παραγγελιών τους προς το εξωτερικό , ενώ παράλληλα το ίδιο το κράτος να ενθαρρύνει την παραγωγή στην Ελλάδα. Τέλος επιθυμώ να υπάρξει ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της παραγωγής των ρούχων, διότι σχεδόν κανένας νέος σήμερα δεν ενδιαφέρεται να γίνει ράφτης ή μοδίστρα.

[gallery-576103]