Πάντα θαύμαζα τα παιδιά που έπαιρναν μέρος σε διαγωνισμούς. Χρειάζεται μία ιδιαίτερη δυναμικότητα χαρακτήρα για να μπορέσεις να ανταγωνιστείς άλλους ανθρώπους για κάτι που σου αρέσει, και που έχεις αφιερώσει ώρες από τη ζωή σου σε αυτό. Μάλιστα, θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τον ένα και μοναδικό διαγωνισμό που είχα πάρει μέρος όσο βρισκόμουν ακόμα στο σχολείο. Ήταν διαγωνισμός στην έκθεση και είχα περάσει εξαιρετικά πολύ χρόνο στο να γράφω, να σβήνω, να ξαναγράφω και να ξεφυσάω από την κόλλα Α4 για να γράψω το καλύτερο κείμενο που θα μπορούσα. Συγχρόνως, πάντα έτρεφα συναισθήματα θαυμασμού για παιδιά και νεαρά άτομα που ασχολούνται με τις επιστήμες –όπως όλοι καταλαβαίνουμε, υπήρξα πολύ μακριά από αυτά τα μαθήματα!- ειδικά σε πεδία όπως ρομποτική.
Γι’ αυτό, όταν έμαθα πρόσφατα για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ένιωσα πάλι το ίδιο συναίσθημα θαυμασμού. Φέτος, πάνω από 600 μαθητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και 12 ομάδες πρόκειται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη 14η World Robot Olympiad WRO TM 2018 με θέμα «Food Matters», τον Νοέμβριο στην Ταϊλάνδη.
Το θέμα αφορούσε πολύ κρίσιμα ζητήματα για τον πλανήτη, όπως τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, τη βελτίωση της ποιότητας διατροφής , την επισιτιστική ασφάλεια και τον τερματισμό της πείνας, με σκοπό τον Νο2 στόχο των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, «Zero Hunger». Το Νοέμβριο θα συναγωνιστούν παιδιά και νέοι από 60 χώρες του κόσμου –ανάμεσά τους και οι 12 ομάδες μαθητών από τη χώρα μας.
Η COSMOTE, στο πλαίσιο των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των νέων, προετοιμάζοντάς τους για το μέλλον και βοηθώντας τους να πάρουν σημαντική θέση στην πρόοδο του πλανήτη.
Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε από μικροί να αδράτουμε ευκαιρίες και να μην επαναπαυόμαστε –ειδικότερα αν έχουμε ένα όνειρο για το μέλλον. Είναι εξίσου σημαντικό να μαθαίνουμε να εργαζόμαστε σε ομάδες, να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, αφού αυτά είναι εφόδια που θα μπορέσουν να μας προετοιμάσουν για την επαγγελματική μας πορεία αργότερα. Γι’ αυτό η έννοια του διαγωνισμού δεν έχει τόσο να κάνει με το ποιος είναι ο καλύτερος ή ποιος είναι ο νικητής, αλλά με το να καλλιεργούνται στοιχεία στον χαρακτήρα μας που θα δώσουν το σωστό έναυσμα για να προχωρήσουμε μπροστά.
Και ναι, όταν υπάρχουν νεαροί άνθρωποι εκεί έξω που διαπρέπουν, πρέπει να τους στηρίζουμε και να τους επικροτούμε. Είναι το «αύριο».