REAL LIFE WHO

Δημήτρης Ζαφειρίου: «Η φινέτσα είναι η μόνη ομορφιά που μένει ανεξίτηλη»


Αφροδίτη Σακκά

13 Αυγούστου 2018

_mg_9769.jpg

Ο Δημήτρης Ζαφειρίου είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα - και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τις πρώτες κουβέντες που θα ανταλλάξει μαζί του. Ευγενικός, χαρισματικός, δημιουργικός, ταπεινός: Είναι μόνο μερικές από τις αρετές που τον χαρακτηρίζουν. Ο Δημήτρης έχει καταφέρει όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του να είσαι σχεδιαστής ρούχων και κοσμημάτων στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά να τις χρησιμοποιήσει ως πηγή έμπνευσης και ως κίνητρο για δημιουργία. Ο τρόπος που βλέπει τη ζωή αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που έχει κάθε εφόδιο να αναδειχθεί και να πετύχει, όπως και έχει ήδη κάνει. Ανήκει στους λίγους που μπορούν να σου δώσουν αυτή την αίσθηση της αισιοδοξίας, πως η τέχνη της μόδας παραμένει ζωντανή, πως η έμπνευση έρχεται μέσα από την αγάπη για να ζούμε. Η μονοτονία και η στασιμότητα δεν βρίσκονται στο λεξιλόγιό του, γι' αυτό και το ταλέντο του δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει απαρατήρητο.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τον κόσμο της μόδας;

Κάποια Σαββατιάτικα πρωινά ως παιδί στο εργοστάσιο παπουτσιών του χαρισματικού πατέρα μου να χαζεύω στο εκθετήριο νεα δείγματα χωρίς να καταλαβαίνω πολλά, και οι μαγικές εικόνες της μητέρας μου λουσμένης σε χαμόγελο και κομψότητα. Μια γυναίκα με πνεύμα και μια τεράστια καρδιά, λαμπερή με τα υπέροχα κοσμήματα της και το έμφυτο στιλ. Μια κοκέτα ανάμεσα στα βιβλία και τα περιοδικά της. Αυτή η γυναίκα που είναι η μόδα χωρίς να την έχει ακολουθήσει ποτέ. Ξέρετε... η φινέτσα είναι η μόνη ομορφιά που μένει ανεξίτηλη και αυτή για εμένα είναι η μόδα.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Τι αποτέλεσε την πρώτη πηγή έμπνευσής σου;

Τα φτερά παγωνιού. Μεγάλωσα ανάμεσα στα παγώνια, που αγαπούσε ο πατέρας μου και οι αυλές μας ήταν γεμάτες από αυτά τα υπέροχα πλάσματα, που στην Κωνσταντινούπολη έχουν ως φυλακές. Χρόνια μετά, η πρώτη μου collection με τίτλο Futuristic Queens - που παρουσίασα στην εβδομάδα μόδας στην Αθήνα το 2008 και στο Create Europe The Fashion Academy Awards στο Βερολίνο την ίδια χρονιά - ήταν μια συλλογή με μίνιμαλ μεταξωτά και μάλλινα looks διακοσμημένα με ξυρισμένα φτερά παγωνιών που διατηρούσαν το λευκό τους στέλεχος. Δυναμισμός και κομψότητα.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Από τι χαρακτηρίζονται οι δημιουργίες σου;

Αγαπώ τις απλές γραμμές, τα ποιοτικά υφάσματα και ήσυχα χρώματα στα ρούχα που μπορούν να λειτουργήσουν σαν καμβάς για εντυπωσιακά κοσμήματα. Οι συλλογές κοσμημάτων μου έχουν έντονη την επιρροή των μυστηριακών διονυσιακών διηγήσεων, αποκαλύπτοντας τη δύναμη μιας αρχέγονης θηλυκότητας και μιας δωρικής θεατρικότητας. Οι ελλειπτικές φόρμες αποτελούν βασική μου αισθητική ανάγκη.

Πότε σχεδίασες/έφτιαξες το πρώτο σου κόσμημα;

Θυμάμαι από παιδί 9 χρόνων να φτιάχνω κοσμήματα από ενα είδος πηλού που λεγόταν Fimo, που φορούσα εγώ και οι φίλοι μου. Έβαζα τους δικούς μου να τα ψήνουν στον φούρνο και εκείνοι το έκαναν πάντα με ενθάρρυνση. Μου αγόραζαν τα υλικά και ήμουν ευτυχισμένος. Αργότερα, στην εφηβεία, περνούσα ώρες σχεδίου σε χαρτί και κατασκευές με ότι υλικό έπεφτε στα χέρια μου. Τα πρώτα μου χρήματα, επίσης, ως φοιτητής τα έβγαλα πουλώντας κοσμήματα 90's αισθητικής στην μπουτίκ της Ράνιας Ξανθόπουλου στην Θεσσαλονίκη, το 1999. Ακόμα θυμάμαι τον εαυτό μου 18 χρονών να πηγαίνει τα βράδια που έκλεινε η μπουτίκ και να τα κοιτάω στην φωτισμένη βιτρίνα της Προξένου Κορομηλά χαμογελώντας. Τότε συνειδητοποίησα ότι τα όνειρα διεγείρουν το πνεύμα και την καρδιά. Σήμερα, χρόνια μετά, βλέπω τα κοσμήματα μου από την συλλογή WILD BOARS στις γυάλινες βιτρίνες του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη όπου και διατίθενται.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Έχεις βραβευθεί ως Καλύτερος Νέος Σχεδιαστής και έχεις παρουσιάσει τις collections σου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπάρχει κάτι που θεωρείς το προσωπικό σου "μυστικό της επιτυχίας";

Η αγάπη που κινεί τη ζωή μου, το γέλιο και η θετική ματιά με την οποία βλέπω τα πάντα γύρω μου είναι τα μυστικά της επιτυχίας μου. Και η πολλή δουλειά και η προσπάθεια. Υπάρχουν και δύσκολες μέρες, αναποδιές, μέρες που βλέπεις ότι όλα φαντάζουν ζόρικα, αλλά μετά την βροχή έρχεται πάντα ο καλός καιρός. "Après la pluie le beau temps" λένε οι Γάλλοι και το εχω γραμμένο και πάνω στο σώμα μου, να μου το θυμίζει πάντα. Η αισιόδοξα μεθυστική ομορφιά της ζωής είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας, επαγγελματικής και προσωπικής.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Τι ένιωσες όταν είδες πρώτη φορά τα σχέδιά σου να παίρνουν ζωή πάνω στην πασαρέλα;

Ενθουσιασμό και ρίγος, ένα μεθύσι αυτοπεποίθησης και συγκίνησης. Έκανα ένα 24ωρο για να καταφέρω να κοιμηθώ μετά.

Σε έχει επηρεάσει η ελληνική κουλτούρα και ιστορία όσον αφορά τα σχέδιά σου;

Η Ελλαδα για μένα ειναι πηγή έμπνευσης, ελευθερία και φως! Η ελληνική κουλτούρα είναι για εμένα ένας χείμαρρος έμπνευσης. Γι' αυτό επέλεξα οι μεταπτυχιακές σπουδές μου να είναι στην Λαογραφία και τον Πολιτισμό. Η λαογραφία είναι η πηγή έμπνευσής μου. Η συλλογή WILD BOARS, που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, αποτελείται από περιδέραια και περικάρπια βαθιά επηρεασμένα από τις μυστηριακές διονυσιακές διηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας (συμβολισμός κεράτων). Αποκαλύπτουν στο σύνολό τους μια αρχέγονη θηλυκότητα, μια δωρική θεατρικότητα ενώ ακολουθούν ελλειπτικές φόρμες. Αναφορές στον παγανισμό και τις γιορτές γονιμότητας της ελληνικής υπαίθρου. Τα κοσμήματα συνδυάζουν μέταλλο και ελληνικό δέρμα. Η δουλειά μου ειναι η Ελλάδα μου και οι μνήμες μου γίνονται το σύγχρονο παρόν μου.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Σε ποιον απευθύνονται οι δημιουργίες σου;

Σε γυναίκες και άντρες που ξέρουν ότι ζουν για μιά φορά και άρα ζουν διασκεδαστικά! Σε ανθρώπους που φορούν την προσωπικότητα τους για στιλ, κοσμοπολίτες που είναι διαφορετικοί, που θα τους θυμάσαι πάντα για το χαμόγελο τους, τον αισθησιασμό και την αρχοντιά τους , ακόμα κι αν τους δεις μόνο μια φορά στη ζωή σου. Σε αυτούς που πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε αυτό που ονειρεύονται να είναι και άρα γίνονται όλο και πιο αληθινοί.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Τι περιλαμβάνει μία μέρα στην καθημερινότητά σου;

Ξεκινάει παντα με καφέ - η μυρωδιά του με διαγείρει και με χαλαρώνει συγχρόνως. Στο σπίτι ακούγεται πάντα μουσική. Επιλέγω πάντα αυθόρμητα τι θα φορέσω και το διασκεδάζω. Συνεχίζει με δουλειά, break για φαγητό ή συναντήσεις με αγαπημένους φίλους, βόλτες στην όμορφη Αθήνα, θέατρο, σινεμά, ωραία μπαρ. Υπάρχουν μερες που θα γυμναστώ, ώρες διαβάσματος και χαλάρωσης, ταινίες, μουσικές, περιοδικά, πολύ ζωγραφική. Υπάρχουν και οι ώρες που περνάω με τον αγαπημένο μου μικροσκοπικό σκύλο.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Ο κόσμος της μόδας είναι γρήγορος και δύσκολα επιβραβεύει. Υπάρχει κάτι που σου δίνει κίνητρο να μην επαναπαύεσαι και να συνεχίζεις να δημιουργείς; Κάτι που να σου δίνει δύναμη;

Ο κόσμος της μόδας αλλάζει, το στιλ είναι διαχρονικό και η δουλειά πάντα αναγνωρίζεται. Αυτά δεν αφήνουν χρόνο για τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται πάντα η επιτυχία μας να καθρεφτίζεται στην επιβράβευση των άλλων, αλλά στη δική μας, προς τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει χρόνος για μονοτονία. Υπάρχει χρόνος για δουλειά και έμπνευση. Και χρόνος για αγάπη. Η αγάπη και ο έρωτας ειναι κινητήριος δύναμη για μένα, είναι η αιώνια νιότη μου και με γεμίζουν ενθουσιασμό, τα μάτια μου βλέπουν και η καρδιά μου παίρνει φωτιά. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που με έμαθε την μεγαλύτερη τέχνη από όλες: την Τέχνη της Αγάπης. Η αγάπη θέλει αγάπη και εγώ ήμουν τυχερός και έχω τα γαλόνια μου που με γεμίζουν δύναμη.

Κατά πόσο πιστεύεις πως έχει αλλάξει η βιομηχανία της μόδας το 2018;

Έχουν αλλάξει όλα. Θεωρώ ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές έχουν αντίκτυπο και στον κοσμο της μόδας, όπως πάντα άλλωστε στην ιστορία της μόδας. Επίσης , έχουμε πια το μεγαλείο της τεχνολογίας που έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της ζωής μας και θυσίασε στον βωμό της τα έντυπα που μου λείπουν. Τα ερεθίσματα, βέβαια, είναι περισσότερα - έχουμε θέα όλον τον κόσμο πια. Η μόδα έχει χάσει λίγη απο την μαγεία της, από το χιούμορ της, το παραμύθι της και την ελαφρότητά της, συγκριτικά με παλιότερα. Αλλά, ο χρόνος πετά, ενώ οι τέχνες όπως και η μόδα μένουν και αλλάζουν. Πιστεύω πρέπει να είμαστε άνθρωποι των καιρών μας και να εξελισσόμαστε σεβόμενοι το παρελθόν. Νέα υλικά, νέα πρότυπα ομορφιάς, πιο ανθρώπινα και μοναδικά, μια πιο οικολογική συνείδηση, ελευθερία στο πνεύμα και τις φόρμες, καινούριοι ταλαντούχοι άνθρωποι, νέοι τρόποι επικοινωνίας, έμπνευση από την κουλτούρα και τον πολιτισμό - όλα αυτά είναι ωραίες αλλαγές. Όσα όμως και να αλλάξουν, η μόδα θα είναι πάντα το παιχνίδι για εμάς τα μεγάλα παιδιά.

Πώς θα χαρακτήριζες την μόδα στην Ελλάδα με μία λέξη;

Ψηφιδωτό.

Υπάρχει κάποιος σχεδιαστής που θα ήθελες να συνεργαστείς;

Πολλοί - λατρεύω τις συνεργασίες και τους ανθρώπους. Μαθαίνεις από αυτούς και γίνεσαι πιο ολοκληρωμένος. Οι άνθρωποι μαζί μπορούν να φτιάξουν πολιτισμό. Αν με ρωτάτε, βέβαια, αυθόρμητα θα σας απαντούσα με τον οίκο Chanel και Cloe στο εξωτερικό, και στην Ελλάδα θα χαιρόμουν τα κοσμήματά μου να στόλιζαν τις μονόχρωμες μίνιμαλ δημιουργίες του οίκου Parthenis, που επιμελείται η ευγενής Ορσαλία Παρθένη. Θαύμαζα πάντα τους Deux Homme και την κυρία Loukia, που θα ήταν τιμή μου μια συνεργασία μαζί τους. Και πως να αφήσω απ' έξω μια συνεργασία με τον Lalaounis , που είναι όνειρο ζωής να σχεδιάσω μια σειρά κοσμημάτων γεμάτη Ελλάδα για έναν οίκο κοσμημάτων που θαυμάζω τόσο.

Μία συμβουλή που θα έδινες στον εαυτό σου στο ξεκίνημα της καριέρας σου -και σε κάθε νέο σχεδιαστή/σχεδιάστρια του τώρα.

Να ξέρουν το τεχνικό κομμάτι κατασκευής ενός ρούχου ή κοσμήματος. Τότε δημιουργείς έργα τέχνης που αγκαλιάζουν και κοσμούν το ανθρώπινο σώμα. Ένας σχεδιαστής πρέπει να θυμάται πάντα ότι η μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα ρούχα και στα αξεσουάρ. Η μόδα είναι στα βιβλία, στο σινεμά, στον ουρανό, στο δρόμο - έχει να κάνει με τις ιδέες, τα συναισθήματα, την μουσική, με τον τρόπο ζωής μας και όσα συμβαίνουν. Η μόδα και η έμπνευση ειναι το μυαλό, τα μάτια μας και η ψυχή μας.

Πηγή φωτογραφίας: Ηλιάννα Μεϊντάνη

Τα κοσμήματα του DIMITRI ZAFIRIOU διατίθενται στο πωλητήριο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ (κτήριο οδού Κριεζώτου 3, Αθήνα ) καθώς επίσης και στα www.dimitrizafiriou.com και @dimitrizafiriou στο Instagram.