REAL LIFE WHO

Claire Wineland: Η ακτιβίστρια και YouTuber που μας έδωσε τεράστια μαθήματα ζωής, έχασε τη μάχη με την κυστική ίνωση


SPAPADIMITRIOU

9 Σεπτεμβρίου 2018

28754258_427794191004112_7179566975234867200_n.jpg

H Claire Wineland ήταν μία κοπέλα διαφορετική από τις άλλες. Παρά τις αμέτρητες δυσκολίες που αντιμετώπιζε καθημερινά, κατάφερε να εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια για την ασθένεια που την ταλαιπωρούσε από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής της: Την κυστική ίνωση.Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα μετά τη μεταμόσχευση πνεύμονα στην οποία υποβλήθηκε, άφησε την τελευταία της πνοή. Ήταν μόλις 21.

"Όταν πεθάνεις, έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά σε όλους, γιατί είσαι παντού", είχε πει στη μητέρα της, το 2017. 

Στα 13 της, ξύπνησε από τεχνητό κώμα διάρκειας 16 ημερών και αποφάσισε να κάνει την αλλαγή που ήθελε να δει στον κόσμο. Ίδρυσε το Claire's Place Foundation και άρχισε να γράφει ένα βιβλίο. Εϊδε τη ζωή με άλλα μάτια και έμαθε να απολαμβάνει την κάθε στιγμή. "Πρέπει να σκέφτεσαι όχι πώς νιώθεις και εάν είσαι ευτυχισμένος, αλλά τι έχεις κάνει στη ζωή σου και εάν είσαι περήφανος για όσα έχεις δώσει", ανέφερε στην ομιλία της στο TEDx, την περασμένη χρονιά.

Αρχικά, η Claire ήταν αποφασισμένη να μην υποβληθεί σε καμία χειρουργική επέμβαση. Ήταν απόλυτα σίγουρη και, επειδή ήταν ενήλικη, οι γονείς της έπρεπε να το σεβαστούν. Τελευτάια στιγμή, όμως, αναθεώρησε. Σκέφτηκε να κάνει μία τελευταία προσπάθεια. 

Για να καταφέρει να μπει στη λίστα αναμονής, η υγεία της θα έπρεπε να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μεν, αλλά να είναι αρκετά ισχυρή ώστε η Wineland να καταφέρει πρώτα να αντέξει την εγχείρηση, κι έπειτα να αναρρώσει. Πολλοί θεώρησαν πως δε θα άντεχε, πως είχε αργήσει πολύ και ότι η μάχη ήταν χαμένη. Εκείνη, χωρίς να πτοείται, παρά τα εμπόδια, ένιωθε έτοιμη και δυνατή. Έκανε τις ασκήσεις που της συνιστούσαν οι γιατροί, έτρωγε καλά και είχε μαζέψει όλη της τη δύναμη.

"Θα τα πούμε στην άλλη πλευρά!!!", έγραψε στους followers της στο Twitter, πριν μπει στο χειρουργείο.

Η διαδικασία κράτησε εννέα ολόκληρες ώρες, αλλά οι ειδικοί ήταν αισιόδοξοι. Όταν επέστρεψε στο δωμάτιό της στο νοσοκομείο, οι πνεύμονές της λειτουργούσαν τέλεια! Η χαρά όλων, όμως, δεν άργησε να μετατραπεί σε φόβο. Η κοπέλα έπαθε εγκεφαλικό και δεν μπόρεσε να επανέλθει από το τεχνητό κώμα που την υπέβαλαν. Η Claire έπρεπε να φύγει - και το έκανε έχοντας δίπλα της τους γονείς της. "Ήταν μαζί της στην πρώτη της ανάσα, και έμειναν εκεί μέχρι την τελευταία", έγραψε στο Facebook η Laura McHolm, διευθύντρια του Caire's Place Foundation.

Βέβαια, η νεαρή είχε πει κάτι πολύ σωστό νωρίτερα. Βρισκόταν όντως παντού, κι ας μην ήταν εκεί. Πρώτα με το ίδρυμά της, που αποτελεί καταφύγιο για άλλους ασθενείς και, στη συνέχεια, δίνοντας ζωή σε δύο επιπλέον ανθρώπους, στους οποίους δώρισε τα όργανά της.

"Να περνάς καλά. Το λέω σοβαρά", δήλωσε στο τελευταίο της βίντεο. "Να διασκεδάζεις τη ζωή σου, γιατί υπάρχει κόσμος που παλεύει σαν τρελός για τη δική του."

 

Διαβάστε επίσης: Πώς είναι να πεθαίνεις online;

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα