REAL LIFE WHO

Emma Watson: Η επιστολή της στη γυναίκα που πέθανε όταν της αρνήθηκαν άμβλωση


The Jennettes

2 Οκτωβρίου 2018

20180304_zaa_d20_897.jpg

H Emma Watson έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στη γυναίκα, της οποίας ο θάνατος ισχυροποίησε το κίνημα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία.Η ινδικής καταγωγής οδοντίατρος, Dr. Savita Halappanavar, ήταν 17 εβδομάδων έγκυος, όταν παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές στη γέννα, οπότε ζήτησε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Γκάλγουει να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Το ιατρικό προσωπικό έκρινε λανθασμένα ότι η ζωή της δεν βρισκόταν σε κίνδυνο, οπότε αρνήθηκε να προχωρήσει με το αίτημά της. Η Halappanavar πέθανε 31 ετών στις 28 Οκτωβρίου του 2012 από τη σηψαιμία που εξαπλώθηκε στο σώμα της. Ο θάνατός της προκάλεσε βαθιές αντιπαραθέσεις, διαμαρτυρίες και πορείες, οι οποίες οδήγησαν στο δημοψήφισμα, κι εν τέλει στην κατάργηση της σχετικής τροποποίησης του Ιρλανδικού Συντάγματος, τον Μάιο του 2018.

Η Emma Watson, γνωστή για την δράση της ως συνήγορος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, απευθύνει την επιστολή στην Halappanavar, γράφοντας: «Δεν ήθελες να γίνεις το πρόσωπο ενός κινήματος, επιθυμούσες μια επέμβαση που θα σου έσωζε τη ζωή». Μέσα στην επιστολή, η οποία ζητήθηκε από το περιοδικό μόδας Porter, η Watson αναφέρει: «Είναι σπάνιο η δικαιοσύνη να υπερισχύσει πραγματικά, για όλους όσων ο θάνατος καταλήγει να συμβολίζει δομική ανισότητα. Ακόμα σπανιότερη είναι μια ιστορική φεμινιστική νίκη, η οποία ενδυναμώνει τη μάχη για καθολική αναπαραγωγική δικαιοσύνη.»

Τον Μάιο, η βρετανίδα ηθοποιός δημοσίευσε ένα tweet, με το οποίο καλούσε τους ανθρώπους να στηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιρλανδικό δημοψήφισμα. «Όταν κυκλοφόρησαν τα νέα για το θάνατό σου το 2012, η επείγουσα κλήση για δράση από τους Ιρλανδούς ακτιβιστές, αντήχησε στον γύρο του κόσμου-να καταργηθεί η όγδοη τροποποίηση του ιρλανδικού συντάγματος», γράφει.

Η Βρετανίδα ηθοποιός, κλείνει την επιστολή της ως εξής: «στη μνήμη σου και προς την απελευθέρωσή μας, συνεχίζουμε τη μάχη για μια αναπαραγωγική δικαιοσύνη»

Διαβάστε επίσης: Ινδονησία:15χρονη φυλακίστηκε επειδή έκανε έκτρωση μετά το βιασμό της