REAL LIFE WHO

Social Hackers Academy: Μιλήσαμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την πρώτη σχολή προγραμματισμού για πρόσφυγες και ανέργους στην Ελλάδα


Χριστίνα Γουδρούπη

29 Νοεμβρίου 2018

1081.jpg

Μην τους δίνεις ψάρια αλλά δίδαξε τους πώς να ψαρεύουν: Αυτή είναι η σκέψη πίσω την πρώτη μη κερδοσκοπική σχολή προγραμματισμού για πρόσφυγες και ανέργους, την Ακαδημία των Social Hackers. Σκοπός της σχολής είναι η εκπαίδευση, η εύρεση εργασίας και η κοινωνική ένταξη προσφύγων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, δηλαδή η παροχή μιας βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης στις ζωές αυτών των ανθρώπων.

"Πριν την δημιουργία του σχολείου, είχαμε βαρεθεί να διαβάζουμε για τις συγκεντρώσεις των προσφύγων και την κατάσταση που ζούσαν οι πρόσφυγες εκεί μέσα", μας εξηγεί η Αγγελίνα, η Υπεύθυνη Ανάπτυξης των Social Hackers Academy. "Επίσης, δε μας άρεσε το γεγονός ότι υπάρχουν 100.000 Έλληνες απόφοιτοι STEM σχολών οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν εργασία γιατί τα πανεπιστήμια δεν τους έδωσαν τα απαιτούμενα εφόδια για να είναι πραγματικά έτοιμοι για την έξοδό τους στην αγορά εργασίας".

Ευτυχώς, τον Σεπτέμβριο του 2017, o Δαμιανός γνώρισε τον αμερικανό επιχειρηματία Mikael Tomas, που προσπαθούσε να ιδρύσει ένα coding school για πρόσφυγες -μια διαδεδομένη πρακτική στις χώρες του εξωτερικού-, και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Λίγο αργότερα έγινε μέλος στην παρέα τους και ο developer Chris Owen, ο οποίος ξεκίνησε να συνεργάζεται μαζί τους ως εθελοντής αλλά κατέληξε ο τρίτος συνιδρυτής του σχολείου.

Πλέον, για τον οργανισμό εργάζονται ο Δαμιανός, η Αγγελίνα και ο Αhmed, που ήταν μαθητής στην πρώτη τάξη και ύστερα ανέλαβε τον ρόλο του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης στο σχολείο. Επίσης, μαζί τους απασχολείται και η Βικτόρια από τη Λιθουανία, μέσω των προγραμμάτων Erasmus+. "Οι καθηγητές μας είναι επαγγελματίες προγραμματιστές και έχουμε χτίσει μια κοινότητα από 29 καθηγητές, που μπορεί να μην παρευρίσκονται σε κάθε μάθημα αλλά είναι πάντα διαθέσιμοι για να λύνουν απορίες και να μοιράζονται νέα με τους μαθητές μας", προσθέτει η Αγγελίνα.

Το σχολείο έρχεται να γεφυρώσει ένα κενό ανάμεσα στη ζήτηση για εργασία υψηλής ειδίκευσης και στην προσφορά εργαζομένων με αυτές τις δεξιότητες. Στους προσφυγικούς κύκλους υπάρχει αναμφίβολα ταλέντο, οπότε το μόνο που έπρεπε να γίνει είναι να εντοπιστεί.

Ως προς τη διαδικασία του εντοπισμού, η Αγγελίνα μας λέει: "Για να ενημερώσουμε σχετικά με το πρόγραμμα χρησιμοποιούμε πολύ το Facebook αλλά και άλλα Social Media, δημοσιεύουμε τα προγράμματα μας σε πλατφόρμες όπου οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση, ενώ είμαστε σε επαφή με σχετικούς οργανισμούς. Παράλληλα, πηγαίνουμε οι ίδιοι σε χώρους όπου συχνάζουν πιθανοί σπουδαστές μας, ενημερώνουμε και αναζητούμε άτομα που είναι κατάλληλα για το πρόγραμμά μας".

Οι μελλοντικοί προγραμματιστές διδάσκονται πολλές τεχνικές δεξιότητες (όπως JavaScript, HTML, CSS, Node, Angular, Express και Databasing σε MySQL/MongoDB). Εκτός από αυτά όμως, αποκτούν εφόδια όπως η λογική επίλυσης προβλημάτων (problem solving) και η επαφή με επιτυχημένους επαγγελματίες του χώρου, που τους προσφέρουν εθελοντικά συμβουλευτική υποστήριξη. Μετά το 7μηνο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές μπορούν να απασχοληθούν σαν προγραμματιστές σε εταιρίες ή να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

"Έχουμε χτίσει επαφές με διάφορες εταιρίες στην Αθήνα, οι οποίες μας επικοινωνούν τις ανάγκες τους σε προγραμματιστές και τους συνδέουμε με τους μαθητές μας", λέει η Αγγελίνα."Η προσέγγιση των εταιριών γίνεται μέσω στοιχείων επικοινωνίας που συλλέγουμε ή επαφών που έχουμε αποκτήσει." Όταν τη ρωτάμε αν έχει τύχει να αντιμετωπίσουν κάποιο περιστατικό ρατσισμού, μας εξηγεί: "Αντιμετωπίσαμε κάποιες τέτοιες νοοτροπίες αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό, ώστε να είναι ανασταλτικός παράγοντας να μην διατηρήσουμε κάποια επαφή".

Σε σχέση με τις ιστορίες των ανθρώπων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και με τις εκπλήξεις που έχουν συναντήσει, μας λέει: "Όλοι οι μαθητές μας είναι αξιόλογοι και αξίζει να ακουστούν οι ιστορίες και η πρόοδος που κάνουν, αλλά ιδιαίτερα οι μαθητές που δεν έχουν καμία εμπειρία με προγραμματισμό και είναι πρόθυμοι να μάθουν και να προσπαθήσουν, μας εκπλήσσουν ευχάριστα καθημερινά! Η αφοσίωση και η επιμονή να καταλάβουν λεπτομέρειες του κώδικα μας εμπνέει και μας παρακινεί να δώσουμε αυτήν την ευκαιρία σε ακόμα περισσοτέρους ωφελουμενους".

Πώς όμως χρηματοδοτείται αυτό το εγχείρημα και πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος;

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τις δωρεές. "Είτε μέσω του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των εταιριών, είτε μέσω των ιδρυμάτων που υποστηρίζουν εμάς και την δράση μας, είτε ιδιωτικών δωρεών. Επίσης, καθώς εξοπλίζουμε τους μαθητές μας με laptop και άλλο τεχνικό εξοπλισμό, δεχόμαστε και δωρεές σε είδος, κυρίως από ιδιώτες", λέει η Αγγελίνα.

"Έχουμε δίπλα μας και μια ομάδα από 10 περίπου εθελοντές που μας βοηθούν σε διάφορες θέσεις, Marketing, Human Resources και Administration και συμβάλουν σημαντικά στο να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες". Αυτή τη στιγμή, η σχολή προσπαθεί να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του προγράμματός της για την επόμενη χρονιά, μέσω crowdfunding, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό. Στόχος είναι να μαζευτούν 32.292 ευρώ, για να τρέξουν 5 τμήματα μαθημάτων προγραμματισμού, 20 μαθήματα χρήσης Η/Υ και 6 μαθήματα Wordpress. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την καμπάνια εδώ.

Οι σημερινοί πρόσφυγες και άνεργοι, οι αυριανοί προγραμματιστές: Γίνε μέρος της λύσης

Website: http://socialhackersacademy.org

Facebook: https://www.facebook.com/socialhackersacademy/

Instagram: https://www.instagram.com/socialhackersacademy/

Twitter: https://twitter.com/sochackacademy

Hashtags: #togetherwecandoanything