REAL LIFE WHO

Πέθανε η γιαγιά-σύμβολο της Λέσβου που τάιζε τα προσφυγόπουλα


The Jennettes

16 Ιανουαρίου 2019

lesbos-oi-giagiades-pou-taizoun-to-mwro-prosfugopoulo.w_l_0.jpg

Το 2015, μια φωτογραφία με τρεις γιαγιάδες που φροντίζουν ένα προσφυγόπουλο, έκανε το γύρο του διαδικτύου. Οι τρεις αυτές γιαγιάδες έγιναν σύμβολο της αλλυλεγγύης και της ανθρωπιάς που έδειξαν οι άνθρωποι της Λέσβου στους Σύριους πρόσφυγες που περνούσαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια εκείνη και την επόμενη χρονιά.

Σήμερα, η Μαρίτσα Μαυραπίδη, η μια από αυτές τις γιαγιάδες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Οι συγχωριανοί της θα της πουν το τελευταίο αντίο την Πέμπτη, στη Σκάλα Συκαμιάς. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Σαρόγλου, δήλωσε: «θα τη θυμόμαστε πάντα, μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους».

Η Μαρίτσα Μαυραπίδη και οι φίλες της, η 86χρονη Μηλίτσα (Αιμιλία), και η 91χρονη Ευστρατία Μαυραπίδη, έγιναν σύμβολα της εθελοντικής προσφοράς της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικός φακός του Λευτέρη Παρτσάλη τις απαθανάτισε ενώ τάιζαν ένα μωρό. την ώρα που η μητέρα του αλλάζει ρούχα. Η ίδια η Μαρίτσα, μιλώντας για το περιστατικό, είπε:

«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα»

Αυτή η κίνηση αποτέλεσε την αφορμή να τις προτείνουν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.

Πηγή φωτογραφιών: www.lesvosnews.net

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα