REAL LIFE WHO

Malala Yousafzai: Το κορίτσι που πυροβολήθηκε επειδή ήθελε να πάει σχολείο


3 Μαρτίου 2019

20170410_zaa_d20_327_1.jpg

Στις 9 Οκτωβρίου 2012 στη βόρειο Πακιστάν συνέβη ένα περιστατικό που συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα. Ένα κορίτσι 15 ετών πυροβολείται στο κεφάλι από Ταλιμπάν ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο. Ο λόγος της συγκεκριμένης επίθεσης ήταν επειδή το κορίτσι, η Malala Yousafzai, πήγε ενάντια στις προσταγές των Ταλιμπάν, που δεν ήθελα τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο και επειδή μαχόταν υπέρ του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

 

 

Η Malala Yousafzai γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν. Η πρώτη της εκπαίδευση της δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Όταν έγινε 11 ετών ξεκίνησε να γράφει, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, σε ένα τετράδιο όπου περιέγραφε τη ζωή της στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Εξέφραζε έντονα τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών να μορφώνονται. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια έδωσε αρκετές συνεντεύξεις σε διάφορα μέρη, στις οποίες υποστήριζε πως τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.

Οι Ταλιμπάν είχαν αρχίσει ήδη να τρομοκρατούν τις κοπέλες που ήθελαν να μορφωθούν, με αποτέλεσμα πολλές να ζουν με το φόβο πως κάτι κακό μπορεί να τους συμβεί απλά και μόνο επειδή πηγαίνανε σχολείο.

Ήταν το 2012 στις 9 Οκτωβρίου όταν ένας άνδρας ανέβηκε στο σχολικό λεωφορείο και ρώτησε ποια είναι η Malala. Στη συνέχεια την πυροβόλησε 3 φορές και η μια σφαίρα διαπέρασε το αριστερό της μάτι και καρφώθηκε στον ώμο της, ενώ οι άλλες δύο, χτύπησαν στα χέρια των κοριτσιών που κάθονταν δίπλα της. Η Malala μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην Αγγλία, όπου χρειάστηκαν πολλά χειρουργεία, φυσιοθεραπείες για να μπορέσει να γίνει καλά. Εκείνη και η οικογένειά της εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αγγλία, καθώς κρίθηκε, ότι εκεί θα ήταν περισσότερο ασφαλείς.

 

 

Το 2013 έγραψε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Με λένε Μαλάλα», στο οποίο διηγείται όσα έζησε, μέχρι τη στιγμή που βγήκε από το νοσοκομείο. Την επόμενη χρονιά της απονεμήθηκε το Nobel Ειρήνης και έγινε το νεαρότερο κορίτσι που παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο.

Η Malala έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ δεν σταματά να μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Έχει επίσης ιδρύσει το Malala Fund που έχει στόχο να προωθήσει την εκπαίδευση των παιδιών σε χώρες που δεν είναι διαδεδομένη, και να στηρίξει γενικά τα δικαιώματα τους στη μόρφωση.

Η ιστορία της αποτελεί παράδειγμα σε όλους εμάς που πολλές φορές σκεφτόμαστε την εκπαίδευση σαν αγγαρεία, αγνοώντας πως είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα.