REAL LIFE WHO

Noelia Morales: Η δημιουργός εσωρούχων για γυναίκες με μαστεκτομή που εμπνέεται από πορτραίτα του Helmut Newton


Εύα Καραμπάτσου

25 Οκτωβρίου 2019

Noelia Morales: Η δημιουργός εσωρούχων για γυναίκες με μαστεκτομή που εμπνέεται από πορτραίτα του Helmut Newton

To brand εσωρούχων, Anna Bonny, με έδρα τη Βαρκελώνη, δημιούργησε η Noelia Morales, με αισθησιακά patches για τη μαστεκτομή, για γυναίκες που έχουν υποφέρει από Καρκίνο του Μαστού. Τα σχέδια είναι εμπνευσμένα από πορτραίτα του Helmut Newton.

Τα εσώρουχα αυτού του brand δημιουργήθηκαν  από τη Noelia Morales, η οποία είχε διαγνωστεί με Καρκίνο του Μαστού και υπεβλήθη και σε μονόπλευρη μαστεκτομή. «Ήξερα από την αρχή της διάγνωσής μου, ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης δεν θα ήταν εύκολη. Ήξερα, όμως, ότι θα βρω έναν τρόπο να έρθω σε συμφωνία με το σώμα μου στη νέα του μορφή», έχει πει χαρακτηριστικά η Morales. 


Η σχεδιάστρια, δυσαρεστημένη με τα εσώρουχα και μαγιό, που υπήρχαν στην αγορά για μετά τη μαστεκτομή, αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. «Ο καρκίνος του μαστού μας φέρνει σ´ έναν αισθητικό κόσμο που δεν είναι καθόλου σύγχρονος, δεν είναι μοντέρνος και έχει ως στόχο να “προσποιείται” ότι έχετε κάτι ενώ δεν το έχετε. Ο καρκίνος του μαστού σας φέρνει σε έναν αισθητικό κόσμο που δεν είναι σύγχρονος, δεν είναι μοντέρνος και έχει ως στόχο να «προσποιείται» ότι έχετε κάτι ενώ δεν το έχετε», έχει πει η Morales. Οι πειραματισμοί της ξεκίνησαν με την αγορά ενός ολοκαίνουριου σουτιέν La Perla. «Το έκοψα στα δύο. Όταν το έβαλα, το υγιές στήθος ήταν έξω, γυμνό, και κάλυψα το «χάος» με το όμορφο μετάξι του σουτιέν», είπε η Morales. Η σχεδιάστρια βρήκε τον εαυτό της να συμπαθεί αυτό που είδε στον καθρέφτη για πρώτη φορά από μήνες.

Το "Anna Bonny", γεννήθηκε από το πορτρέτο του Helmout Newton 1983, της Παλόμα Πικάσο, που φορούσε ένα μονόκλ, καθώς και μετά από μια εκτεταμένη έρευνα για την Anne Bonny (γυναίκα πειρατής του 17ου αιώνα). «Όταν περνούσα τον καρκίνο μου, δεν ταυτιζόμουν με όλες τις μεταφορές που περιβάλλουν την ασθένειά μου - όπως "επιζώντες" και "πολεμιστές". Για να εξηγήσω στο παιδί μου και στην οικογένειά μου τι συνέβαινε, χρησιμοποίησα τη μεταφορά της «περιπέτειας». Η Anne Bonny ήταν μία περιπετειώδης γυναίκα. Κι εγώ αντί να τη σκεφτώ μ' ένα μάτι, τη φανταζόμουν μ' ένα στήθος».

Λόγω της ευαισθησίας του ουλώδους ιστού όπου αφαιρερείται μετά τη μαστεκτομή, το "Anna Bonny" χρησιμοποιεί μόνο τα καλύτερα υλικά, όπως το καθαρό βρετανικό μετάξι, το βιολογικό βαμβάκι και το κασμίρ "Loro Piana". Σε αποχρώσεις όπως "περλέ",  "ροζ" και  "βαθύ μπλε", τα συγκεκριμένα εσώρουχα παρέχουν έναν αέρα κομψότητας. «Σκέφτηκα αν πρόκειται να κάνω ένα εσώρουχο για το στήθος, τουλάχιστον να είναι υψηλής ραπτικής», είπε αστειυόμενη η Morales. Τον περασμένο Απρίλιο, το Anna Bonny" απέσπασε το Grand Prix της Swarovski στο Φεστιβάλ Hyères και η Morales έχει τις καλύτερες φιλοδοξίες, εργαζόμενη πλέον σε μια νέα συλλογή στα ateliers της Chanel, η οποία πρόκειται να αποκαλυφθεί στο Hyères 2020.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/AnnaBonny