WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Τι να κάνουν οι νέες γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Τι να κάνουν οι νέες γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο

Ο μαστός είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του γυναικείου σώματος και σε αυτόν αντανακλώνται οι επιδράσεις του περιβάλλοντος και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, προκαλώντας ενοχλήσεις που μπορεί να εκτείνονται από μια φλεγμονή μέχρι και έναν καρκίνο. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για αυτές. Η συχνότητα εμφάνισης του διαφέρει από χώρα σε χώρα, εντοπίζεται στις μεσήλικες γυναίκες και αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας. 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων του καρκίνου το μαστού θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν οι γυναίκες παίρνανε τα κατάλληλα μέτρα. Παρακάτω θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψαριών, καθώς επίσης και η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης D, ασβεστίου και φυτοοιστρογόνων, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και η πρόσληψη κορεσμένου ζωικού λίπους έχουν πιθανή αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι παθήσεις που οφείλονται σε μη υγιεινή διατροφή, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο συσχετίζονται ισχυρά με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ένα διατροφικό πρότυπο που φαίνεται πως πως συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η μεσογειακή διατροφή. Η ανάλυση των τροφίμων που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διατροφή ανέδειξε την παρουσία διάφορων προστατευτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο, η ισορροπημένη αναλογία των ω-3 και ω-6 απαραίτητων λιπαρών οξέων, η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, διάφορα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες Ε και C. Οι περισσότερες από τις παραπάνω ουσίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σε γενικές γραμμές, τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η περιορισμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και η αυξημένη κατανάλωση ψαριών, η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και σπόρων, η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η μέτρια κατανάλωση κρασιού και η χρήση του ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους.

Η σημαντική πρόσληψη βάρους του σώματος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος των γυναικών με υπερβολικό βάρος σώματος για καρκίνο του μαστού είναι μεγαλύτερος μετά την ηλικία των 50 ετών κατά την εμμηνοπαυσιακή φάση. Οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να χάσουν τα περιττά κιλά και να έχουν φυσιολογικό βάρος, πετυχαίνουν μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού. 

Η σωματική άσκηση συμβάλει στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που κάνουν γρήγορο περπάτημα κάθε εβδομάδα για 2 ώρες επωφελούνται από μια μείωση του κινδύνου που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού της τάξης του 20%. Ποτέ δεν είναι αργά για μια γυναίκα να αρχίσει να ασκείται είτε με το περπάτημα είτε με κάποιον άλλο τρόπο. 

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι σπανιότερος στις µητέρες που θηλάζουν για περισσότερο από 2 χρόνια τα παιδιά τους.

Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει ταυτιστεί με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ, σε μια το πολύ μερίδα καθημερινά.

Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Το American Institute Cancer Research  εκτιμά πως αν καταναλώναμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, θα είχαμε μια μείωση του ρίσκου για εκδήλωση καρκίνου γενικά, έως και 20%.

Τέλος στην έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αυτοεξέταση. Στη χώρα μας οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ανακαλύπτονται από τις ίδιες τις γυναίκες. 

Η πρόληψη είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν είναι υπόθεση ενός, είναι υπόθεση όλων. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.