REAL LIFE WHO

John F. Kennedy: 56 χρόνια από την πιο πολυσυζητημένη δολοφονία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ


The Jennettes

22 Νοεμβρίου 2019

John F. Kennedy: 56 χρόνια από την πιο πολυσυζητημένη δολοφονία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Σαν σήμερα, πριν από 56 χρόνια, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, δολοφονείται ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο John Fitzgerald Kennedy, σε ηλικία μόλις 46 ετών.

O Αμερικανός Πρόεδρος πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ βρισκόταν στο Ντάλας συνοδεία αυτοκινητοπομπής. Η σφαίρα προκάλεσε μοιραίο τραύμα στον εγκέφαλό του. Πλάι στον Kennedy, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρισκόταν η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθούσε ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον. 

Κάποιοι είχαν πει τότε πως μαζί του σκοτώθηκε και το περίφημο Αμερικανικό Όνειρο, η ελπίδα να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα καλύτερο μέρος, με λιγότερη φτώχεια και ρατσισμό και περισσότερη δημοκρατία. Ακόμα περισσότερο, κάποιοι ισχυρίζονται πως οι σφαίρες που δέχτηκε ο Κένεντι εκείνο το μεσημέρι στο Ντάλας σκότωσαν και την προσδοκία για να γίνει ολόκληρος ο ψυχροπολεμικός κόσμος της δεκαετίας του ’60 ένα πιο ασφαλές μέρος. 

Ο Κένεντι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Parkland. Εισήχθη στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών και στη συνέχεια στο χειρουργείο, παρουσία μόνο ιατρών και νοσηλευτών. Η Τζάκι βρισκόταν στο νοσοκομείο, εκτός όμως του χειρουργικού δωματίου, όπου το ιατρικό προσωπικό προσπαθούσε να επαναφέρει στη ζωή τον σύζυγό της. Οι γιατροί ανακοίνωσαν το θάνατο του Αμερικανού Προέδρου στη μία το μεσημέρι.

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε το κτίριο του Αποθετηρίου και άρχισε να το ερευνά, μη δίνοντας προς στιγμήν σημασία σε έναν νεαρό μαυροντυμένο υπάλληλο που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου.

Η επίσκεψη του Προέδρου Κένεντι στην Πολιτεία του Τέξας είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο πριν προκειμένου οι εκεί δημόσιες εμφανίσεις του, να επιφέρουν αφενός μεν κάποια έσοδα στους Δημοκρατικούς, αφετέρου να συγκεντρώσουν περισσότερους ψηφοφόρους για τις επικείμενες εκλογές του επομένου έτους.

Ο άνθρωπος που του αφαίρεσε τη ζωή σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ο Lee Harvey Oswald, άποψη η οποία ωστόσο αμφισβητείται με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το θάνατό του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα, 56 χρόνια μετά το θάνατό του, τη μνήμη του.

Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Μόνο μία αξιόπιστη μαρτυρία υπάρχει για το γεγονός: μία ερασιτεχνική ταινία διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό ώστε ανά τα χρόνια να προκύπτουν νέες συνωμοσιολογικές θεωρίες γύρω από τη δολοφονία Κένεντι.

Ο Τζον Κένεντι έκανε σπουδές στο Χάρβαρντ και το Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο ναυτικό ως κυβερνήτης τορπιλακάτου. Για τη γενναιότητα που επέδειξε διασώζοντας το πλήρωμά του τού απενεμήθη το Αριστείο Ανδρείας. Εξελέγη με τους Δημοκρατικούς μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1947 και γερουσιαστής το 1952. Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε τη Ζακλίν (Τζάκι) Λι Μπουβιέ, η οποία του χάρισε τρία παιδιά. Το 1960 ήταν ο πιο νεαρός και ο πρώτος καθολικός πολιτικός που είχε κατακτήσει ποτέ το αξίωμα του Προέδρου, αν και η νίκη ήταν οριακή. Ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 1961.

Υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, άσκησε πιέσεις σε κυβερνήτες και νομοθετικά σώματα, ώστε να εκλείψουν οι φυλετικές διακρίσεις, ειδικά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, όπου ο ρατσισμός ήταν έντονος στις πολιτείες του Νότου. Το πόσο σκληρός διαπραγματευτής υπήρξε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής το έδειξε στη διάρκεια της κρίσης με την Κούβα το 1962. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images