REAL LIFE WHO

H ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση θα είναι πάντα ένας σύγχρονος μύθος- "Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός"


Έλενα Κρητικού

20 Ιανουαρίου 2020

H ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση θα είναι πάντα ένας σύγχρονος μύθος- "Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός"

Ο άνθρωπος που έβλεπε πάντα μπροστά από την εποχή του γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1906. Ο λόγος για τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν ολόκληρο μύθο γύρω από το όνομά του με όπλα την ευφυΐα και την επιχειρηματική του οξυδέρκεια.

Διορατικότητα, τόλμη, αποφασιστικότητα. Αυτά είναι ίσως, τα τρία επίθετα που θα χαρακτήριζαν με επιτυχία, τον Αριστοτέλη Ωνάση σήμερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός πως η μεγάλη ναυτική εφημερίδα Loyds List του Λονδίνου αναγνώρισε την εξαιρετική δυναμική και το έργο του το 2000, ανακηρύσσοντάς τον σε «κορυφαία προσωπικότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας για τον 20ο αιώνα».

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποτέλεσε αναμφίβολα, έναν από τους πιο επιτυχημένους εφοπλιστές του κόσμου. Το μεγαλύτερο ίσως, στοίχημα με τον εαυτό του ήταν πως κατάφερε να στήσει από το μηδέν έναν στόλο από πετρελαιοφόρα και φορτηγά, που χαρακτηρίστηκε μεγαλύτερος από τους εθνικούς στόλους πολλών κρατών. Ο μύθος που έστησε γύρω από το όνομά του δεν θεμελιώθηκε μόνο πάνω στην επιχειρηματικότητα του, αλλά και στο γεγονός ότι λειτουργούσε πάντα με αρκετή προνοητικότητα.

Στα δεκαέξι του χρόνια, ο Αριστοτέλης Ωνάσης μένει χωρίς πατρίδα, καθώς βλέπει τη Σμύρνη να καίγεται από τη γέφυρα ενός πλοίου. Ο ίδιος φτάνει στην Αθήνα και έναν χρόνο μετά, το 1923 ταξιδεύει με διαβατήριο χωρίς εθνικότητα για την Αργεντινή. Ξεκινώντας με λίγα δολάρια στην τσέπη, κάνει αρκετές δουλειές, όπως λαντζιέρης, νυχτοφύλακας, υπάλληλος σε πλυντήριο, ενώ παράλληλα μαθαίνει ξένες γλώσσες. Ο ίδιος δεν παραιτείται ποτέ, μόνο γεμίζει με ιδέες και όνειρα για ένα μέλλον που θα ταιριάξει περισσότερο στο δυναμικό προφίλ του.

Μέχρι την ηλικία των 25, έχει καταφέρει να βρεθεί πιο κοντά στο όνειρό του, καθώς βγάζει το πρώτο του εκατομμύριο, το οποίο έμελλε να γίνει οιωνός μιας τεράστιας περιουσίας. Το 1931, γίνεται υποπρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες, γεγονός που τον ώθησε γρήγορα προς τη ναυτιλία. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία πέρα από τη δημιουργία δικών του δεξαμενόπλοιων ανά την υφήλιο, είναι το γεγονός πως ο Ωνάσης βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, σε μια ασταμάτητη αφύπνιση.

Κάπου ανάμεσα στο Παρίσι, το Μπουένος Άιρες, το Μόντε Κάρλο, το Μοντεβιδέο

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα μπορούσε να λέγεται αλλιώς, πολίτης του κόσμου. Παθιασμένος με τα ταξίδια και τις προκλήσεις, ζει ταυτόχρονα στο Παρίσι, το Μπουένος Άιρες, το Μόντε Κάρλο, το Μοντεβιδέο. Τελικά, το 1940 αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη από όπου διαχειρίζεται τον στόλο του με επιτυχία. Δημιουργώντας τη βάση ενός παντοδύναμου στόλου, στρέφεται ξανά στη ναυπήγηση μεγάλων δεξαμενόπλοιων.

"Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός"

Οι μελλοντικές επιχειρηματικές επιτυχίες του Αριστοτέλη Ωνάση δεν έχουν τελειωμό, καθώς ακόμη και οι εχθροί του αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι ο ίδιος ανοίγει νέους δρόμους στην ελληνική ναυτιλία. Ανάμεσα σε όσα τον ξεχώρισαν, υπήρξε και το γεγονός ότι έγινε ο ένας από τους δύο ιδιώτες στον κόσμο με δική του αεροπορική εταιρεία, αλλά και το ότι αγόρασε ένα άγονο νησί που το μετέτρεψε στον ιδιωτικό του επίγειο παράδεισο, τον Σκορπιό.

Βίος, Έρωτας και Πολιτεία

Ο Ωνάσης κάνει πολυτάραχες σχέσεις με διάσημες γυναίκες, όπως οι Marilyn Monroe, Claudia Muzio, Geraldine Spreckels, Veronica Lake, Evita Perón, Greta Garbο. Ο ίδιος παίρνει επίσημα διαζύγιο από τον πρώτο του γάμο το 1960 ενώ είχε ήδη έρθει στη ζωή του η Μαρία Κάλλας. Ο φλογερός τους έρωτας ποτέ δεν κατέληξε σε γάμο, ενώ εκείνος παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1968 με τη Jackie Jennedy.

«Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία απολύτως σημασία»

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε ίσως, ο μεγαλύτερος έρωτας στη ζωή του, καθώς ούτε η παρουσία της συζύγου του, Τίνας Λιβανού, δεν απασχόλησε τον Ωνάση από το να επικεντρωθεί στον στόχο του. Ο ερωτισμός ανάμεσα τους ήταν ορατός, όπως και οι έντονοι καυγάδες. Το μεγάλο τους πάθος ερχόταν σε αντίθεση με τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα και των δύο, ερχόμενοι πολλές φορές σε έντονες ρήξεις που τελικά δεν τους οδήγησαν ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας.

Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους που κόστισε τη ζωή στον γιο του, Αλέξανδρο, όλα αρχίζουν να καταρρέουν στον κόσμο του Αριστοτέλη Ωνάση, ακόμη και τα επιχειρηματικά του κέρδη. Έχοντας χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή, ο Έλληνας μεγιστάνας προσβάλλεται από μυασθένεια και αποσύρεται στον Σκορπιό. Το μεγάλο επιχειρηματικό μυαλό φεύγει από τη ζωή στις 15 Μαρτίου του 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού, αφήνοντας πίσω ως μοναδική κληρονόμο της αμύθητης περιουσίας του την εγγονή του, Αθηνά.

Παρά τις μεγάλες απώλειες στη ζωή του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα είναι πάντα στη μνήμη μας, ως ο άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή και τον εαυτό του και γνώριζε πώς να διώχνει μακριά κάθε αρνητική σκέψη. Αξίζει να κλείσουμε το αφιέρωμα στη ζωή του με τα λόγια που είπε ο ίδιος κάποτε:

«Φρόντιζε το σώμα σου. Να είσαι, όσο καλός γίνεται μαζί του. Να μη σε απασχολούν οι λεπτομέρειες. Κοίτα εμένα, δεν υπάρχει τίποτα από τον Έλληνα θεό στην εμφάνισή μου. Αλλά δεν έχασα τον χρόνο μου κλαίγοντας για τις δυσάρεστες πτυχές του εαυτού μου. Και να θυμάσαι, τα πράγματα είναι μόνο, όσο άσχημα, πιστεύεις εσύ ότι είναι».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: greekcitytimes