REAL LIFE WHO

Nancy Pelosi: Τι σημαίνει για τις γυναίκες η κίνηση να σκίσει την ομιλία Τrump


Μάρθα Κουμπάνη

5 Φεβρουαρίου 2020

Nancy Pelosi: Τι σημαίνει για τις γυναίκες η κίνηση να σκίσει την ομιλία Τrump

Η Nancy Pelosi  δεν είναι απλά μία ακόμα Αμερικανίδα πολιτικός. Η ισχυρή γυναίκα των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι τρίτος πολιτειακός παράγοντας των ΗΠΑ, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Πρόκειται για μια θέση την οποία γνωρίζει καλά, αφού είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Speaker) από το 2007 μέχρι το 2010.

Στην εκλογική της περιφέρεια, του Σαν Φρανσίσκο, η Νάνσι Πελόζι θεωρείται μετριοπαθής. Υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η 79χρονη σήμερα, Nancy Pelosi είναι μητέρα πέντε παιδιών και παιδί ιταλο-αμερικανικής οικογένειας. Η Νάνσι Ντ’ Αλεσάντρο γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1940 στη Βαλτιμόρη ενώ ο πατέρας της και ο αδελφός της υπήρξαν δήμαρχοι της γενέτειράς της.

Αποφοίτησε από το Trinity College της Ουάσινγκτον και εγκαταστάθηκε με τον σύζυγό της, Φρανκ Πελόζι, στο Σαν Φρανσίσκο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι εκείνη που έρχεται αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ανακοινώνει τη διαδικασία για την αποπομπή του.

Ωστόσο, στο παρελθόν η Pelosi είχε ταχθεί εναντίον της διαδικασίας καθαίρεσης του αμερικανού προέδρου, δηλώνοντας πως δεν αποκλείει τη μεταβολή της θέσης αυτής, αν εμφανίζονταν στοιχεία που να επιβαρύνουν τη θέση του.

Σήμερα έγραψε ιστορία με την κίνηση της να σκίσει επιδεικτικά την ομιλία του Trump, μπροστά στις κάμερες και με τα βλέμματα της Αμερικής στραμμένα επάνω της.

jenny.gr

Αργότερα, η Πελόζι είπε για το περιστατικό πως ήταν «το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές».

Όπως είναι φυσικό τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά με αυτή της τη χειρονομία, ενώ ο Λευκός Οίκος την κατηγορεί  ότι «έσκισε» συμβολικά έναν βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα βρέφος που επέζησε μετά την πρόωρη γέννησή του έπειτα από 21 εβδομάδες, ή ακόμη την οικογένεια της Κέιλα Μάλερ, που θρηνεί τον θάνατό της στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ήταν μία από τις προσκεκλημένες στην ομιλία.

Από την άλλη, για τις γυναίκες η συμβολική της κίνηση να σκίσει την ομιλία του Αμερικανού προέδρου και μαζί τις σκληροπυρηνικές απόψεις του είναι αξιέπαινη.

Στην εν λόγω ομιλία άλλωστε, ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλούσε για πόλεμο κατά των αμβλώσεων, ένα απαράβατο δικαίωμα της κάθε γυναίκας, να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της.

Όχι μόνο η αποφασιστικά τολμηρή στάση της Pelosi να του αντιταχθεί σήμερα, ανοίγοντας το φάκελο με τον λόγο του και καταστρέφοντας τον, αλλά και όλες οι προηγούμενες φορές που πήγε κόντρα στις αναχρονιστικές και συντηρητικές αντιλήψεις καθώς και την απαράδεκτη στάση του απέναντι στο γυναικείο φύλο, ενέπνευσε τις γυναίκες. Μία γυναίκα δυναμική, μητέρα, με μία λαμπρή πορεία στην πολιτική, μία γυναίκα με πολλούς ρόλους, από αυτούς στους οποίους καλούσαμε να ανταπεξέλθουμε όλες καθημερινά.

Πλέον βλέπουν σε εκείνη μία σύγχρονη πολιτική ηρωίδα, η οποία θέλει και μπορεί να τις εκπροσωπήσει πολύ πέρα από την Αμερική, στον κόσμο.