Μιχάλης Σεΐτης: Ο κορυφαίος Έλληνας παραολυμπιονίκης αποκαλύπτει μυστικά επιτυχίας πριν αγγίξει μία ακόμη κορυφή

Έλενα Κρητικού
Δευτέρα 24 Φεβρουάριος 2020

Ο παραολυμπιονίκης του στίβου, Μιχάλης Σεΐτης ξεκίνησε να αγαπάει τον αθλητισμό από την ηλικία των πέντε ετών. Μπορεί στα μάτια του να ήταν τότε μία μορφή παιχνιδιού αλλά το γεγονός ότι κατάλαβε από πολύ νωρίς τι πραγματικά ήθελε να κάνει στη ζωή του, είναι αυτό που τον κατατάσσει σήμερα στη λίστα με τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές του στίβου παραολυμπιονικών και κατόχους παγκόσμιων ρεκόρ. 

Ανάμεσα στους αθλητές που τον ενέπνευσαν κατά τα πρώτα του βήματα στον χώρο του αθλητισμού, είναι ο Λάμπρος Παπακώστας, ο προπονητής του και αθλητής, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Κώστας Κεντέρης. Από τα πρώτα λεπτά της συνομιλίας μας μαζί του, καταλάβαμε ότι ο Μιχάλης Σεΐτης πρώτα ονειρεύεται, μετά στοχεύει και στη συνέχεια, κάνει τα πάντα για να επιτύχει αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Μία τυπική του ημέρα ξεκινάει με ένα πλούσιο πρωινό, με παγοθεραπεία ή μασάζ και διαρκείς προπονήσεις. Όταν τον ρωτήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις πιο επιτυχημένες στιγμές της καριέρας του, συγκρατήσαμε τη μεγαλύτερο του κατόρθωμα. «Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν ο χρόνος αποκατάστασης που είχα από το ατύχημα, τρεις μήνες μετά έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα. Θεωρώ πως αυτή είναι η μεγαλύτερη μου επιτυχία μέχρι σήμερα». 

Ο ίδιος φυσικά, θυμάται και τις υπόλοιπες θριαμβευτικές του νίκες. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 έκανε δύο παγκόσμια ρεκόρ. Το 2017 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου παραολυμπιονικών στο Λονδίνο στα 400μ και το ασημένιο στα 200μ, ενώ το 2019 το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Ντουμπάι.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι υπάρχουν εμπόδια στη ζωή μας και στο πώς θα έπρεπε να τα ξεπερνάμε, ο ίδιος απαντά με αφοπλιστικότητα. «Ο δρόμος γενικά, είναι στρωμένος με εμπόδια. Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς δυσκολίες. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και ο χρόνος αντανακλαστικών που έχουμε, δηλαδή πρέπει να υπάρχει άμεση αντίδραση». 

Περνώντας στο σπουδαίο κεφάλαιο των Παραολυμπιακών του Τόκιο 2020, ο παραολυμπιονίκης εστιάζει στην προετοιμασία του αγώνα και στη σκληρή δουλειά όλων των αθλητών για τον δρόμο μέχρι εκεί. Τι είναι όμως, αυτό που χρειάζεται περισσότερο για να έρθει κανείς πιο κοντά στη νίκη; «Εγώ δουλεύω όσο πιο πολύ μπορώ, όντας επικεντρωμένος σε αυτόν τον στόχο. Το μοναδικό πράγμα που έχω στο μυαλό μου αυτό το διάστημα, είναι να κάνω σωστά τις προπονήσεις μου, να έχω σωστή διατροφή και γενικά, να είμαι συγκεντρωμένος 100% σε αυτό που κάνω». 

Όπως προσθέτει ο αθλητής που εμπνέει σήμερα κάθε νέο, «Οι προπονήσεις πρέπει να είναι όλες καλές και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην αρρωστήσουμε γιατί μετά, όλα πηγαίνουν πίσω». Γι' αυτόν τον λόγο, πολλές από τις προετοιμασίες του γίνονται στο εξωτερικό. «Οι προπονήσεις στην Ελλάδα είναι δύσκολες με αυτόν τον καιρό, πρόσφατα είχα πάει Νότια Αφρική επειδή έχει καλό καιρό ενώ τον Απρίλιο θα πάμε Τενερίφη. Αν ο καιρός δεν είναι καλός, είναι επικίνδυνο για τους μυς και δεν μπορείς να τρέξεις γρήγορα». 

Μιλώντας για τα στηρίγματά του στη μεγάλη του προετοιμασία για το Τόκιο, ο Μιχάλης Σεΐτης αναφέρει το έργο του προσθετικού του, αλλά και την τεράστια συμβολή της Εθνικής Τράπεζας που είναι μεγάλος χορηγός στην προσπάθεια του.

«Αυτό που κάνω, απαιτεί πολλά έξοδα και η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να με στηρίξει πολύ στη διαδρομή μου μέχρι το Τόκιο». Οι αθλητικές διακρίσεις του παραολυμπιονίκη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ίδιος αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά με δύναμη ψυχής, θέληση και προσήλωση στον στόχο, ώθησαν την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να τον στηρίξει, όπως άλλωστε κάνει διαχρονικά με τον αθλητισμό και τις πολιτισμικές αξίες που εκφράζει το αθλητικό ιδεώδες. 

Για όλα τα παραπάνω, χρειάζονται όμως και κάποια extra μυστικά επιτυχίας και ζητήσαμε από τον κορυφαίο παραολυμπιονίκη να τα μοιραστεί μαζί μας. «Για να επιτύχεις τον στόχο σου, δεν αρκεί να είσαι μόνο γυμνασμένος και καλά προετοιμασμένος. Πρέπει όλα να γίνουν τέλεια παρόλη την πίεση και το άγχος. Πρέπει να αποφύγεις οποιοδήποτε λάθος για να γίνεις πρωταθλητής. Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι οι ιδανικές, πρέπει όμως να προσαρμοστείς για να τα κάνεις όλα αρμονικά».

Στην ερώτηση γύρω από το πώς ορίζεται η τελειότητα, ο ίδιος μάς απαντά: «Πρώτα απ' όλα, πρέπει να κάνεις καλή εκκίνηση, να συνεχίζεις να τρέχεις όπως στα πρώτα 50 μέτρα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι στο τέλος, όσο πλησιάζεις προς το τέλος της γραμμής. Εκεί πρέπει να εναρμονίσεις τα πάντα για να επιτευχθεί η τελειότητα». Αναφορικά με τη δική του συνταγή επιτυχίας, «Μπαίνοντας στον αγώνα, πρέπει να είσαι ψυχρός και ανεπηρέαστος από τις εκάστοτε συνθήκες. Αν κάνεις αυτό που έμαθες κατά τις προπονήσεις και πραγματικά το θέλεις, θα επιτύχεις. Εμένα με κάνει χαρούμενο και με γεμίζει όλο αυτό οπότε σκέφτομαι πως πρέπει απλά να το απολαύσω». 

Οι συμβουλές προς όλους τους φύσει απαισιόδοξους από εκείνον, είναι οι εξής: «Δεν είναι δύσκολο να κατακτήσεις τα όνειρά σου. Αρκεί να το θέλεις πολύ και να το πιστέψεις. Να εστιάζεις στα θετικά και να είσαι ευγνώμων για ό,τι έχεις. Αν είσαι και δουλεύεις σκληρά για αυτό που θες, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην το επιτύχεις». Οι συμβουλές του προς όλους τους νέους που παραιτούνται εύκολα από τα όνειρά τους, είναι να μην σταματούν να τα κυνηγούν ποτέ. «Να κάνετε πάντα αυτό που θέλετε. Αν αποφασίσεις να μη γίνεις ζωγράφος γιατί σου λένε ότι δεν θα βρεις δουλειά, τότε είναι πολύ πιθανό να συμβιβαστείς με κάτι πολύ μέτριο στη ζωή σου». 

Ο δρόμος προς την επιτυχία θα είναι πάντα δύσκολος αλλά αξίζει κάθε βήμα της διαδρομής μέχρι εκεί. Για το τέλος, κρατήσαμε τους επόμενους μελλοντικούς στόχους του αθλητή που πάει να κυνηγήσει το δικό του όνειρο προς τη νίκη. «Φροντίζω να θέτω τους στόχους μου έναν- έναν. Δεν θέλω να πηγαίνω πολύ μακριά. Ο επόμενος μου στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο. Δεν σκέφτομαι κάτι άλλο τώρα, μετά θέλω να απολαύσω διακοπές». 

Εμείς του ευχόμαστε να ξεπεράσει και αυτή τη φορά, κάθε όριο του εαυτού του και να επιστρέψει από το μεγάλο του όνειρο με νέο ρεκόρ επιτυχιών και ακόμη μεγαλύτερους στόχους που θα συνεχίζουν να μας εμπνέουν!